Milovníci kávy si priplatia. Z každodenného rituálu sa stáva výsada bohatých

Začať deň so šálkou kávy bude pre nás znamenať čoraz väčší luxus. Inflácia výrazne zasiahla okrem základných potravín aj trh s kávou. Podľa najnovších údajov štatistického úradu Európskej únie v auguste vzrástli ceny kávy v priemere takmer o sedemnásť percent, pričom údaje sa porovnávajú s minulým rokom. Čo sa týka kávičkarov, ktorí konzumujú kávu s mliekom alebo cukrom, tak tí budú… Prečítať celé
Vydané 10. októbra 2022 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , ,

Začať deň so šálkou kávy bude pre nás znamenať čoraz väčší luxus.

Inflácia výrazne zasiahla okrem základných potravín aj trh s kávou. Podľa najnovších údajov štatistického úradu Európskej únie v auguste vzrástli ceny kávy v priemere takmer o sedemnásť percent, pričom údaje sa porovnávajú s minulým rokom.

Čo sa týka kávičkarov, ktorí konzumujú kávu s mliekom alebo cukrom, tak tí budú mať ešte hlbšie do peňaženky, pretože ceny týchto položiek astronomicky vzrástli. Cena čerstvého plnotučného mlieka sa zvýšila o dvadsaťštyri percent a cena nízkotučného mlieka o dvadsaťdva percent. Zo všetkého najhoršie je na tom cukor. Z dostupných informácií vyplýva, že zdražel v priemere o viac ako tridsaťtri percent.

Keďže inflácia sa akoby odtrhla z reťaze a doposiaľ sa drží na rekordne vysokých priečkach, je pochopiteľné, že sa odrazila na spotrebiteľských cenách. Potraviny, pohonné látky, energie išli hore. Zdraželo takmer všetko. ILUSTRAČNÁ FOTOGRAFIA

Prečo je to tak?

Doposiaľ sme počúvali o „nekresťanských“ cenách mäsa, vajec, chleba a ďalších základných potravách. Tvrdý úder pod pás dostali tentokrát kávičkári vo Fínsku (cena vzrástala o 43,6 percenta), Litve (39,9 percenta), Švédsku (36,7 percenta), Estónsku (36,4 percenta) a Maďarsku (34,3 percenta).

Dopyt po káve badateľne vzrástol, ponuka klesla. Len Spojené kráľovstvo zaznamenalo v prvom štvrťroku 2022 nárast dopytu o deväť percent a spotreba v USA vzrástla o 4,6 percenta. Dokonca aj ruská invázia na Ukrajinu sa podpísala pod zdražovanie. Ukrajina a Rusko boli sprostredkovateľmi exportu kávy z krajín ako napríklad Vietnam. V čase blokády ukrajinských prístavov začali spoločnosti rušiť kontrakty a presmerovali svoje zásielky (teda vznikli vyššie náklady na prepravu), no niektoré uviazli v prístavoch. Teda nastali problémy s dodávateľským reťazcom.

INZERCIA

Káva je jedným z najväčších exportovaných tovarov na svete, pričom veľké kávové krajiny vyvážajú ročne milióny kávových zŕn. Farmári tvrdo pracujú na produkcii a zbere kávy, aby vyhoveli požiadavkám. Zaujímavosťou je, že väčšina kávy pochádza z Brazílie. ILUSTRAČNÁ FOTOGRAFIA

Ďalším dôležitým faktorom je počasie. Nedostatok dažďa znamená menej kávy. Väčšina kávy pochádza z Brazílie, ktorá čelila minulý rok drsným poveternostným podmienkam. Tropické sucha vystriedal neočakávané ochladenie pod tridsať stupňov, čo spôsobilo veľké škody na úrode. V dôsledku nepriaznivej situácie musela Brazília prerušiť produkciu plodín.

Inzercia

Nie je teda žiadnym prekvapením, že úroda kávy v Brazílii určuje celú trhovú hodnotu. V skratke, dopyt prevyšuje ponuku, čo sa napokon odzrkadli na cene.

 

Výroba stojí veľa

Náklady na energiu vzrástli v niektorých prípadoch o 400 až 800 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V dôsledku nedostatku pracovnej sily sa pestovatelia kávy, ktorí zrná bežne zberajú ručne, musia spoliehať stroje. Tie sú poháňané fosílnymi palivami, ktoré od februára tohto roka nepretržite zdražujú.

Na druhej strane sú pražiarne, ktoré fungujú pri teplote 160ºC a 220ºC . Prakticky je vylúčené, aby nevyužívali energie. Medzi prevádzkové náklady patrí aj osvetlenie, extrakcia a iné réžijné náklady, čo sa nakoniec podpíše na vysokom účte za energie. Následne sa podnik rozhodne, či zvýšené náklady prenesie na zákazníka, čím riskuje zníženie tržieb alebo sa s novými výdavkami popasuje inak. V konečnom dôsledku sa pražniarne musia prispôsobiť globálnej energetickej kríze.

 

Až do kaviarne…

Aj keď sa latte za päť eur môže zdať drahé, nezabudnite, že za cenou kávy sa skrýva ďaleko viac ako len zrnko. ILUSTRAČNÁ FOTOGRAFIA

Po všetkých týchto procesoch sa káva dostáva do kaviarní, reštaurácií a krčiem. Konečnú maržu si pripíše ešte majiteľ podniku, pretože ten musí zaplatiť personál, nájom, elektrinu, poistenie, účty za odpad či vodu. Nehovoriac o tom,  že ďalšie hlavné ingrediencie ako sú cukor a mlieko zdraželi ešte viac. Preto sa z našej každodennej rutiny pomaly stáva výsada luxusu, pretože kávu si budú môcť dovoliť len tí bohatší.

 

Pokračujte na ďalší príspevok »