Slovenská husacina: Tajné recepty, kultúrne dedičstvo a špičková gastronómia

Keď sa povie “husacina”, väčšine ľudí sa asi v mysli vybaví Slovenský Grob a jeho jedinečné postavenie v rámci celého Slovenska. Táto obec je svojou tradíciou v chove a pečení husí typickou ikonou. Lahodná husacina je však oveľa viac ako iba chutný pokrm, je to súčasť slovenskej kultúry a má svoje mimoriadne vlastnosti.   Husacina […]

MAGIC TRAVEL, VisitMaldives.sk

Keď sa povie “husacina”, väčšine ľudí sa asi v mysli vybaví Slovenský Grob a jeho jedinečné postavenie v rámci celého Slovenska. Táto obec je svojou tradíciou v chove a pečení husí typickou ikonou. Lahodná husacina je však oveľa viac ako iba chutný pokrm, je to súčasť slovenskej kultúry a má svoje mimoriadne vlastnosti.

 

Husacina – to nie je iba pečené mäso s prílohou. Je to hotové kultúrne dedičstvo a umenie, ktorého korene nachádzame v 13. storočí. Slovenský Grob založili pod názvom Monar ešte v roku 1214 nemeckí drevorubači, ktorí pracovali v Malých Karpatoch. Po nich sa do dediny prisťahovali Slováci, ktorí sa živili poľnohospodárstvom a vinohradníctvom. V priebehu rokov sa obec stala typickou chovom husí, pričom počiatky predaja husaciny v Slovenskom Grobe siahajú asi do roku 1896. Do vtedajšej Bratislavy sa obyvatelia vyberali predávať prebytok svojho chovu a do roku 1989 sa vraj piekli husi skoro v každej rodine. Započala sa tak tradícia, ktorá sa dnes zachováva už vo štvrtej generácii.

 

_DSC9754b

Slovenský Grob sa stal vyhľadávanou destináciou pre všetkých, ktorí sem prichádzajú vyskúšať vyhlásené husacie špeciality. A tak je tomu dodnes, veď ročne v dedine upečú 10- až 15-tisíc husí! V Slovenskom Grobe, v inak nenápadnej dedinke, nachádzame jeden z najvýznamnejších turistických motivátorov v bratislavskom kraji. Okrem jedla sa na tom podieľa aj miestna kuriozita: najväčšia socha husi v strednej Európe, odhalená pri príležitosti podujatia „Kráľovstvo husaciny“.

Husacie mäso má svoje špecifiká a jedinečnosti. Niet sa čomu čudovať, keď zahraniční turisti pri návšteve Slovenska žiadajú práve toto mäso, ktoré bolo pripravené poctivo. Hlboko mrazené husi z obchodu nedokážu prekonať vlastný chov a nie je pravda, že v každej reštaurácii podávajú rovnako dobre upečené mäso.

Aby hostina dosahovala vysokú kvalitu, je nevyhnutný dôsledný chov a až osemkilogramová hus. Jej príprava sa pritom začína ešte deň pred samotnou hostinou, pečie sa potom tesne pred ňou. Práve preto lepšie reštaurácie vyžadujú, aby sa hostina rezervovala vopred.

 

DSC_0304

 

 

Husacina sa často porovnáva s kačacinou, dokonca sa vám na tanieri môže vyskytnúť aj takzvaná husokačka. Kačacie mäso je vo všeobecnosti považované za jemnejšie, obsahuje viac tuku, husacina je tvrdšia. Kuchári sa však zhodujú na tom, že kvalitu mäsa vo veľkej miere ovplyvňuje vek hydiny a tiež spôsob jej chovu. Rovnaký druh husi môže mať v dvoch chovoch celkom odlišnú kvalitu, pretože v jednom z nich mohla hydina voľne chodiť po lúkach a popri riekach. Ako pri každom inom chove aj tu platí, že veľkovýroba zdraviu a kondícii zvierat neprospieva.

Množstvo súčasných návštevníkov Slovenského Grobu má namierené práve do Pivnice u Zlatej husi, ktorá sa venuje príprave tradičných husacích špecialít už od roku 1973 a dnes pýši návštevami nespočetného množstva známych osobností zo všetkých kútov sveta.

Aj napriek tomu, že väčšina návštevníkov smeruje do Slovenského Grobu na jeseň, chrumkavú husacinu, červenú kapustu, domáce lokše a niektoré z 270 druhov lahodného vína si možno vychutnať počas celého roka.

