Amerika schválila predaj mäsa vytvoreného v laboratóriu. Ekologickosť jeho produkcie je však naďalej otázna
V súčasnosti sa konzumácia mäsa stáva v modernej spoločnosti kontroverznou témou. Nielenže živočíšne výrobky sú vyrábané v nepriaznivých podmienkach pre zvieratá, zároveň majú negatívny dopad aj na našu planétu. Na základe toho sa do popredia dostávajú bezmäsité startupy, ktorých cieľom je zredukovať následky klimatickej krízy. Ľudia sa snažia znížiť svoju spotrebu tradičných mäsových výrobkov, čo… Prečítať celé
Lenka Šamajová
Rodáčka z Kysúc, ktorá žije v Trnave. Písanie je jej blízke od strednej školy, pričom už tretí rok študuje na fakulte masmediálnej komunikácie. Od októbra 2021 pôsobí ako stážistka v denníku SME. Okrem toho pôsobila ako redaktorka v Startitupe, aktuálne píše pre UnitedLife. Vo voľnom čase nepohrdne ani poéziou.
V súčasnosti sa konzumácia mäsa stáva v modernej spoločnosti kontroverznou témou. Nielenže živočíšne výrobky sú vyrábané v nepriaznivých podmienkach pre zvieratá, zároveň majú negatívny dopad aj na našu planétu.
Na základe toho sa do popredia dostávajú bezmäsité startupy, ktorých cieľom je zredukovať následky klimatickej krízy. Ľudia sa snažia znížiť svoju spotrebu tradičných mäsových výrobkov, čo vedie k novým objavom, ktoré ich môžu nahradiť.
Výnimku netvorí ani mäso vytvorené v laboratóriu. Doposiaľ jeho podobu ponúkali len v Singapure, avšak realitou sa stáva už aj v Amerike.
Prvé ponuky kultivovaného mäsa
Už počas roku 2020 sa stal Singapur prvou krajinou, kde si ľudia mohli objednať kultivované kuracie mäso v gastro prevádzkach, informuje portál Czechcrunch. Išlo o veľký krok vpred, avšak s jeho dostupnosťou je to už o niečo komplikovanejšie.
V súčasnosti sa tam ponúka len v reštaurácii Huber’s Bistro, pričom v jej jedálnom lístku je od začiatku tohto roka. Produkuje ho spoločnosť Good Meat, ktorej produkty sú dostupné len niekoľkokrát do týždňa v obmedzenom množstve.
V prípade Ameriky ide o dve spoločnosti – Upside Foods a Good Meat. Uvedené firmy spolu už nejaký čas súperili v tom, ktorej z nich sa ich produkty podarí ako prvej dostať k širokej spoločnosti. Potenciálni zákazníci si však budú musieť na ich ponuku ešte určitú dobu počkať.
Oba podniky majú v pláne najskôr svoje kultivované kuracie mäso ponúknuť v partnerských reštauráciách. V prípade Upside Foods ide o sanfranciskú pobočku Bar Crenn, Good Meat naopak svoju premiéru predstaví vo Washingtone.
Po dostatočnej spätnej väzbe majú pristúpiť k ďalšej expanzii, ktorá bude zahŕňať aj kultiváciu ďalších druhov mäsa. Pôjde najmä o náhradu hovädzieho a bravčového, u ktorých sa očakáva pre ich komplexnejšiu chuť náročnejšia replikácia.
Priebeh jeho produkcie
Možno premýšľate, čo všetko obnáša výroba takéhoto typu mäsa. Ide o sled laboratórnych procesov, ktoré sú šetrné voči živočíchom.
Prvý postup pozostáva z buniek zvierat, ktoré sú odoberané biopsiou. V praxi ide o ich odobratie bez zbytočných výraznejších poranení. Vhodnou alternatívou sú však aj bunkové banky, v ktorých sa bunky množia v takzvaných bio reaktoroch. Môžete si ich predstaviť ako špeciálne zariadenia, ktoré udržujú vhodné podmienky pre dôležité faktory v podobe teploty alebo vlhkosti.
Tretia primárna zložka pozostáva z rastového média, ktoré tvoria aminokyseliny, vitamíny, minerály a ďalšie prvky obsadené v strave živočíchov. Obsah uvedeného média tvorí v mnohých prípadoch aj krvné sérum, ktoré sa získava z krvnej plazmy nenarodených zvierat. Ide o najproblémovejšiu časť výrobného postupu, pričom sa hľadá spôsob, ako ho nahradiť.
Zároveň cieľom mnohých startupov je vytvoriť alternatívu klasického mäsa, ktoré bude šetrnejšie k životnému prostrediu. V súčasnosti sa konzumácia mäsa spája s klimatickými hrozbami, nakoľko jeho samotné spracovanie spotrebuje vysoké percento vody. Na základe toho OSN uvádza, že chov dobytka má až 14,5 % podiel na človekom spôsobených emisiách skleníkových plynov.
Prvé problémy
Síce mäso vyvinuté v laboratóriu sa spája s priaznivými účinkami ohľadom klimatickej zmeny, jedna zo štúdií naznačuje, že opak môže byť pravdou, uvádza portál Interez. Negatívne faktory sa skrývajú práve v jeho výrobnom procese, ktorého zintenzívnenie by mohlo uvoľniť až 25-násobne množstvo emisií v porovnaní s klasickou produkciou hovädzieho mäsa.
Odborníci ďalej poukazujú na to, že veľkým problémom pri výrobe tohto druhu mäsa je potreba využívania zmesi živín, ktoré sú až vo farmaceutickej kvalite. Vyžadujú si vysoký stupeň čistoty, čo produkuje väčšie množstvo skleníkových plynov.
Pokiaľ sa tento problém nevyrieši, vypestovanie kilogramu mäsa v laboratóriu môže súvisieť s emisiami na úrovni 246 až 1 508 kilogramov oxidu uhličitého.
Otázna budúcnosť
Aj cez to, že kultivované mäso prináša potenciálnu revolúciu v stravovaní, jeho budúcnosť je naďalej otázna. V súčasnosti existuje nie príliš veľká šanca, že mäsové výrobky vypestované v bio reaktoroch sa stanú plnohodnotnou náhradou klasického mäsa, dodáva Czechcrunch.
Najväčšiu prekážku tvorí výrobná cena, avšak čoraz viac sa začína paradoxne polemizovať ohľadom jeho dopade na klímu. Okrem toho samotný proces kultivácie mäsa je náročný, čo smeruje k ďalšiemu negatívu. Podieľa sa na ňom najmä kultivačné médium, ktoré tvoria vysoké finančné výdavky na jeho recykláciu.
Pokiaľ ide o samotný produkt, rovnako nejde o žiaden zázrak. Jeho výsledkom je len zhluk buniek, ktoré pripomínajú mleté mäso. Aj na základe toho sa objavujú experimenty v podobe tlačenia buniek prostredníctvom 3D tlačiarne, čo by ich mohlo priblížiť napríklad k steaku. Avšak aj tieto kroky navyšujú jeho časovú a cenovú náročnosť.