10 vecí, ktoré by ste v Indonézii nemali vynechať, aby ste zažili jej pravú chuť

Aj napriek veľkej diaľke si Indonézia podmanila Slovákov, a to najmä vďaka svojej okúzľujúcej prírode, exotickým ostrovom, pestrej kultúre či veľmi chutnému jedlu. Tu je zopár tipov, ktoré by ste nemali vynechať počas vašej cesty touto exotickou krajinou.

INZERCIA: Peugeot Limitovaná edícia PREMIUM

1. Angkot

Verejná doprava v Indonézii nefunguje celkom tak, ako by si európsky turista želal, no ak chcete zažiť to pravé orechové, tak určite nevynechajte angkot − malá dodávka prerobená na prepravu ľudí. Každá je iná a majitelia si ich prispôsobujú podľa svojho gusta. Stopnete si ju priamo na ulici, posadíte sa, ak je ešte voľné miesto.

Tieto angkoty premávajú zvyčajne s otvorenými dverami, takže o vietor vo vlasoch a strach v očiach bude postarané. Pre tých dobrodružnejších odporúčam počas jazdy stáť vo dverách, čím si pripíšete jeden adrenalínový zážitok na vaše konto.

Ak chcete vystúpiť, tak vodičovi skričte KIRI vľavo −  a zastaví. Cena je cca 2000 rupií, snažte sa mu dať presnú sumu, pretože výdavku sa nemusíte dočkať, keďže ste turista.

2. Sederhana

Sieť reštaurácii Sederhana sa postará o váš gastronomický zážitok, kde si vychutnáte jedlo zo Sumatry z mesta Padang. Uvidíte ju už z diaľky, pretože má veľmi nápaditú strechu. Samotné jedlo sa volá nasi padang a na ulici ho nájdete jednoducho; stačí hľadať na seba poukladané taniere.

AVIS Maxirent

V reštaurácii Sederhana si iba sadnete, nič si neobjednáte a čašník vám donesie približne 25 tanierov (všade to majú ináč, záleží od veľkosti reštaurácie) na dvoch rukách s rôznymi prílohami a jeden tanier s ryžou.

Zaplatíte za každý jeden tanier, ktorý ste načali. Nejde ani tak o to jedlo, ktoré je mimochodom veľmi chutné, ale o celkový zážitok.

3. Warung makan

Ide o tzv. pouličné jedlo, ktoré nájdete na každom rohu. Niektoré ponúkajú na výber viacero jedál a niektoré majú iba jeden druh. Cenovo sú veľmi lacné a nájdete tam pravú lokálnu atmosféru.

Zvyčajne je to veľmi jednoduché a skromné posedenie a domáci hovoria, že ak ste sa poriadne spotili, tak tento warung makan je kvalitný. S každým jedlom vám odporúčam aj krupuk veľký kreker dodávajúci jedlu ten správny šmrnc.

4. Martabak

Sladká pochúťka, ktorá si získa každého. Ak to mám prirovnať ku niečomu slovenskému, tak by to bola jedna veľká hrubá palacinka s náplňou − čokoláda, čokoláda a banán, čokoláda a arašidy či dokonca čokoláda s kondenzovaným mliekom (salko) a nastrúhaným syrom (túto kombináciu odporúčam najviac).

Avšak, originálny martabak je slaný, no veľmi mastný. Ten sladký sa pôvodne volá kue bandung. Nájdete ho takmer všade na ulici a stojí približne 1€.

5. Nasi pecel

Nasi je v indonézštine ryža a nájdete ju takmer všade, keďže tvorí základ každého pokrmu a ak k nej pridáte nejaké klíčky, trochu čili, varené zelené listy a arašidovú omáčku, tak vám vznikne táto pochúťka, ktorú nesmiete vynechať, keď ste v Indonézii. Najlepšie na raňajky.

6. Durian

Ak sa chystáte do Indonézie počas durianoveho obdobia (začína približne koncom novembra, v decembri), tak sa uistite, že toto ovocie nevynecháte. Ide o veľmi špecifickú chuť a ja to prirovnávam k bryndzi, ktorú buď milujete alebo nenavidíte.

Jeho chuť je veľmi špecifická a na niektorých miestach (letiská, stanice, obchodné centrá) je toto ovocie zakázané kvôli silnému zápachu. V Indonézii sa považuje za kráľa ovocia a existuje veľa druhov durianu.

7. Janji Jiwa

Ide o sieť kaviarní, ktoré ponúkajú veľmi chutnú kávu. V ponuke majú kávu na rôzne spôsoby a dokonca tam nájdete aj čaj. Podobá sa Sturbucksu alebo podobným reťazcom, ale je pravá indonézska a nájdete ju v každom väčšom meste, jediná nevýhoda je, že kávu podávajú iba do plastových pohárov.

Za seba odporúčam es coco presso! Každá jedna kaviareň má na pulte číslo, ktoré označuje koľká v poradí v Indonézii je.

8. Nasi kuning

Ide o ryžu varenú v kokosovom mliekukurkume, ktorá sa postará o žltú farbu a kokosové mlieko o jemnú chuť. Ryža môže byť podávaná s kuracím mäsom a zeleninou a môže byť formovaná do rôznych tvarov ako napríklad zaoblený ihlan.

Zdroj: Unilever Food Solutions

Najlepšie je ochutnať túto pochúťku niekde na ulici a dať si k tomu es teh, čo je ľadový čaj, a dokonca si dovolím tvrdiť, že ide o národný nápoj Indonézie.

9. Jamu kunir asem

Milovníci zdravého životného štýlu sa tomuto nápoju určite potešia. Ide o lokálny nápoj, ktorý má veľmi hlbokú históriu a vznikol približne už pred 1300 rokmi v centrálnej Jave, keď ho ľudia začali používať ako alternatívnu medicínu.

Vyznačuje sa oranžovou farbou, aj keď sú aj iné druhy, a veľmi špecifickou chuťou. Na jeho prípravu je potrebná kurkuma a tamarind. Niektorí ho označujú aj ako nápoj príbuzný zázvoru.

10. Lesehan

Lesehan nie je žiadne jedlo, a ani drink. Ide o posedenie na zemi priamo na ulici alebo v nejakej lokálnej reštaurácii, počas ktorého si vychutnáte vaše jedlo a večernú atmosféru.

Lesehan odporúčam zažiť večer počas tmy s nejakou chutnou dobrotou, najlepšie varené arašidywedang jahe − zázvorový nápoj, ktorý je avšak veľmi sladký, no pravý indonézsky. Najlepšie miesto je v strede mesta, kde nájdete veľa pouličných stánkov, ruch ulice a pravú atmosféru.