 

gurmansky_grob_1462801619_husi

Náš tip na gurmánsky zážitok je práve ich tajná receptúra nezameniteľnej pečenej husi a na jazyku sa rozplývajúcej pečienky. Symfónia chuti sa totižto v rodine Jajcayovcov a Kisslingovcov odovzdáva už štvrtú generáciu.

Pivnica u Zlatej husi ponúka gurmánske a kultúrne zážitky bez ohľadu na ročné obdobie a vďaka autorstvu myšlienky „Kráľovstva husaciny” poskytuje autentický náhľad do kuchýň tradičných grobských husacinárskych prevádzok. Tradícia tu dostáva priam kultúrny rozmer, v duchu motta: “Tradície sa nedajú inovovať.”

 

Volkswagen ARTEON

Čítajte aj ďalšie podobné články:

VIDEO: IKEA vytvorila revolučné návody na pečenie

Každý má rád značku IKEA. Jej produkty sú kvalitné, pekné, vyrábané s dôrazom na ekológiu, navyše lacné a návody na skladanie, to je kapitola sama o sebe. Aj to najväčšie nemehlo na svete si vďaka perfektným návodom dokáže poskladať aj celú kuchyňu a nič pri tom nepokaziť. Asi práve preto v IKEA rozvinuli myšlienku, že […]

14. decembra 2017

Víno po „manažérsky“ alebo ako z hobby urobiť skvelý biznis

Viem, takýto druh vína asi ešte nikto nemal možnosť ochutnať a ani vidieť. Ja, áno. Mal som tú možnosť spoznať zaujímavý biznis založený na manažérskych skúsenostiach, nazbieraných poznatkoch pretavených do reality súčasného vinárstva. Ak máte záujem, zistíte, ako sa dá vstúpiť na neznámu pôdu bez väčších skúseností a uspieť.     „Biznis s vínom je o emóciách“, tvrdí spolumajiteľ […]

15. augusta 2017

Slovenská husacina: Tajné recepty, kultúrne dedičstvo a špičková gastronómia

Keď sa povie “husacina”, väčšine ľudí sa asi v mysli vybaví Slovenský Grob a jeho jedinečné postavenie v rámci celého Slovenska. Táto obec je svojou tradíciou v chove a pečení husí typickou ikonou. Lahodná husacina je však oveľa viac ako iba chutný pokrm, je to súčasť slovenskej kultúry a má svoje mimoriadne vlastnosti.   Husacina […]

10. mája 2017


Fotogaléria

Každá mala garsónka má obrovský potenciál, pozrite si príklady zo sveta

Aj malé garsónky môžu byť pekným miestom na život, stačí do nich investovať trocha času, peňazí a citu.

19. septembra 2019

Jeden mobil na celý život: Etická výroba sa stáva novým trendom

Mali by sme skončiť s konzumným spôsobom života a začať si elektroniku viac vážiť? Určite áno, ale nevieme, či je toto tá správna cesta…

18. septembra 2019

Seriál o Číne

Ako funguje online marketing v Číne, ktorá má zakázaný Google, Twitter, Facebook, Youtube, Instagram aj WhatsApp?

Pre online marketérov na Slovensku je komunikovanie s cieľovými skupinami prostredníctvom sociálnych sietí Facebook, Instagram a Twitter každodennou rutinou. Ich život sa nezaobíde ani bez nahrávania zaujímavého obsahu na Youtube. Integrálnu úlohu v ich práci má vyhľadávanie a plánovanie kľúčových slov, optimalizácia obsahu pre vyhľadávače, tzv. „SEO“ a manažovanie reklamných kampaní cez Google Ads.

17. septembra 2019

Toto sú najúchvatnejšie automobilové novinky z tohtoročného autosalónu vo Frankfurte

Super-rýchla imidžovka, kabriolety od Ferrari, najrýchlejšie auto planéty či limitovaný Hyundai.

16. septembra 2019

Cestuj po svete

Island bez cestovky: 3000 km roadtrip autom po magickom ostrove s polárnou žiarou nad hlavou

Krajina, ktorú mnohí bez zaváhania označia ako najkrajšiu v Európe. Plná dychberúcich scenérií, kde si užijete pohľady ako z iného sveta, drsnú, ale magickú severskú prírodu, pozorovanie veľrýb a ak máte kúsok šťastia, tak aj polárnu žiaru. Reč je o Islande – krajine ohňa a ľadu. Inšpirujte sa našou 3000 km cestou okolo celého ostrova a zistite, ako si na Islande užiť poriadny výlet aj bez cestovky.

16. septembra 2019

Nové riešenie boja proti CO2?

