Čo je to vedomé varenie a návod ako si ho užiť!

Pre mnohých to môže znieť ako fuška, najmä pre rodičov, ktorí na raňajky, obed a večeru vždy pripravujú nejaké jedlo. Ale aj keď milujete varenie, kde je vaša myseľ pri príprave ingrediencií? Varenie nemusí byť unáhleným zážitkom, ktorý vykonávame automaticky a sme rozptyľovaní myšlienkami, pocitmi a vnútorným dialógom. V skutočnosti nám práve varenie zo všetkých… Prečítať celé

Pre mnohých to môže znieť ako fuška, najmä pre rodičov, ktorí na raňajky, obed a večeru vždy pripravujú nejaké jedlo.

Ale aj keď milujete varenie, kde je vaša myseľ pri príprave ingrediencií?

Varenie nemusí byť unáhleným zážitkom, ktorý vykonávame automaticky a sme rozptyľovaní myšlienkami, pocitmi a vnútorným dialógom.

V skutočnosti nám práve varenie zo všetkých úloh, ktoré robíme v každodennom živote, ponúka skvelú príležitosť trénovať myseľ, aby bola prítomná.

 

Zážitok z varenia môže byť sám o sebe takmer meditatívny

Či už sekáte, krájate, šľahate, marinujete alebo miesite, umenie vedomého varenia predstavuje príležitosť ukotviť myseľ a zamerať pozornosť na zmysly, naladiť ich na pohľady, zvuky, vône a textúry kulinárskeho umenia.

Keď budete venovať pozornosť detailom toho, čo robíte, pravdepodobne objavíte väčší pokoj v kuchyni.

Nikdy neviete, môže to dokonca urobiť všetko o niečo chutnejším!

Je ľahké nechať sa rozptýliť v kuchyni, keď sa vaša myseľ zatúla k plánom do budúcnosti alebo spomienkam na minulosť, ale s použitím techník všímavosti sa môžete v kuchyni viac zdokonaliť.

Keď tak urobíte, možno si užijete proces varenia viac, ako ste si kedy dokázali predstaviť!

Tu je všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste si precvičili vedomé varenie.

 

Keď pristupujeme k príprave jedla ako k cvičeniu všímavosti, prežívame prítomný okamih pri každej úlohe.

 

Ako funguje vedomé varenie?

Keď pristupujeme k príprave jedla ako k cvičeniu všímavosti, prežívame prítomný okamih pri každej úlohe.

Môže to byť krájanie cibule, miešanie/ochutnávanie polievky, miešanie korenia na prípravu omáčky alebo privedenie ryže do varu.

Nasledovaním receptu – na stránke alebo v našej mysli – a zotrvávaním v procese, krok za krokom, trénujeme vedomie a na oplátku objavujeme pokoj, jasnosť a spokojnosť.

 

Ako pestujeme naše vedomie?

Namiesto použitia dychu na ukotvenie mysle – ako by ste to robili pri meditácii – nechajte svoju pozornosť sústrediť sa na konkrétny krok receptu.

Keď varíte pozorne a budete zameraní na jedlo, ktoré pripravujete, prirodzene budete tu a teraz.

 

Výhody vedomého varenia

Je dokázané, že meditácia všímavosti – či už sa praktizuje v kuchyni alebo na sedačke – zvyšuje šťastie, zlepšuje sústredenie a spokojnosť so životom, a zároveň znižuje stres a podráždenosť.

Varenie je akt starostlivosti o seba a pripomína nám, že si zaslúžime kvalitné a chutné jedlo.

A čo viac, keď si budete dávať pozor na ingrediencie, z ktorých sa rozhodnete variť, jedlo, ktoré pripravíte, bude výživné a hlboko uspokojujúce.

A keď varíte pozorne pre ostatných, nepochybne si všimnú starostlivosť a ohľaduplnosť, ktorú ste do ich jedla vložili.

