Zdravie

Zelenina bohatá na proteín a tipy na chutné začlenenie do vášho jedálnička

Aké druhy zeleniny nás obohatia o proteín a potešia aj chuťové poháriky? Pokračovanie série o bielkovinách v každodennej strave

Pokračovanie série článkov o bielkovinách v strave, tento krát o zelenine.

Zelenina s najväčším množstvom bielkovín zahŕňa brokolicu, špenát, špargľu, artičoky, zemiaky, sladké zemiaky a ružičkový kel.

 

Brokolica

Brokolica je veľmi bohatým zdrojom vitamínov C a K, dobrým zdrojom kyseliny listovej a slušným zdrojom fosforu, draslíka, a tiež vápnika.

Táto chutná zelenina tiež poskytuje vysoké množstvo rastlinných zlúčenín a flavonoidov, ako je kaempferol.

Tie môžu mať antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky.

Brokolica má tiež vysoký obsah glukozinolátov – zlúčenín, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny.

Okrem toho môže brokolica pomôcť zlepšiť zdravie pečene tým, že stimuluje detoxikáciu a produkciu antioxidačných zlúčenín v pečeni.

 

Inzercia

Špenát

Okrem toho, že špenát patrí medzi špičku čo sa týka obsahu bielkovín, má toho oveľa viac.

Je plný živín, ako je vitamín A, vitamín K a vitamín C, ktoré podporujú zdravý imunitný systém, chránia zrak, podporujú zdravý prietok krvi a ďalšie.

 

Artičoky

Rovnako ako mnoho iných druhov zeleniny, aj artičoky sú plné bielkovín, vlákniny a mnohých ďalších živín.

Artičok je chutná, zemitá zelenina, ktorá si zaslúži miesto na vašom tanieri.

Vychutnajte si konzervované alebo čerstvé artičoky, ktoré sa dobre kombinujú s mnoho jedlami.

 

S avokádom môžete vymýšľať množstvo skvelých receptov, no vychutnáte si ho aj v jednoduchej kombinácii s paradajkami a syrom. Zdroj: health.com

Avokádo

Existuje mnoho dôvodov, prečo konzumovať avokádo, od skvelej chuti, regulácie hmotnosti až po zlepšenie zdravia srdca.

Spolu s bielkovinami je avokádo dobrým zdrojom draslíka a vlákniny.

 

Špargľa

Špargľa je zelenina s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov, s množstvom nutričných výhod.

Je skvelým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu A, ktoré sú dôležité pre rast buniek, zrak a zdravú pokožku. 

 

Ružičkový kel

Ružičkový kel  v sebe spája bohatú kombináciu vlákniny a bielkovín, s ďalšími vitamínmi a živinami.

Nehovoriac o tom, že má zdravotné výhody pre duševnú pohodu, jasnosť mysle, až po boj proti rakovine a zníženie krvného tlaku.

 

Unikátna chuť a štruktúra hríbov osvieži každú kuchyňu, aj vaše zdravie. Zdroj: ovingitvegan.com

Huby

Špecifická chuť a konzistencia húb ich odlišuje od ostatnej zeleniny.

Nielenže sú zemité a chutné, ale tieto huby obsahujú aj viac bielkovín ako väčšina iných druhov zeleniny.

Okrem toho sú huby plné vitamínov B.

Huby pestované pod UV svetlom obsahujú aj vitamín D, čo je živina, ktorej veľa ľudí nemá dostatok. 

 

Čínska kapusta

Čínska kapusta má vysoký obsah bielkovín na kalóriu a je bohatým zdrojom vitamínov A, C a K.

Je tiež dobrým zdrojom kyseliny listovej a slušným zdrojom vápnika a draslíka.

Táto kapusta je bohatá na zlúčeniny s antioxidačnou aktivitou.

Jej vonkajšie listy obsahujú najviac antioxidantov.

Môže mať aj protizápalové vlastnosti.

Užívanie doplnkov z čínskej kapusty znižuje riziko rakoviny pečene.

 

Žerucha

Žerucha je rastlina, ktorá rastie vo vode a má vysoký obsah bielkovín na kalóriu.

Je bohatým zdrojom vitamínu C a obsahuje aj vitamíny skupiny B, vápnik, draslík a vitamín A.

Navyše, žerucha poskytuje antioxidačnú ochranu a obsahuje fenolové zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine.

Vyhnite sa vareniu žeruchy vo vode, pretože to zníži obsah antioxidantov.

Namiesto toho jedzte surovú žeruchu v šalátoch, naplňte ju do sendvičov alebo ju rozmixujte do smoothies.

 

Karfiol

Karfiol taktiež poskytuje vysoké množstvo bielkovín na počet kalórií, ktoré dodáva.

Je veľmi bohatým zdrojom vitamínu C a dobrým zdrojom vitamínu K.

Obsahuje tiež vápnik, železo, horčík a fosfor.

Karfiol obsahuje vysoké množstvo glukozinolátovej zlúčeniny nazývanej sinigrín, ktorá má protirakovinové, antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Obsah glukozinolátov v karfiole môže pri varení výrazne klesnúť, preto je lepšie jesť karfiol surový.

Karfiol má však vysoký obsah iných antioxidantov, ktoré sa zachovávajú počas varenia a môžu sa dokonca zvýšiť po tom, čo ho pripravíte napríklad na pare.

Je to všestranná zelenina vhodná do rôznych receptov.

V mnohých prípadoch môže figurovať ako náhrada za škrobové potraviny s vysokým obsahom sacharidov, ako sú cestoviny a chlieb.

Pokračujte na ďalší príspevok »