V Nemecku chcú politici platiť ľuďom za odsávanie CO2 z atmosféry

Dostaneme zaplatené za prevádzkovanie čističky vzduchu? V Nemecku možno áno.

13. septembra 2019
PORADŇA

Ako si najlacnejšie zaobstarať nové auto? Vďaka tomuto ušetríte tisíce eur

Ak sa pohrávate s myšlienkou, či je výhodnejšia kúpa auta alebo iné formy jeho zadováženia, tento článok je určený práve vám.

13. septembra 2019

Autosalón Frankfurt 2019

Toto sú vyšperkované Škody, vizionárske BMW a Mercedes, znovuzrodený Defender a nový Hyundai i10

Prinášame vám výber najvýznamnejších noviniek z autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom.

12. septembra 2019

SpaceX vynesie na orbit satelity superrýchleho internetu

Operátor SES vyšle sedem nových družíc na strednú obežnú dráhu na nosiči Falcon 9. Nové satelity výrazne zvýšia výkonnosť už osvedčenej siete O3b.

10. septembra 2019

Osobné financie

Narodenie dieťaťa z finančného hľadiska: na čo myslieť a ako ušetriť?

Narodenie dieťaťa je veľký životný míľnik. Človeku sa vtedy menia priority a vo všetkom uprednostňuje dieťa. Starostlivosť o dieťa sa však nezačína jeho narodením, rovnako dôležitá je príprava na jeho príchod a rozhodnutie nič nepodceniť.

10. septembra 2019

Elektromobil pre masy? Nový Volkswagen s parádnym dojazdom a cenovkou hovorí áno

V predvečer automobilového veľtrhu vo Frankfurte sme spoznali jeden z jeho highlightov.

9. septembra 2019

Peugeot uvádza plug-in hybrid už aj v nádhernej 508-čke. Elektrický dojazd je veľmi slušný

Síce bez pohonu oboch náprav, ale i tak s veľmi zaujímavými parametrami.

9. septembra 2019

Lukratívny ekobiznis?

Londýn a jeho vplyv na energetickú revolúciu v Latinskej Amerike

Latinská Amerika stojí pred revolúciou vo využívaní obnoviteľných zdrojov a stáva sa tak predmetom záujmu mnohých investorov.

9. septembra 2019

Bell APT 70

Americký Bell pokročil s výrobou nákladných dronov s autopilotom, zaujíma sa o ne NASA

Lietajú na elektrinu na maximálnu vzdialenosť 56 km a unesú až 32 kg.

6. septembra 2019

Plejáda technických inovácií a úžasné parametre. Aj o tom je prvé elektrické Porsche, nový Taycan

Na svet prichádza doposiaľ najväčší konkurent pre Teslu.

5. septembra 2019

Vyskúšajte smoothie: recept ako na to, tipy a čomu sa naopak vyhnúť?

Smoothie valcuje svet a zdá sa, že len tak skoro tento gastronomický trend neutíchne. Spolu s nápojom sa veľmi darí aj smoothie bowls, miskám s pestrou zmesou ovocia, farieb, konzistencií a chutí. Vyzerá to tak, že čo nevidieť budú malé obchodíky so smoothie bowls za každým rohom a novinka určite neobíde ani Slovensko.

5. septembra 2019

Činohra SND má nového šéfa, je ním Peter Kováč

Dramaturgicky pripravil viac ako 100 divadelných inscenácií v rôznych slovenských divadlách.

4. septembra 2019

Píše Peter Bobik

Je dokonané… Dlh je bezcenný

Nízke úroky sú dobré iba pre dlžníka, ale čo ak veriteľ stratí motiváciu požičiavať, pretože sa mu to skrátka neoplatí? Aké dôsledky môže mať pre nás život v prostredí, kde dlh nemá cenu?

4. septembra 2019

Obľúbená 3008-čka dostala (hybridnú) štvorkolku. Ide o najvýkonnejší Peugeot súčasnosti

Už pri odhalení novej 3008-čky odznelo, že neskôr príde aj verzia s pohonom všetkých štyroch kolies. Ten čas nastal práve teraz.

3. septembra 2019

Mobilita po novom

Monocykle alebo lietajúce jetpacky? Toto sú dve alternatívy dopravy budúcnosti

Čoraz komplikovanejšia individuálna mobilita si vynucuje vznik úplne nových dopravných prostriedkov.

3. septembra 2019

Bugatti má vo vrecku ďalší rekord. Upravený Chiron pokoril maximálnu rýchlosť 490 km/h!

Ako blesk z jasného neba prichádza správa, že Bugatti prekonáva magickú bariéru 300 míľ za hodinu.

2. septembra 2019