Poznáte tieto bizarné stravovacie zvyky zo sveta?

Cestovanie zahŕňa veľa učenia sa o rôznych kultúrach, kuchyniach a zvykoch, ktoré sú exkluzívne pre konkrétnu krajinu. Získate poznatky o rozmanitosti sveta, z ktorých niektoré sú veľmi jedinečné a sympatické, zatiaľ iné sú mimoriadne bizarné. Tu sú niektoré zvláštne stravovacie návyky, ktoré si osvojili rôzne regióny sveta. Mali by ste ich poznať skôr, ako sa… Prečítať celé

Cestovanie zahŕňa veľa učenia sa o rôznych kultúrach, kuchyniach a zvykoch, ktoré sú exkluzívne pre konkrétnu krajinu.

Získate poznatky o rozmanitosti sveta, z ktorých niektoré sú veľmi jedinečné a sympatické, zatiaľ iné sú mimoriadne bizarné.

Tu sú niektoré zvláštne stravovacie návyky, ktoré si osvojili rôzne regióny sveta.

Mali by ste ich poznať skôr, ako sa vydáte do týchto krajín, aby ste sa vyhli spoločenskej hanbe!

 

Blízky východ: Pri jedle nikdy nepoužívajte ľavú ruku

Keď ste v tomto regióne, dbajte na to, aby ste nejedli ľavou rukou.

Je to predovšetkým preto, že ľudia si tu spájajú ľavú ruku s inými funkciami, ako je umývanie, kúpanie a používanie toalety.

Jesť ľavou rukou je teda nanajvýš neúctivé a nehygienické.

 

Thajsko: Nepoužívajte vidličku na vkladanie jedla do úst

V tejto krajine sa považuje za neslušné vkladať si jedlo do úst vidličkou.

Je tu zaužívané, že vidlička sa musí používať iba na vkladanie jedla do lyžice.

Potom môžete použiť lyžicu na jedenie jedla.

Vidlička v Thajsku má svoje jasné miesto. Zdroj: mythailand.blog

 

Tanzánia/ Keňa: Krv zvierat

Jeden z najbizarnejších gastro zvykov praktizujú v južnej Keni a severnej Tanzánii.

Vychutnávajú si  tu zvieraciu krv a pri niektorých príležitostiach najmä kravskú.

Používajú ju najmä ako elixír na oslavu – či už je to narodenie dieťaťa alebo svadobný obrad, pijú zvieraciu krv na znak noblesy.

Niektorí ju tiež konzumujú, aby sa zbavili nepríjemných stavov po vyhrotenej oslave či párty.

Samotná procedúra je veľakrát priam diabolská: do krčnej žily kráv zavedú hadičku vyrobenú z bambusu a vysajú krv!

 

Japonsko: Sŕkajte, aby ste ukázali, že milujete jedlo

Vydávanie zvukov pri jedle sa v mnohých krajinách často považuje za extrémne neslušné.

V Japonsku sa však sŕkanie rezancov a polievky považuje za prijateľné, ba čo viac. Mnohí veria, že to zlepšuje chuť jedla!

Okrem toho to má vyjadriť, že jedlo človeka teší.

 

V Japonsku sŕkajte ako o dušu nespasenú! Zdroj: istockphoto.com

Taliansko: Nekombinujte ryby so syrom

Taliani sú známi svojou láskou k jedlu a sú preslávení svojimi syrmi ako parmezán a mozzarella.

Nikdy sa však nepokúšajte miešať syr a morské plody, kým ste tam.

Prečo? V Taliansku sa to považuje za kulinársku katastrofu!

 

Kazachstan: Čaj na odchod

Ak vám v Kazachstane naservírujú plnú šálku čaju, znamená to, že hostiteľ chce, aby ste odišli!

Ak dostanete pol pohára, je to dobré znamenie a hostina môže začať.

 

Južná Kórea: Prvé sústo si dáva najstarší

V Južnej Kórei, keď sa ľudia stretávajú pri jedle, počkajú, kým najstaršia osoba pri stole začne jesť ako prvá, a potom sa pridajú ostatní.

Verí sa, že je to prejav úcty k starším.

 

Bolívia: Práca je tabu

V Bolívii sa pri jedálenskom stole nesmie rozprávať o práci.

Počas pracovného obeda alebo večere musíte vždy počkať, kým osoba, ktorá vás pozvala, začne hovoriť o obchode.

 

India: Čistý tanier

V Indii prázdny tanier znamená, že ste si užili jedlo, ktoré bolo naservírované.

Tiež to ukazuje, že ctíte svojho hostiteľa vyjadrením, že jedlo bolo chutné.

Pozor na to, nie je to tak všade! Napríklad v Číne to vyjadruje, že váš hostiteľ vám nenaservíroval dostatok jedla.

 

Kanada: Prdeniu zdar

Kanada vám po jedle umožňuje tento nespoločensky typ úľavy a ešte je aj vítaný!

Aj keď táto bizarná kultúra prevláda len v niektorých častiach, je to akt uznania pre hostiteľa.

 

Británia: Čas na čaj

Briti sú známi svojou láskou k čaju a zvykmi, ktoré tento nápoj sprevádzajú.

Na začiatok treba pri miešaní čaju dbať na to, aby sa lyžička nedotýkala stien šálky.

Lyžica by tiež nemala zostať v šálke po premiešaní a musí sa položiť na tanierik.

 

Čile: Zákaz používania rúk

V Čile sa ľudia snažia jesť takmer všetko vidličkou, lyžicou a nožom.

Aj keď jete jedlo, ktoré si môžete viac vychutnať rukami, ako sú napríklad kuracie krídelká, je zvykom používať vidličku a nôž.

Tu ľudia veria, že jedlo by sa nikdy nemalo jesť rukami.

 

Egypt a Portugalsko: Nepýtajte soľ a korenie

V Egypte a Portugalsku sa pýtanie soli a korenia považuje za obrovskú urážku toho, kto jedlo varil.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Príbehy slávnych

From Zero to Hero – ako sa z ľudí na dne stali superboháči

  • Cesta k úspechu býva neraz tŕnistá. Presvedčili sa o tom aj mnohé slávne osobnosti, ktorých meno dnes pozná značná časť svetovej populácie.
  • Ako sa Ralph Lauren stal svetovou módnou ikonou? Je kľúčom k úspechu tvrdá práca, dobrý nápad a jasný cieľ, alebo ide len o dielo náhody? V skutočnosti je to kombinácia všetkých týchto faktorov.