Slovenská husacina: Tajné recepty, kultúrne dedičstvo a špičková gastronómia

Keď sa povie “husacina”, väčšine ľudí sa asi v mysli vybaví Slovenský Grob a jeho jedinečné postavenie v rámci celého Slovenska. Táto obec je svojou tradíciou v chove a pečení husí typickou ikonou. Lahodná husacina je však oveľa viac ako iba chutný pokrm, je to súčasť slovenskej kultúry a má svoje mimoriadne vlastnosti.   Husacina […]

Keď sa povie “husacina”, väčšine ľudí sa asi v mysli vybaví Slovenský Grob a jeho jedinečné postavenie v rámci celého Slovenska. Táto obec je svojou tradíciou v chove a pečení husí typickou ikonou. Lahodná husacina je však oveľa viac ako iba chutný pokrm, je to súčasť slovenskej kultúry a má svoje mimoriadne vlastnosti.

 

Husacina – to nie je iba pečené mäso s prílohou. Je to hotové kultúrne dedičstvo a umenie, ktorého korene nachádzame v 13. storočí. Slovenský Grob založili pod názvom Monar ešte v roku 1214 nemeckí drevorubači, ktorí pracovali v Malých Karpatoch. Po nich sa do dediny prisťahovali Slováci, ktorí sa živili poľnohospodárstvom a vinohradníctvom. V priebehu rokov sa obec stala typickou chovom husí, pričom počiatky predaja husaciny v Slovenskom Grobe siahajú asi do roku 1896. Do vtedajšej Bratislavy sa obyvatelia vyberali predávať prebytok svojho chovu a do roku 1989 sa vraj piekli husi skoro v každej rodine. Započala sa tak tradícia, ktorá sa dnes zachováva už vo štvrtej generácii.

 

_DSC9754b

Slovenský Grob sa stal vyhľadávanou destináciou pre všetkých, ktorí sem prichádzajú vyskúšať vyhlásené husacie špeciality. A tak je tomu dodnes, veď ročne v dedine upečú 10- až 15-tisíc husí! V Slovenskom Grobe, v inak nenápadnej dedinke, nachádzame jeden z najvýznamnejších turistických motivátorov v bratislavskom kraji. Okrem jedla sa na tom podieľa aj miestna kuriozita: najväčšia socha husi v strednej Európe, odhalená pri príležitosti podujatia „Kráľovstvo husaciny“.

Husacie mäso má svoje špecifiká a jedinečnosti. Niet sa čomu čudovať, keď zahraniční turisti pri návšteve Slovenska žiadajú práve toto mäso, ktoré bolo pripravené poctivo. Hlboko mrazené husi z obchodu nedokážu prekonať vlastný chov a nie je pravda, že v každej reštaurácii podávajú rovnako dobre upečené mäso.

Aby hostina dosahovala vysokú kvalitu, je nevyhnutný dôsledný chov a až osemkilogramová hus. Jej príprava sa pritom začína ešte deň pred samotnou hostinou, pečie sa potom tesne pred ňou. Práve preto lepšie reštaurácie vyžadujú, aby sa hostina rezervovala vopred.

 

DSC_0304

 

 

Husacina sa často porovnáva s kačacinou, dokonca sa vám na tanieri môže vyskytnúť aj takzvaná husokačka. Kačacie mäso je vo všeobecnosti považované za jemnejšie, obsahuje viac tuku, husacina je tvrdšia. Kuchári sa však zhodujú na tom, že kvalitu mäsa vo veľkej miere ovplyvňuje vek hydiny a tiež spôsob jej chovu. Rovnaký druh husi môže mať v dvoch chovoch celkom odlišnú kvalitu, pretože v jednom z nich mohla hydina voľne chodiť po lúkach a popri riekach. Ako pri každom inom chove aj tu platí, že veľkovýroba zdraviu a kondícii zvierat neprospieva.

Množstvo súčasných návštevníkov Slovenského Grobu má namierené práve do Pivnice u Zlatej husi, ktorá sa venuje príprave tradičných husacích špecialít už od roku 1973 a dnes pýši návštevami nespočetného množstva známych osobností zo všetkých kútov sveta.

Aj napriek tomu, že väčšina návštevníkov smeruje do Slovenského Grobu na jeseň, chrumkavú husacinu, červenú kapustu, domáce lokše a niektoré z 270 druhov lahodného vína si možno vychutnať počas celého roka.

 

gurmansky_grob_1462801619_husi

Náš tip na gurmánsky zážitok je práve ich tajná receptúra nezameniteľnej pečenej husi a na jazyku sa rozplývajúcej pečienky. Symfónia chuti sa totižto v rodine Jajcayovcov a Kisslingovcov odovzdáva už štvrtú generáciu.

Pivnica u Zlatej husi ponúka gurmánske a kultúrne zážitky bez ohľadu na ročné obdobie a vďaka autorstvu myšlienky „Kráľovstva husaciny” poskytuje autentický náhľad do kuchýň tradičných grobských husacinárskych prevádzok. Tradícia tu dostáva priam kultúrny rozmer, v duchu motta: “Tradície sa nedajú inovovať.”

 

INZERCIA: Peugeot Jesenné výhody

Nissan a Italdesign šokujú! Ich 720-koňové GT-R50 ide do sériovej výroby za vyše milión €

Výstredný koncept sa vskutku nečakane pretavil do sériovej podoby.

