Čítanie na 4 min.
Tichý zabijak: čo spôsobuje cholesterol?
cholesterol, Dobrý cholesterol, Extra, Fyzické zdravie, Kardiovaskulárne zdravie, Lifestyle, Ľudia, Na zamyslenie, Nezdravá životospráva, Nezdravý vzťah s jedlom, Pohybom k zdraviu, Účinky na zdravie, Veda, Vysoký cholesterol, Zaujímavosti, Zdravie, zdravotné problémy, Zdravotné riziká, Zdravotné ťažkosti, zdravotný problém, Zdravý životný štýl, Zlý cholesterol

Čo je to cholesterol
Cholesterol je častica tuku v krvi, ktorá zohráva dôležitú úlohu v rade telesných procesov.
Cholesterol je nevyhnutný pre tvorbu bunkových membrán, hormónov, vitamínu D, žlčových kyselín a je potrebný na spracovanie tukov v tele.
Časť cholesterolu sa do tela dostáva stravou, väčšinu si však organizmus vytvára sám v pečeni.
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je spôsobená buď zvýšenou konzumáciou predovšetkým živočíšnych tukov alebo zvýšenou syntézou cholesterolu v pečeni.
Nadprodukcia cholesterolu je často dedičná a môže sa vyskytnúť aj u tých, ktorí v jedálničku uprednostňujú rastlinné tuky a zdravú výživu.
Pri vysokej hladine cholesterolu sa vám môžu v cievach vytvárať tukové usadeniny.
Časom tieto usadeniny rastú, čo sťažuje prietok krvi cez vaše tepny.
Tieto usadeniny môžu náhle vytvoriť zrazeninu, ktorá spôsobí srdcový infarkt alebo mŕtvicu.
Typy cholesterolu: HDL a LDL
V krvi rozpoznávame tri hlavné druhy tukov – LDL cholesterol, HDL cholesterol a triglyceridy (jednoduché tuky).
LDL: Tento tukový lipoproteín prenáša cholesterol z krvi do tkanív.
Pri nadbytočnom množstve sa môže ukladať v cievnych stenách vo forme tukových usadenín.
Ľudovo sa mu často hovorí „zlý“ cholesterol.
HDL: Tento bielkovinový lipoproteín pomáha transportovať nadbytočný cholesterol z tkanív späť do pečene, kde sa následne metabolizuje.
Jeho hladina sa považuje za pozitívnu a je známa ako „dobrý“ cholesterol.
Triglyceridy (jednoduché tuky): Tieto tuky tvoria zásobu energie pre organizmus, a pochádzajú z tukov v našej strave.
Symptómy
Vysoký cholesterol nemá žiadne príznaky.
Krvný test je jediný spôsob, ako zistiť, či ho máte.
Rizikové faktory
Medzi faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko nezdravých hladín cholesterolu, patria:
Nezdravá strava
Jesť príliš veľa nasýtených tukov alebo trans-tukov môže viesť k nezdravým hladinám cholesterolu.
Nasýtené tuky sa nachádzajú v tučnom mäse a plnotučných mliečnych výrobkoch.
Transmastné kyseliny sa často nachádzajú v balených pochutinách alebo dezertoch.
Obezita
Ak máte index telesnej hmotnosti (BMI) 30 alebo vyšší, vystavujete sa riziku vysokého cholesterolu.
Málo cvičenia
Cvičenie pomáha zvyšovať HDL, „dobrý“ cholesterol v tele.
Fajčenie
Fajčenie cigariet môže znížiť hladinu HDL, „dobrého“ cholesterolu.
Alkohol
Pitie veľkého množstva alkoholu môže zvýšiť vašu celkovú hladinu cholesterolu.
Vek
Dokonca aj malé deti môžu mať nezdravý cholesterol, ale je oveľa bežnejší u ľudí nad 40 rokov.
Ako starnete, vaša pečeň je menej schopná odstraňovať LDL cholesterol.
Prevencia
Ak chcete zabrániť vysokému cholesterolu, zaraďte do svojho života nasledovné.
- Jedzte stravu s nízkym obsahom soli, ktorá kladie dôraz na ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky.
- Obmedzte množstvo živočíšnych tukov a dobré tuky používajte s mierou.
- Zhoďte nadbytočné kilá a udržujte si zdravú váhu.
- Skoncujte s fajčením.
- Väčšinu dní v týždni cvičte aspoň 30 minút.
- Pite alkohol s mierou, ak vôbec.
- Obmedzte stres.
Stravovanie a cholesterol
Zdravá strava je kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim hladiny cholesterolu v krvi.
Pre lepšie zdravie srdca a zníženie hladiny LDL cholesterolu sa odporúča:
- Konzumovať viac ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, orechov a semien.
- Obmedziť príjem nasýtených tukov a transmastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v potravinách ako mastné mäso, syry, maslo a potraviny s pridaným trans tukom.
- Zahrnúť do stravy zdravé tuky, ako sú omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v rybách, orechoch a chia semienkach.