 

Techniky pre vedomé varenie

Použite tieto techniky, aby ste do varenia vniesli vyššiu úroveň vedomia, sústredenia a jasnosti.

 

Odstráňte svoj smartfón z kuchyne

Pokus robiť príliš veľa vecí naraz znižuje vašu schopnosť sústrediť sa na jednu činnosť.

Samotná prítomnosť vášho smartfónu v miestnosti, aj keď sa naň aktívne nepozeráte znižuje dostupnú mozgovú silu.

Skôr ako začnete variť, dajte telefón do tichého režimu a umiestnite ho niekde ďaleko od kuchyne.

Vedome premýšľajte o každej ingrediencii, z ktorej varíte.

 

Uvedomte si jedlo všetkými zmyslami

Namiesto toho, aby ste sa strácali v myšlienkach, dovoľte si byť úplne prítomní pri zvukoch, vôňach, textúrach a fyzických pocitoch v kuchyni.

Povedzme, že začnete premýšľať o tom, aký ste hladný alebo koľko peňazí ste minuli v obchode s potravinami.

Najprv venujte chvíľu uznaniu, že sa vaša myseľ zatúlala a všimnite si, kam chce vaša myseľ cestovať.

Potom sa jemne vráťte späť do kuchyne, možno k vôni dusiacej sa omáčky na cestoviny alebo vriacej vody.

 

Dávajte pozor na ingrediencie, z ktorých varíte

Vedome premýšľajte o každej ingrediencii, z ktorej varíte.

Aká je jej chuť, vôňa a textúra? Čo pridá do jedla? Odkiaľ pochádza a ako sa pestuje alebo vyrába?

Keď sa začnete zaujímať o ingrediencie, ktoré používate, začnete si ich viac vážiť a budete ich získavať a zaobchádzať s nimi s mimoriadnou starostlivosťou a ohľaduplnosťou.

 

Dva typy vedomého varenia

Proces prípravy jedla pečeného v rúre  sa líši od prípravy jedla, ktoré vyžaduje, aby ste boli neustále v strehu.

Pozorné varenie však môžete praktizovať bez ohľadu na to, aké jedlo pripravujete.

 

Tu je postup

 

Neaktívne varenie

Potom, čo ste pripravili jedlo, vložte ho do predhriatej rúry a nastavte časovač.

Posaďte sa nie príliš ďaleko od kuchyne v pohodlnej polohe.

Všímajte si neustále sa meniace vône, zvuky, pocity a myšlienky, pričom sa jemne zamerajte na svoj dych.

Všimnite si, kedy je vaša myseľ zaujatá a kam chce cestovať, a keď sa tak stane, jemne vráťte svoje vedomie späť k dychu.

Keď sa časovač vypne, namiesto toho, aby ste jednoducho predpokladali, že je vaše jedlo uvarené, vráťte sa do kuchyne a pomocou každého z vašich zmyslov zistite, či je váš pokrm pripravený na vytiahnutie z rúry.

Je to hnedé podľa vašich predstáv? Vonia to lahodne? Počujete bublanie náplne vo vnútri?

Keď vyberiete jedlo z rúry, zastavte sa, aby ste mu venovali potrebnú pozornosť a starostlivosť.

 

Aktívne varenie

Od prvého momentu, keď vkročíte do kuchyne, zamerajte svoju myseľ na fyzické zmysly a úlohu, ktorú máte pred sebou.

Uvedomte si, ako sa mení vaša nálada a myslenie, a potom, čo spozorujete, ako sa správa vaša myseľ, jemne vráťte svoju koncentráciu späť k zvukom a vôňam jedla, ktoré varíte.

Nedovoľte, aby sa vaša meditácia všímavosti zastavila, keď je jedlo pripravené – rovnakú pozornosť môžete vniesť aj do servírovania a vychutnávania si jedla, ktoré ste vytvorili.

Pokračujte na ďalší príspevok »