Tipy pre zdravý žlčník

Žlčník je malý orgán hruškovitého tvaru, ktorý sa nachádza tesne pod pečeňou. Zhromažďuje a ukladá žlč z pečene. Problémy, ktoré môžu postihnúť žlčník sú napríklad žlčníkové kamene, rakovina a rôzne problémy s trávením. Ľudia, ktorí dodržiavajú zdravú výživu, majú nižšie riziko ochorenia žlčníka. Vedieť, aké potraviny si vybrať a ktorým sa vyhnúť, je základ pre… Prečítať celé

Žlčník je malý orgán hruškovitého tvaru, ktorý sa nachádza tesne pod pečeňou.

Zhromažďuje a ukladá žlč z pečene. Problémy, ktoré môžu postihnúť žlčník sú napríklad žlčníkové kamene, rakovina a rôzne problémy s trávením.

Ľudia, ktorí dodržiavajú zdravú výživu, majú nižšie riziko ochorenia žlčníka.

Vedieť, aké potraviny si vybrať a ktorým sa vyhnúť, je základ pre problematický žlčník a zároveň dobrá prevencia do budúcna.

Neexistuje žiadna špecifická strava pre zdravý žlčník, ale dodržiavanie niektorých pravidiel môže pomôcť udržať žlčník zdravý a v dobrej kondícií.

 

Vhodné potraviny

Rastlinná strava je dobrý odrazový mostík ako si udržať žlčník zdravý.

Ideálna strava: Vysoký príjem čerstvého ovocia a zeleniny, ovocných štiav, nízkotučných mliečnych výrobkov, celozrnných výrobkov, orechov a strukovín.

Inzercia

Nezdravá strava: Vysoký príjem spracovaného mäsa, ochutených nápojov, rafinovaných obilnín, červeného mäsa, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku, cukru, čaju, pečených zemiakov, pochutín, vajec, soli, nakladaných potravín a kyslej kapusty.

Tu je niekoľko tipov na potraviny, ktoré môžu pomôcť udržať žlčník zdravý.

 

Antioxidanty sú živiny, ktoré pomáhajú zbaviť telo toxických molekúl známych ako voľné radikály.

Potraviny rastlinného pôvodu

Zdravá strava poskytuje množstvo potrebných živín. Strava, ktorá zahŕňa celý rad rastlinných potravín, môže poskytnúť živiny, ktoré telo potrebuje, aby zostalo zdravé.

Rastlinné potraviny sú dobrým a overeným zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Tie môžu pomôcť predchádzať ochoreniu žlčníka.

Antioxidanty sú živiny, ktoré pomáhajú zbaviť telo toxických molekúl známych ako voľné radikály.

Voľné radikály vznikajú v tele v dôsledku prirodzených procesov a stresu.

Ich hromadenie môže viesť k oxidačnému stresu.

To môže spôsobiť poškodenie buniek, čo môže viesť k rôznym chorobám vrátane rakoviny.

 

Proteín

Proteín je nevyhnutný pre obnovu a rast telesných tkanív.

Červené mäso a mliečne výrobky sú dobrým zdrojom bielkovín, ale môžu mať aj vysoký obsah tuku a vysoký príjem tukov môže zaťažovať žlčník.

Vhodnou možnosťou sú nízkotučné bielkovinové jedlá, napríklad:

  • hydina
  • ryby
  • mliečne výrobky s nulovým/nízkym obsahom tuku
  • orechy a semienka
  • sója a sójové výrobky
  • strukoviny, ako fazuľa a šošovica
  • mliečne alternatívy, ako napr. sójové mlieko

 

Vláknina

Vláknina podporuje zdravie tráviaceho traktu a môže poskytnúť ochranu pred problémami so žlčníkom zlepšením pohybu potravy cez črevá, a znížením produkcie sekundárnych žlčových kyselín.

 

Medzi zdroje vlákniny patria:

  • ovocie
  • zeleniny
  • strukoviny
  • orechy a semienka
  • celé zrniečka

 

Kladie dôraz na konzumáciu veľkého množstva čerstvého ovocia a zeleniny, a obmedzenie pridaných cukrov.

TIP: Stredomorská strava

Vyskúšajte stredomorskú stravu – je spojená so zníženým rizikom žlčových kameňov.

Obmedzuje spracované potraviny a rafinované obilniny.

Kladie dôraz na konzumáciu veľkého množstva čerstvého ovocia a zeleniny, a obmedzenie pridaných cukrov.

 

Pravidelné jedenie

Jedzte podľa pravidelného rozvrhu a vyhýbajte sa dlhým prestávkam medzi jedlami.

Môžete tiež skúsiť jesť častejšie a po menších porciách.

Váš žlčník uvoľňuje žlč zakaždým, keď jete.

Keď vynecháte jedlo, tieto žlčové šťavy sa hromadia.

To zvyšuje hladinu cholesterolu vo vašom žlčníku a v priebehu času môžu voskovité tuky stvrdnúť na žlčové kamene.

Niektoré žlčové kyseliny môžu tiež zvýšiť pravdepodobnosť, že dostanete rakovinu žlčníka.

Je teda veľmi dôležité aby ste si vyhradili čas na pravidelný príjem jedla.

 

Ak pijete alkohol, pite s mierou

Pre tých, ktorí konzumujú alkohol, možno budete radi, že pravidelný, mierny príjem malého množstva alkoholu môže byť spojený s lepším zdravím žlčníka.

No zároveň nezabúdajte, že dlhodobé a objemné užívanie alkoholu je spojené s vyšším rizikom problémov so žlčníkom.

 

Dbajte o svoju líniu

Nadváha alebo obezita zvyšuje vaše šance na tvorbu žlčových kameňov a iných pridružených neduhov.

Obezita spôsobuje, že máte až trikrát vyššiu pravdepodobnosť ochorenia žlčových kameňov!

Je to preto, že kilá navyše môžu zväčšiť váš žlčník, ktorý potom nefunguje tak dobre a zvyšuje sa hladina cholesterolu.

To platí najmä vtedy, ak nosíte nadbytočnú váhu okolo pása a nie v bokoch a stehnách.

Obmedzte vyprážané jedlá

Váš žlčník musí viac pracovať, aby pomohol stráviť tučné jedlá.

Vyprážané jedlá majú často vysoký obsah nasýtených tukov, čo zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.

Veľa mastného jedla teda môže viesť k žlčovým kameňom a okrem toho má takéto jedlo vysoký obsah kalórií, čo môže spôsobiť, že budete stúpať na váhe.

Pokračujte na ďalší príspevok »