9. decembra 2019

Pýtal sa Filip Orth

Francis Ford Coppola v slovenskom rozhovore: Filmovanie je ilúzia, ale hlava mŕtveho koňa bola skutočná

Francisa Coppolu sme sa pýtali na to, ako sa v minulosti vedel vysporiadať s negatívnymi reakciami na jeho tvorbu, čo bol jeho najväčší životný úspech alebo na to, aký film považuje za svoj najobľúbenejší.

8. decembra 2019

Opel Insignia prešiel faceliftom, ktorý prináša špičkové svetlá a úspornejšie motory

Tradičný zástupca strednej triedy od automobilky Opel sa dočkal modernizácie.

8. decembra 2019

Nemajú si čo závidieť

USA a Čína majú spoločné viac ako sa zdá

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, USA a Čína sa vo veľa aspektoch až tak veľmi nelíšia. Počas prebiehajúcej obchodnej vojny medzi oboma krajinami sa na nás valia kusé informácie, ktoré zvyčajne ukazujú v lepšom svetle iba jednu zo zúčastnených krajín. Či už články favorizujú Čínu alebo Spojené štáty, málokto sa pri ich čítaní zamyslí nad tým, čo tieto dve krajiny spája.

7. decembra 2019

15-kusové Bentley s brutálnym exteriérom a luxusným interiérom oslavuje pozoruhodný rekord

Continental GT v podobe, v akej sme ho doposiaľ nemali možnosť vidieť.

7. decembra 2019

AVIS Van Rental & Mercedes-Benz Sprinter

Tento rok si všetky darčeky odvezte lacno v prenajatej dodávke

Ako vyriešiť dopravu všetkých darčekov naraz a lacno? Najlepšie prenájom Sprintera v AVIS Van Rental.

6. decembra 2019

Jozef Kabaň sa vracia ku koreňom. Od budúceho roka bude šéfdizajnérom značky Volkswagen

Motoristický svet obletela pomerne veľmi prekvapujúca správa.

5. decembra 2019

Vyšiel celý trailer na posledného Jamesa Bonda: No Time to Die

Daniel Craig sa predstavuje ako agent James Bond poslednýkrát.

4. decembra 2019

Ponuka práce pre šikovných

Pridajte sa do tímu UnitedLife, píšte články pre rýchlo sa rozvíjajúci slovenský web

Ak sa vám páči smer, ktorým sa UnitedLife uberá a radi by ste sa stali jeho súčasťou, teraz máte príležitosť.

4. decembra 2019

Mercedes-Benz prekvapivo otáča. Nové S-ko dvanásťvalec predsa len dostane

O zaujímavé informácie sa postarala samotná hlava koncernu.

4. decembra 2019

Neprehliadnite dnešné výročie

Prvé fotografie Jupitera zblízka svet uvidel presne pred 46 rokmi

Kozmická sonda Pioneer 10 zhotovila a odoslala prvé fotografie Jupitera zblízka práve 3. a 4. decembra 1973.

3. decembra 2019

Nádherný F-Type je po facelifte ešte ostrejší, žiaľ v Európe už bez V6-ky

Pekelne rýchla šelma dostala novú tvár a techniku.

3. decembra 2019

Autorský komentár

Bez regulácie neprežijeme my ani príroda

Máme príliš veľa slobody? Áno. „Musíme našu slobodu začať riadiť. Ak sa nám to nepodarí, bude naozaj zle.“

1. decembra 2019

Pôvodný E.T. mimozemšťan sa vrátil po 37 rokoch vo výnimočnom 4-minútovom videu

Napriek tomu, že sa jedná o reklamu, režisérovi sa podarilo pripraviť naozaj pútavé video.

29. novembra 2019

Komentár

Nerobíme dosť, aby sme naplnili svoje ekologické ambície, emisie CO2 stále rastú

Správa OSN hovorí, že svet musí strojnásobiť agresivitu svojich záväzkov v oblasti klímy, aby zabránil environmentálnemu kolapsu.

27. novembra 2019

Lexus má jeden z najkrajších kabrioletov na trhu, navyše s poriadnym motorom pod kapotou

Model LC 500 Convertible sa zaraďuje k nemenej pôvabnému kupé.

26. novembra 2019

Úspešný príbeh s tragickým koncom

Concordy prestali lietať pred 16 rokmi, dosahovali rýchlosť 2330 km/h

Concorde bol odvážny projekt, ktorý sa udržal v komerčnej prevádzke až 27 rokov.

26. novembra 2019

Takto funguje náš svet

Albert Einstein predložil konečnú verziu všeobecnej teórie relativity pred presne 104 rokmi

Všeobecná teória relativity bola výplodom ducha génia.

25. novembra 2019

Virálny marketing v praxi

Z Cybertrucku si internet síce uťahuje, Elon Musk však hlási už 200-tisíc predobjednávok

Elektrický pick-up príde najskôr v roku 2021.

25. novembra 2019

Renault Clio a jeho príbeh

Za tri desaťročia sa stal fenoménom, na úspech bol odsúdený už na začiatku

Kombinácia skvelého marketingu, dôsledného vývoja a zohľadňovania potrieb zákazníkov sa ukázala ako recept na úspech. Renault Clio má za sebou veľmi úspešný príbeh.

24. novembra 2019

Ekonomická sloboda na Slovensku

Je Slovensko dobrým miestom na podnikanie? Ani nie, v rebríčku nás predbehlo aj Maďarsko, Česko, Poľsko či Rumunsko

Podľa rebríčka ekonomickej slobody je Slovensko na veľmi nepriaznivej pozícii. A stále sa zhoršuje.

23. novembra 2019