Aktuálna mapa výskytu koronavírusu, počtu nakazených i vyliečených

Budúcnosť poľnohospodárstva

Vysokonutričné potraviny pestované v meste: Takto funguje inteligentná technológia pre vertikálne pestovanie

Čítanie na 5 min. Plodiny vypestované v kontrolovaných podmienkach za prítomnosti počítačov a senzorov sú vraj kvalitnejšie ako tie, ktoré sa pestujú na poliach. Aj bez chemikálií.

Ako hodnotíte tento príspevok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. 3

Farmu tvorí viac ako 6 200 stĺpov, každý z nich je vysoký 2,4 m. FOTO: TIMOTHY DAVID

SINGAPUR – Mestská farma, ktorej cieľom je produkovať zeleninu s vysokou nutričnou hodnotou bez obetovania akejkoľvek chuti využitím technológie internetu vecí (IoT), bola oficiálne uvedená do života minulý štvrtok (22. októbra 2020) v Singapure.

Spoločnosť Commonwealth Greens, ktorá prevádzkuje moderné pestovacie technológie, pôsobí v Jurongu od mája. Lesnú farmu tvorí viac ako 6 200 stĺpov, každý z nich je vysoký 2,4 m a pripomína lístie rastúce z vetiev stromu.

Stĺpy sú umiestnené v šiestich rôznych miestnostiach s veľkosťou bežného bytu  a umožňujú rast niekoľkých druhov listovej zeleniny. Nachádzame tu šalát, kel, mangold a bylinky. Na pestovanie rastlín sa používa technika zvaný hydropónia, čo je pestovanie rastlín bez pôdy v živnom roztoku.

Na farme sa dá podľa slov jej tvorcov ročne vypestovať až 100 ton zeleniny, čo je takmer 1% lokálne vypestovanej zeleniny.

Pán Vincent Wei (vľavo), výkonný riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Archisen, a pán Sven Yeo, technický riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Archisen. FOTO: TIMOTHY DAVID

Spoluzakladateľ a hlavný technologický riaditeľ spoločnosti Archisen, Sven Yeo, uviedol, že organizácia Commonwealth Greens je jednou z najvýnosnejších krytých fariem v Singapure a že do roku 2030 podporí a prispeje k cieľu krajiny vyrobiť si 30 percent svojich výživových potrieb doma.

Listová zelenina z farmy sa v súčasnosti predáva v online supermarketoch, ako sú RedMart a PandaMart pod značkou Just Produce. Šalátová zmes s hmotnosťou 100 gramov stojí od 4 do 4,50 singapurských dolárov (1S$ = ~0,7 eur), obsahuje rozmanitý šalát a kel, spolu s horčicovou zeleninou, štiavom kyslým alebo mizunou (japonskou zelenou horčicou).

Od polovice novembra začne farma predávať špeciálne bylinky – horčicovú zeleninu, ľadovú rastlinu a štiav v krabičkách po 20 gramoch, ktoré budú stáť od 4 do 5 singapurských dolárov.

Spoločnosť Archisen tiež vyvinula zmenšenú verziu svojho poľnohospodárskeho systému. Kratšie stĺpy plné dospelých rastlín sú uložené v sklenej skrini a môžu byť zaslané do reštaurácií na priamy zber. Od budúceho mesiaca spoločnosť uvedie tieto skrinky do piatich hotelov, reštaurácií a stravovacích služieb v Singapure.

ST PHOTO: TIMOTHY DAVID

Nielen estetika robí z Commonwealth Greens jedinečný produkt

Aby sa zabezpečili optimálny výnos, rýchly rast a vysoko výživná a chutná zelenina, sú vertikálne farmy poháňané inteligentným systémom, ktorý výrazne využíva technológiu internetu vecí, analýzu údajov a senzory.

Toto riešenie, ktoré sa nazýva Croptron, vytvára dokonale kontrolované prostredie  manipuláciou relatívnej vlhkosti a pH živného roztoku, ktorý kvapká do rastlín.

Údaje sú neustále ukladané v cloude v reálnom čase, aby ich mohli vedci analyzovať a riadiť automatizáciu. Napríklad, ak pH živiny pre šalát dosiahne nezdravú hladinu, senzory upozornia zariadenie, aby automaticky obnovilo hladinu kyslosti.

Pretože máme v priebehu času viac rastových cyklov, naše množiny údajov sa zväčšujú, čo nám umožňuje vytvárať matematické modely na predpovedanie výsledku nášho rastu,“ uviedol Yeo.

V kancelárii spoločnosti Archisen, ktorá je o poschodie vyššie ako Commonwealth Greens, sa tiež nachádza výskumné laboratórium na vykonávanie experimentov a testovanie nových technologických riešení.

Budúcnosť vyzerá sľubne

V blízkej budúcnosti plánuje spoločnosť vybudovať vnútorné ovocné sady alebo vinice a na ich pestovanie tiež použiť hydropóniu.

V súčasnosti prebiehajú snahy o pestovanie čierneho, červeného a zeleného hrozna v kontrolovanom prostredí. Za desať mesiacov sa na viniči začali rodiť strapce hrozna, každý plod je veľký asi ako cícer.

Tradičným poľnohospodárstvom trvá úplné vypestovanie hrozna približne tri roky.

Aj keď nezrelé a menšie hrozno býva kyslé, čierne hrozno z laboratória chutí sladko.

Archisenoví vedci tiež našli spôsob, ako pestovať šalát, ktorému sa dobre darí ako pri nižších teplotách, tak aj pri teplote takmer 30° C.

Zdroj článku: Urban farm leverages smart technology to produce highly nutritious and flavourful greens

Kam speje budúcnosť pestovania rastlín?

Je evidentné, že modernizácia procesov v pestovaní rastlín, zeleniny a ovocia sa bude uberať práve smerom automatizácie a využívania počítačov. Môže sa tak jednať o konečne udržateľné a z pohľadu zdravotnej nezávadnosti konečne prijateľné riešenie pre všetkých. Tradiční poľnohospodári musia, či chcú či nechcú, polia postrekovať špeciálnymi prípravkami, aby svoje plodiny bránili pred škodcami a vplyvmi počasia.

Pestovanie v uzatvorenom prostredí a s dodržaním optimálnych podmienok pre rast a vznik nutričnej hodnoty by definitívne ukončilo problémy so škodcami, zlodejmi i nepredvídateľnými vplyvmi počasia. Na druhej strane bude prirodzene rásť cena plodín, ktoré budú vyžadovať viac energie na dopestovanie.

Spolu so zvyšujúcou sa životnou úrovňou a platmi by však cena nemala byť to, čo by sme mali považovať za nepriaznivý faktor negatívne ovplyvňujúci budúcnosť týchto riešení.

 

Singapurské vlaky automaticky zatmavujú okná, ak idú okolo domov

Jedinečná kniha o budovaní Singapuru ide do predaja

Singapur – mesto, v ktorom sa budete cítiť ako hlavný hrdina z futuristickej knihy

 

 

Prečítajte si aj:

Ako hodnotíte tento príspevok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. 3