V každom z nás tikajú skryté biologické hodiny

Bunky v ľudskom tele sa riadia rôznymi časovými cyklami. Niektoré sa opakujú raz za sekundu ako v prípade tlkotu srdca až raz za mesiac, ako v prípade ženského reprodukčného cyklu. Aj iné živé organizmy majú svoje vlastné biologické cykly, ktoré zahŕňajú rôzne iné časové rámce. Najrýchlejšie sa množiace bakteriálne bunky sa duplikujú každých 15 minút,… Prečítať celé
Vydané 16. marca 2023 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , ,

Bunky v ľudskom tele sa riadia rôznymi časovými cyklami. Niektoré sa opakujú raz za sekundu ako v prípade tlkotu srdca až raz za mesiac, ako v prípade ženského reprodukčného cyklu. Aj iné živé organizmy majú svoje vlastné biologické cykly, ktoré zahŕňajú rôzne iné časové rámce. Najrýchlejšie sa množiace bakteriálne bunky sa duplikujú každých 15 minút, medvede hibernujú každý rok, niektoré druhy cikád sa vynárajú zo zeme len raz za 17 rokov a mnohé bambusové rastliny vydržia viac ako 60 rokov bez kvitnutia.

„Všetky tieto cykly sú riadené hodinami,“ hovorí doktor James Ferrell, profesor chemickej a systémovej biológie a biochémie na Stanforde.

Nobelova cena za fyziológiu

V roku 2017 získali Jeffrey Hall, Michael Rosbash a Michael Young Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu za objavy o molekulárnych mechanizmoch kontrolujúcich cirkadiánny rytmus. Ich objavy boli ocenené, pretože poskytli potrebné vysvetlenie toho, ako si každý živý organizmus dokáže prispôsobiť svoj biologický rytmus tak, aby bol synchronizovaný s rotáciou Zeme.

Čo sú to biologické hodiny?

Biologické hodiny sú prirodzené časovacie zariadenia organizmov, ktoré regulujú cyklus cirkadiánnych rytmov. Sú zložené zo špecifických molekúl (proteínov), ktoré spolupracujú s bunkami v celom tele. Takmer každé tkanivo a orgán obsahuje biologické hodiny. Tieto hodiny sú pod správou takzvaných hlavných hodín, ktoré v našom mozgu koordinujú všetky biologické hodiny a udržujú ich v synchronizácii. U stavovcov vrátane človeka sú hlavné hodiny skupinou približne 20 000 nervových buniek (neurónov), ktoré tvoria štruktúru nazývanú suprachiasmatické jadro alebo SCN. SCN sa nachádza v časti mozgu nazývanej hypotalamus a dostáva priamy vstup z očí.

Cirkadiánne rytmy  sú telesné, duševné a behaviorálne zmeny, ktoré sa riadia 24-hodinovým cyklom.

Inzercia

 

Čo o nich vieme

Biologické – cirkadiánne rytmy sú v priebehu času ovplyvňované vzorcami správania a vonkajšími podnetmi. Základné činnosti spojené s biologickými hodinami sú:

  • Spánok: je regulovaný biologickými hodinami, pričom hlavným vonkajším podnetom, ktorý ho udržiava nastavený, je svetlo.
  • Primanie potravy: Jedlo je hlavným stimulom na synchronizáciu cirkadiánnych rytmov periférnych tkanív tela.
  • Metabolizmus: priamo súvisí s cirkadiánnym rytmom a príjmom potravy, pretože je zodpovedný za plánovanie produkcie energie.
  • Imunitná reakcia: je účinnejšia počas bdenia, kedy potreby organizmu rastú.

 

  • Starnutie: nereguluje cirkadiánny rytmus.
  • Transatlantické alebo medzikontinentálne cesty: spôsobujú fyzické a psychické vyčerpanie, ako aj dezorientáciu biologických rytmov.

 

Tikajúce biologické hodiny sa používajú na posilnenie sexistických myšlienok

Keď sa hovorí o biologických hodinách, často sa hovorí len o jednom z týchto vnútorných časovačov, o tom, ktorý súvisí s ľudskou plodnosťou. Aj keď existuje mnoho vedeckých dôkazov o tom, že počet a kvalita vajíčok a spermií s vekom klesá, myšlienka biologických hodín sa stala symbolom pocitu psychického tlaku, keď žena do určitého veku nemáte dieťa.

Ženy v mnohých dobách a na mnohých miestach pociťovali tlak, aby rodili deti. Myšlienka ženských biologických hodín je však nedávnym vynálezom. Prvýkrát sa objavila koncom 70. rokov 20. storočia. „Hodiny tikajú pre kariéru ženy,“ vyhlásil denník Washington Post na titulnej strane svojej rubriky Metro 16. marca 1978. Odvtedy  bolo publikovaných mnoho príbehov o biologických hodinách, ktoré sa však väčšinou zameriavali na jednotlivcov. Médiá oslavovali profesionálky, ktoré sa rozhodli mať deti a zároveň sa venovali náročnej kariére, a varovali ženy, ktoré odkladali narodenie detí, že neskôr budú ľutovať svoju nerozhodnosť.

Ako sme už spomínali reprodukcia s vekom klesá u oboch pohlaví. Avšak tikajúce biologické hodiny“ sa spájajú výhradne so ženami.

„O metaforách, ako sú „materské biologické hodiny“, sme si zvykli uvažovať, akoby to vôbec neboli metafory, ale jednoducho neutrálne opisy faktov o ľudskom tele. Ak však skúmame, odkiaľ sa tento termín vzal a ako sa začal používať, je jasné, že myšlienka biologických hodín má rovnako veľa spoločného s kultúrou ako s prírodou. A jej kultúrnou úlohou bolo čeliť účinkom oslobodenia žien počas histórie.“ Moira Wiegel

 

 

Zdroje: StanMed, Nigms, DoctorsFormulas, HealthLine, The Guardian

Ilustračný Gif: Giphy

Pokračujte na ďalší príspevok »