10 vecí, ktoré by ste v Indonézii nemali vynechať, aby ste zažili jej pravú chuť

1. Angkot
Verejná doprava v Indonézii nefunguje celkom tak, ako by si európsky turista želal, no ak chcete zažiť to pravé orechové, tak určite nevynechajte angkot − malá dodávka prerobená na prepravu ľudí. Každá je iná a majitelia si ich prispôsobujú podľa svojho gusta. Stopnete si ju priamo na ulici, posadíte sa, ak je ešte voľné miesto.
Tieto angkoty premávajú zvyčajne s otvorenými dverami, takže o vietor vo vlasoch a strach v očiach bude postarané. Pre tých dobrodružnejších odporúčam počas jazdy stáť vo dverách, čím si pripíšete jeden adrenalínový zážitok na vaše konto.
Ak chcete vystúpiť, tak vodičovi skričte KIRI − vľavo − a zastaví. Cena je cca 2000 rupií, snažte sa mu dať presnú sumu, pretože výdavku sa nemusíte dočkať, keďže ste turista.
2. Sederhana
Sieť reštaurácii Sederhana sa postará o váš gastronomický zážitok, kde si vychutnáte jedlo zo Sumatry z mesta Padang. Uvidíte ju už z diaľky, pretože má veľmi nápaditú strechu. Samotné jedlo sa volá nasi padang a na ulici ho nájdete jednoducho; stačí hľadať na seba poukladané taniere.
V reštaurácii Sederhana si iba sadnete, nič si neobjednáte a čašník vám donesie približne 25 tanierov (všade to majú ináč, záleží od veľkosti reštaurácie) na dvoch rukách s rôznymi prílohami a jeden tanier s ryžou.
Zaplatíte za každý jeden tanier, ktorý ste načali. Nejde ani tak o to jedlo, ktoré je mimochodom veľmi chutné, ale o celkový zážitok.
3. Warung makan
Ide o tzv. pouličné jedlo, ktoré nájdete na každom rohu. Niektoré ponúkajú na výber viacero jedál a niektoré majú iba jeden druh. Cenovo sú veľmi lacné a nájdete tam pravú lokálnu atmosféru.
Zvyčajne je to veľmi jednoduché a skromné posedenie a domáci hovoria, že ak ste sa poriadne spotili, tak tento warung makan je kvalitný. S každým jedlom vám odporúčam aj krupuk −veľký kreker dodávajúci jedlu ten správny šmrnc.
4. Martabak
Sladká pochúťka, ktorá si získa každého. Ak to mám prirovnať ku niečomu slovenskému, tak by to bola jedna veľká hrubá palacinka s náplňou − čokoláda, čokoláda a banán, čokoláda a arašidy či dokonca čokoláda s kondenzovaným mliekom (salko) a nastrúhaným syrom (túto kombináciu odporúčam najviac).
Avšak, originálny martabak je slaný, no veľmi mastný. Ten sladký sa pôvodne volá kue bandung. Nájdete ho takmer všade na ulici a stojí približne 1€.
5. Nasi pecel
Nasi je v indonézštine ryža a nájdete ju takmer všade, keďže tvorí základ každého pokrmu a ak k nej pridáte nejaké klíčky, trochu čili, varené zelené listy a arašidovú omáčku, tak vám vznikne táto pochúťka, ktorú nesmiete vynechať, keď ste v Indonézii. Najlepšie na raňajky.
6. Durian
Ak sa chystáte do Indonézie počas durianoveho obdobia (začína približne koncom novembra, v decembri), tak sa uistite, že toto ovocie nevynecháte. Ide o veľmi špecifickú chuť a ja to prirovnávam k bryndzi, ktorú buď milujete alebo nenavidíte.
Jeho chuť je veľmi špecifická a na niektorých miestach (letiská, stanice, obchodné centrá) je toto ovocie zakázané kvôli silnému zápachu. V Indonézii sa považuje za kráľa ovocia a existuje veľa druhov durianu.
7. Janji Jiwa
Ide o sieť kaviarní, ktoré ponúkajú veľmi chutnú kávu. V ponuke majú kávu na rôzne spôsoby a dokonca tam nájdete aj čaj. Podobá sa Sturbucksu alebo podobným reťazcom, ale je pravá indonézska a nájdete ju v každom väčšom meste, jediná nevýhoda je, že kávu podávajú iba do plastových pohárov.
Za seba odporúčam es coco presso! Každá jedna kaviareň má na pulte číslo, ktoré označuje koľká v poradí v Indonézii je.
8. Nasi kuning
Ide o ryžu varenú v kokosovom mlieku a kurkume, ktorá sa postará o žltú farbu a kokosové mlieko o jemnú chuť. Ryža môže byť podávaná s kuracím mäsom a zeleninou a môže byť formovaná do rôznych tvarov ako napríklad zaoblený ihlan.

Najlepšie je ochutnať túto pochúťku niekde na ulici a dať si k tomu es teh, čo je ľadový čaj, a dokonca si dovolím tvrdiť, že ide o národný nápoj Indonézie.
9. Jamu kunir asem
Milovníci zdravého životného štýlu sa tomuto nápoju určite potešia. Ide o lokálny nápoj, ktorý má veľmi hlbokú históriu a vznikol približne už pred 1300 rokmi v centrálnej Jave, keď ho ľudia začali používať ako alternatívnu medicínu.
Vyznačuje sa oranžovou farbou, aj keď sú aj iné druhy, a veľmi špecifickou chuťou. Na jeho prípravu je potrebná kurkuma a tamarind. Niektorí ho označujú aj ako nápoj príbuzný zázvoru.
10. Lesehan
Lesehan nie je žiadne jedlo, a ani drink. Ide o posedenie na zemi priamo na ulici alebo v nejakej lokálnej reštaurácii, počas ktorého si vychutnáte vaše jedlo a večernú atmosféru.
Lesehan odporúčam zažiť večer počas tmy s nejakou chutnou dobrotou, najlepšie varené arašidy a wedang jahe − zázvorový nápoj, ktorý je avšak veľmi sladký, no pravý indonézsky. Najlepšie miesto je v strede mesta, kde nájdete veľa pouličných stánkov, ruch ulice a pravú atmosféru.