GDPRTáto stránka používa bezpečnostný certifikát SSL, zabezpečené pripojenie HTTPS, technológiu cookies, monitoruje návštevnosť a cieli reklamu.Cookies a sledovanie môžete vypnúť
Lifestyle

Káva je zdravá, ale nie je pre každého

  • 27 marca, 2022
  • 5 min read
Káva je zdravá, ale nie je pre každého

Káva. Prečo ju pijete vy? Milujete jej mierne horkú chuť, neviete si predstaviť ráno bez tej lahodnej vône alebo jednoducho radi sedíte v kaviarni s knihou v ruke? Existuje niekoľko dôvodov prečo ju piť a niekoľko variácií ako ju piť. S mliekom alebo bez? Dokonca s ľadom, šľahačkou, zmrzlinou, vanilkou alebo škoricou. Nie každý ju môže, nie každému chutí. Aké sú zdravotné benefity a riziká tohto nápoja?

Káva nie je len nápoj, ale aj spôsob socializácie. Kaviarne sú miestom, kde pracujeme, oddychujeme, stretávame sa s priateľmi. Zdroj ilustračného obrázka: pexels.com

Hoci skoršie štúdie naznačovali, že pitie kávy môže viesť k zdravotným problémom, posledné výskumy tvrdia opak. „Výskumy celkom presvedčivo dokazujú, že káva je pre zdravie viac prospešná ako škodlivá,“ povedal Frank Hu, predseda Katedry výživy na Harvard T.H. Chan School of Public Health. Dodal, že pre väčšinu ľudí je káva vhodnou súčasťou zdravého jedálnička.

Dve až päť šálok kávy denne podľa neho môže znižovať riziko cukrovky 2.typu, srdcových ochorení, rakoviny pečene, Parkinsonovej choroby a depresie. Výskumy zároveň ukazujú, že kávičkárom hrozí menšie riziko predčasnej smrti. Pozrime sa, prečo vedci káve pripisujú tieto pozitívne vlastnosti.

Šálka kávy odoženie únavu

Schopnosť kávy prebudiť unavené telo po prebdenej noci nemožno spochybniť. Obsahuje kofeín, ktorý stimuluje centrálny nervový systém. Kofeín blokuje receptory adenozínu. Ten patrí medzi neurotransmitery, čo sú komunikační poslovia medzi rôznymi mozgovými bunkami. Tým, že blokuje jeden druh komunikačných poslov, zároveň zvyšuje hladinu iných neurotransmiterov, čím sa zvyšuje aj hladina energie, vrátane dopamínu.

Znižuje riziko cukrovky

Podľa portálu healthline.com viaceré výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia kávy súvisí so zníženým rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Jeden prehľad tridsiatich štúdií ukazuje, že každá šálka kávy, ktorú ľudia denne vypili znižovala riziko vzniku cukrovky druhého typu o šesť percent. Vedci predpokladajú, že je to pre schopnosť kávy zachovať funkciu beta buniek v pankrease, ktoré sú zodpovedné za produkciu inzulínu na reguláciu hladiny cukru v krvi.

Kofeín podporuje zdravý mozog

Niektoré výskumy naznačujú, že káva môže pomôcť chrániť pred určitými neurodegeneratívnymi poruchami, vrátane Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby . Podľa prehľadu trinástich štúdií tí ľudia, ktorí pravidelne prijímali kofeín vykazovali nižšie riziko vzniku Parkinsonovej choroby. A čo viac, konzumácia kofeínu časom spomalila aj progresiu tohto ochorenia.

Účinky kávy na srdce

Hoci skorší výskum spájal kávu so srdcovými chorobami a astmou, mnohí účastníci týchto štúdií zároveň fajčili, čo mohlo ovplyvniť výsledky výskumu. Podľa najnovšie publikovaných výskumných abstraktov sa riziko ochorenia srdca, srdcového zlyhania a predčasnej smrti u ľudí, ktorý denne vypili dve až tri šálky kávy znížilo o desať až pätnásť percent.

„Tým, že káva môže zrýchliť srdcovú frekvenciu, niektorí ľudia sa obávajú, že jej pitie vyvoláva alebo zhoršuje určité srdcové problémy. Odtiaľ pochádza všeobecná lekárska rada prestať piť kávu,“ pre CNN sa vyjadril hlavný autor štúdie Peter M. Kistler. Popredný odborník na arytmiu a profesor medicíny na univerzite v Melbourne Peter M. Kistler dodal, že posledné výskumy pripisujú káve buď neutrálne alebo pozitívne účinky na zdravie srdca.

A čo mentálne zdravie?

Viaceré výskumy dokázali pozitívne účinky kávy na fyzické zdravie, vplýva káva rovnako dobre aj na našu psychiku? Na jednej strane áno. Ľudia, ktorí pili kávu boli podľa viacerých štúdií menej depresívni. Výskum, ktorého sa zúčastnilo dvesto tisíc ľudí, dokonca našiel súvis medzi pitím kávy a nižším rizikom spáchania samovraždy.

Avšak, príliš veľa kofeínu môže spôsobiť úzkosť a zhoršuje panické alebo úzkostné poruchy. Aj iné skupiny, predovšetkým deti a tehotné ženy, by sa mali kofeínu skôr vyhýbať. Aká káva je najlepšia? Podľa odborníkov filtrovaná. Kávu odporúčajú variť s papierovým filtrom, pretože nefiltrovaná káva môže obsahovať zlúčeniny, ktoré zvyšujú hladinu „zlého“ cholesterolu. Tiež radia nepreháňať to so smotanou či cukrom.

About Author

Maria Mihalikova

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.