Zdravé potraviny, Zdravie

Zdravé výhody špargle zelenej: Prečo ju zaradiť do jedálnička?

Medzi výhody špargle patrí jej nízka kalorická hodnota a vysoký obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Je to skvelá potravina pre každého.
Vydané 21. apríla 2024 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , , ,

Špargľu si môžete vychutnať surovú alebo varenú a často je hlavnou zložkou polievok, dusených pokrmov, šalátov a iných jedál.

Medzi výhody špargle patrí jej nízka kalorická hodnota a vysoký obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Okrem svojej jemnej chuti a unikátneho vzhľadu ponúka táto zelenina celý rad výživových benefitov a prospešných vlastností, ktoré môžu posilniť váš organizmus a podporiť vaše zdravie.

Táto obľúbená zelenina sa dodáva v rôznych farbách: zelená, biela a fialová. Používa sa v jedlách po celom svete, vrátane cestovín či praženice.

Nižšie sú uvedené jej benefity: 

Bohatá na výživu

Špargľa zelená je skvelým zdrojom rôznych živín, vrátane vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Obsahuje vysoké množstvo vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a zrážanie krvi.

Okrem toho má špargľa vysoký obsah kyseliny listovej, čo je živina, ktorá je životne dôležitá pre zdravé tehotenstvo a mnohé dôležité procesy v tele, vrátane rastu buniek a tvorby DNA.

Takisto poskytuje aj vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre energetický metabolizmus.

Obsahuje málo kalórií

Špargľa má nízky obsah kalórií, ale môže sa pochváliť pôsobivým nutričným profilom.

V skutočnosti len polovica šálky (90 gramov) varenej špargle obsahuje:

  • Kalórie: 20
  • Bielkoviny: 2,2 g
  • Tuk: 0,2 gramov
  • Vláknina: 1,8 g
  • Vitamín C: 12% RDI
  • Vitamín A: 18% RDI
  • Vitamín K: 57% RDI
  • Folát: 34 % RDI
  • Draslík: 6 % RDI
  • Fosfor: 5 % RDI
  • Vitamín E: 7% RDI

Špargľa obsahuje aj malé množstvá iných mikroživín, vrátane železa, zinku a riboflavínu.

Dobrý zdroj antioxidantov

Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť vaše bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov a oxidačného stresu.

Oxidačný stres prispieva k starnutiu, chronickým zápalom a mnohým ochoreniam vrátane rakoviny.

Špargľa, podobne ako iná zelená zelenina, má vysoký obsah antioxidantov.

Patria sem vitamín E, vitamín C a glutatión, ako aj rôzne flavonoidy a polyfenoly.

Patrí sem napríklad kyselina askorbová, ktorá chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi a pomáha bojovať proti zápalovým procesom v tele.

Tieto antioxidanty môžu tiež pomôcť znížiť riziko vzniku niektorých chorôb, ako sú srdcové choroby či rakovina.

V mnohých štúdiách na ľuďoch a na zvieratách sa zistilo, že tieto látky znižujú krvný tlak, majú protizápalové, antivírusové a protirakovinové účinky.

štúdiách sa tiež ukázalo, že zvýšený príjem antioxidantu s názvom antokyanin znižuje krvný tlak a riziko srdcových infarktov a srdcových chorôb.

Konzumácia špargle spolu s iným ovocím a zeleninou môže vášmu telu poskytnúť celý rad antioxidantov na podporu dobrého zdravia.

 Môže zlepšiť zdravie tráviaceho traktu

Špargľa obsahuje vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému.

Vláknina pomáha udržiavať zdravú črevnú flóru, reguluje tráviaci proces a pomáha pri eliminácii toxínov z tela.

Pravidelná konzumácia špargle môže tiež podporiť zdravú črevnú flóru a zmierniť problémy so zažívaním.

Pol šálky špargle obsahuje: 1,8 gramu vlákniny, čo je 7 % vašej dennej potreby.

Podporuje chudnutie

Vďaka svojmu nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vlákniny je špargľa skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať si svoju váhu.

Vláknina pomáha udržiavať pocit nasýtenia, čo môže zabrániť prejedaniu sa, zatiaľ čo nízky obsah kalórií znamená, že ju môžete konzumovať vo veľkých množstvách bez obáv o prírastok na váhe.

Špargľa má tiež nízky obsah sacharidov, čo ju robí vhodnou pre tých, ktorí sa snažia obmedziť svoj príjem sacharidov, najmä tých s vysokým glykemickým indexom.

Špargľa zelená nie je len chutná zelenina, ale aj výživná super potravina.

Jej bohatý obsah živín, antioxidantov a vlákniny robí z nej skvelú voľbu pre každého, kto dbá o svoje zdravie a pohodu.

Takže neváhajte a začnite pridávať túto výnimočnú zeleninu do svojho jedálnička už dnes!

 

Pokračujte na ďalší príspevok »