Šport a fitness

Kalórie dnu, kalórie von – ako veľmi na nich záleží?

Kalorické hodnoty sú všade okolo nás. Či už na jedálnych lístkoch reštaurácií, škatuliach od mliekach alebo aj na bežných sáčkoch zo zeleninou. V obchode s potravinami sú vystavené stovky potravín balené s farebným vyznačením „nízko kalorické jedlo“. Kalórie sú ale kľúčom k pochopeniu toho, čo jeme. Vysvetlenie kalórií Kalória je teda miera akumulovanej energie –… Prečítať celé
Vydané 14. júla 2021 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , ,

Copywriter, freelancer a zabávač vo voľnom čase Košice | Slovensko

Kalorické hodnoty sú všade okolo nás. Či už na jedálnych lístkoch reštaurácií, škatuliach od mliekach alebo aj na bežných sáčkoch zo zeleninou. V obchode s potravinami sú vystavené stovky potravín balené s farebným vyznačením „nízko kalorické jedlo“. Kalórie sú ale kľúčom k pochopeniu toho, čo jeme.

Kalórie v zdravých jedlách

Nízko kalorické jedlá ako ovocie a zelenina sú dôležitou súčasťou každého zdravého jedálnička zdroj: bodybuilding.com

Vysvetlenie kalórií

Kalória je teda miera akumulovanej energie – energie, ktorá sa môže uvoľniť, keď ju naše telo spotrebuje. Závisí to od teploty? No, ani nie, keďže balík mrazeného hrášku má odlišnú teplotu ako rovnaký balík vareného hrášku. Oba ale obsahujú rovnaký počet kalórií (alebo energie).

Kalória na etiketách potravín v obchodoch je skratka pre kilokalóriu. Kcal je množstvo energie, ktoré je potrebné na zvýšenie teploty jedného kilogramu vody o 1 stupeň Celzia. Čo má ale vriaca voda spoločné s uvoľňovaním energie z potravy naším telom?

Predsa len, naše telo si nezačne po jedení magicky zvyšovať teplotu. Čo ale robí – chemicky rozkladá potraviny na cukry. Telo potom uvoľňuje energiu v týchto cukroch a používa ju ako palivo počas celého dňa. To je vlastne TDEE (Total Daily Calorie Expenditure) – často spomínaná formulka, ktorá hovorí, koľko vaše telo spotrebuje energie za deň.

Jedlá bohaté na zdravé živiny, ako vitamín E zdroj: stylecraze.com

INZERCIA

Kalórie dnu, kalórie von

Kalórie spaľujeme stále –  keď sa hýbeme, spíme alebo učíme sa na skúšky. Tieto kalórie musíme odniekiaľ získať, napríklad konzumáciou jedla alebo spaľovaním už uloženej energie v našom tele (vo forme tukov). Jedlo obsahuje tri hlavný typy látok, ktoré dodávajú energiu: tuky, bielkoviny a sacharidy.

Metabolizmus najskôr tieto látky premení: Bielkoviny štiepi na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a sacharidy na jednoduché cukry. Väčšina tejto energie smeruje rovno na podporu tela – napríklad pre srdce, pľúca, mozog a ďalšie životne dôležité procesy tela. Energeticky bohaté živiny, ktoré sa nepoužijú hneď, sa uložia – najskôr v pečeni a potom ako tuk.

Všeobecne platí, že by sme mali jesť každý deň také množstvo energie, koľko spotrebuje naše telo. Ak nenastane rovnováha, buď priberieme alebo stratíme na váhe. V dnešnej dobe je veľmi ľahké zjesť viac kalórií, ako naše telo potrebuje. Možno vás zaujme to, ako sa stravoval práve Arnold Schwarzenegger počas jeho zlatej éry kulturistiky.

Fast food, hranolčeky, čipsy, šišky… v dnešnej dobe je problémom to, že všetko môžeme získať hneď a rýchlo – bez námahy, ktorou si naši predkovia museli jedlo vydobiť. Je veľmi ľahké zjesť kalórie, ale omnoho ťažšie je ich spáliť. Behaním 1 kilometru spálite 62 kalórií – väčšina keksov ich má nad 250, a jeden viete zjesť aj pod minútu.

Kalórie

Doplnky výživy sú vhodné, ak nemáte dostatok jednej z 3 základných živín zdroj: healthline.com

Počítanie kalórií

Ako sme vlastne dospeli k tomu, koľko kalórií má aké jedlo? Je to všetko podľa jednoduchého matematického vzorca. Najskôr sa zmeria, koľko gramov sacharidov, bielkovín a tukov je v jedle. Potom každá z týchto súm sa vynásobí nastavenou hodnotou. 1 gram sacharidov má 4 kalórie, 1 gram bielkovín má taktiež 4 kalórie a 1 gram tuku ich má 9. Súčet týchto hodnôt je stále vypísaný na obale štítku s potravinami v obchodoch.

Táto formulka bola vytvorená už veľmi dávno. Údaje boli zhromaždené z pred viac ako 100 rokmi výživovým poradcom Willburom O. Atwaterom. Atwater požiadal dobrovoľníkov, aby jedli rôzne jedlá a potom zmeral, koľko energie dostali do telá každý z nich, v porovnaní s energiu v jedle s tou, ktorá zostala v moči. Atwater porovnával čísla z viac ako 4000 odlišných jedál. Z tohto výskumu zistil, koľko kalórií obsahuje každý gram bielkovín, tukov alebo sacharidov.

William O. Atwater

Wiliam O. Atwater – vedúci výskumu zdroj: wikipedia.org

Vďaka tomuto vzorcu vieme, že kalórie v tukoch sú rovnaké, či sa už jedná o tuk z hamburgerov, mandlí alebo taniera s hranolkami. Vedci však zistili, že táto formulka nie je perfektná. Spoločnosť Baer dokázala, že niektoré potraviny majú predsa len inú kalorickú hodnotu. Napríklad ak jete veľa orechov, tie vám dodajú menej energie, ako by sa očakávalo. Mandľové maslo zase poskytuje viac kalórií ako celé mandle.

Tento systém, ktorý používame všade vo svete, možno nie je perfektný, ale je jednoduchý a ľahko použiteľný. Asi ako najdôležitejšie si môžete zobrať to, že počet kalórií na štítkoch potravín je skutočne iba odhadom. Je to ale dobrý začiatok pre pochopenie toho, koľko energie dostanete z jedného jedla.

 

Pokračujte na ďalší príspevok »