Zdravie
Ako tráviace problémy súvisia s úzkosťou?
Tráviace ťažkosti a úzkosť sú často prepojené, pričom jeden problém môže zhoršiť druhý. Tieto kroky vám pomôžu zlepšiť fyzické aj psychické zdravie.
Naše črevá a mozog sú obojstranne prepojené a môžu vzájomne ovplyvňovať jednotlivé procesy a fungovanie.
To znamená, že nerovnováha v črevách môže priamo prispievať k úzkosti alebo jej príznakom.
Baktérie v črevách pomáhajú tráviť jedlo a zároveň ovplyvňujú aj naše duševné zdravie.
Tento obojstranný vzťah, známy ako os črevo-mozog, môže vysvetľovať, prečo tráviace problémy môžu spôsobovať úzkosť alebo jej príznaky.
Os črevo-mozog
Črevá obsahujú sieť nervových buniek, ktoré tvoria tzv. enterický nervový systém (ENS). ENS komunikuje obojsmerne s centrálnym nervovým systémom, ktorý zahŕňa mozog a miechu.
Táto prepojenosť umožňuje, aby črevá ovplyvňovali:
- náladu,
- kognitívne funkcie,
- duševné zdravie.
A tak isto naopak, mozog môže ovplyvňovať črevnú aktivitu a fungovanie.
Toto spojenie medzi mozgom a črevom ovplyvňuje náš tráviaci systém, náladu a spôsob, akým premýšľame.
ENS pokrýva celý tráviaci systém a tvorí dve vrstvy s viac ako 100 miliónmi nervových buniek.
Tiahne sa od pažeráka po konečník.
Ako môžu problémy s črevami prispievať k úzkosti
Nerovnováha črevného mikrobiómu
Dysbióza označuje stav, keď baktérie v črevách nie sú v rovnováhe. Môže to byť spôsobené:
- stratou prospešných baktérií,
- premnožením škodlivých baktérií,
- celkovým poklesom rozmanitosti črevných baktérií.
Táto nerovnováha môže veľkou mierou prispievať k úzkosti a depresii.
Dysbióza môže byť spojená aj s:
- obezitou,
- zápalovými ochoreniami čriev,
- cukrovkou 1. typu,
- poruchami autistického spektra,
- kolorektálnou rakovinou,
- alergickými ochoreniami.
Črevný mikrobióm ovplyvňuje zápal a môže prispievať k stavom ako syndróm dráždivého čreva (IBS), ktorý súvisí s tráviacimi problémami. Zhoršujúce sa tráviace nepohodlie môže viesť k úzkosti.
Tvorba neurotransmiterov
Črevá produkujú množstvo rovnakých neurotransmiterov ako mozog, vrátane približne 95 % celkového množstva serotonínu – „hormónu šťastia“.
Ak sú črevá v slabšej kondícii, môžu produkovať menej týchto „šťastných hormónov“, čo môže prispievať k príznakom úzkosti.
Ako zlepšiť zdravie svojho čreva?
Ak chcete zlepšiť zdravie svojho čreva, tu je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť.
#1, Efektívne trávenie potravy
Po jedle je dôležité byť v uvoľnenom stave, aby sa správne produkovali tráviace šťavy potrebné na absorpciu potravy.
Tráviaca šťava je nevyhnutná pre absorpciu vitamínov, minerálov a živín potrebných na podporu zdravého tela a mozgu.
#2, Dávajte pozor na to, čo a ako jete
Jedzte zdravé občerstvenie a jedlá, a vyhýbajte sa nezdravým potravinám.
Jedným z overených spôsobov je pripraviť si jedálniček dopredu, a mať plánované chody nachystané včas vopred.
Neprepadnete tak hladu a nesiahnete po inej nezdravšej alternatíve.
Vyčleňte si dostatok času na konzumáciu jedla a plne si vychutnajte každý kúsok.
#3, Cvičte
Byť v pohybe a starať sa o to aby vo vašom tele všetko prúdilo ako má, je kľúčové pre fyzickú aj psychickú pohodu.
Bez pravidelného rozhýbania tela sa znižuje aj pohyblivosť orgánov a tráviace procesy.
#4, Pite veľa vody
Snažte sa vypiť 6-8 pohárov vody denne, aby ste podporili tráviaci proces.
Potraviny pre vaše duševné zdravie
Kľúčom k zlepšeniu zdravia čreva je poznať typy potravín, ktoré podporujú zdravie čreva a duševné zdravie.
Posvieťte si najmä na tieto.
- Vláknina – jesť vlákninu zlepšuje pamäť a celkovú náladu. Takisto znižuje zápal a oxidačný stres podporou mikrobioty. Potraviny bohaté na vlákninu sú fazuľa a strukoviny, ovsené vločky, orechy, tmavá čokoláda, ovocie a zelenina.
- Vitamín D – reguluje náš mikrobióm a znižuje zápal v tráviacom trakte. Potraviny obsahujúce vitamín D sú žĺtky, tuniak, losos a pomarančový džús.
- Proteíny – obsahujú dusík, ktorý obmedzuje množstvo zlých baktérií v mikrobióme. Jesť proteíny môže znižovať pocity depresie vďaka produkcii serotonínu, ktorý zlepšuje náladu. Dobré zdroje bielkovín zahŕňajú vajcia, mlieko, jogurt, chudé hovädzie mäso, morčacie, kuracie mäso, ryby, brokolicu, ovsené vločky a orechy.
- Omega-3 mastné kyseliny – pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, zlepšujú pamäť a kognitívne funkcie a znižujú chuť na cukor. Vlašské orechy, ľanové semienka, losos, sardinky a makrela sú bohaté na omega-3.
Zhoršujú niektoré potraviny úzkosť?
Strava s vysokým obsahom prozápalových potravín, ako sú sladké a vysoko spracované potraviny, môže prispievať k zhoršeniu úzkosti a iných duševných problémov.
Odporúča sa obmedziť:
- sladké a vysoko spracované potraviny, napríklad balené dezerty, sladkosti, konzervy a ďalšie
- alkohol a kofeín, ktoré môžu u niektorých ľudí zhoršovať úzkosť.
Akú úlohu zohrávajú prebiotiká pri úzkosti a zdraví čriev?
Probiotiká dodávajú črevám prospešné baktérie, zatiaľ čo prebiotiká sú potravou pre tieto baktérie.
Ak sa pasujete s úzkosťou a obdobnými psychickými neduhmi, do dennej rutiny treba zahrnúť obe vyššie spomenuté.