Cestovanie a gastronómia

Určené pre gurmánov: Cestovateľské destinácie, kde sa najlepšie najete

Pokiaľ pre vás dovolenka nie je len o vyvaľovaní sa pri mori, ale aj o poznávaní nových miest a o ochutnávaní tradičných špecialít, tieto destinácie sú vhodné práve pre vás. Okrem toho, že vám krajiny ponúknu relax od každodennej reality, patria k top miestam, čo sa týka gastronómie. Francúzsko Gastronómia v krajine sa zaraďuje na… Prečítať celé
Vydané 15. júla 2021 / Autor / Obsahuje tieto témy: , ,

Pokiaľ pre vás dovolenka nie je len o vyvaľovaní sa pri mori, ale aj o poznávaní nových miest a o ochutnávaní tradičných špecialít, tieto destinácie sú vhodné práve pre vás. Okrem toho, že vám krajiny ponúknu relax od každodennej reality, patria k top miestam, čo sa týka gastronómie.

Francúzsko

Gastronómia v krajine sa zaraďuje na vrchol rebríčka najviac uznávaných. Niet preto divu, že bola pred desiatimi rokmi francúzska kuchyňa a jej rituály zapísané do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Francúzi prikladajú jedlu obrovskú dôležitosť. Jedenie pokladajú za každodenný rituál a „sviatok“, kedy sa počas dňa zíde celá rodina. Sú schopní sedieť za stolom, konzumovať a debatovať aj niekoľko hodín.

Ku každej francúzskej špecialite patrí pohár kvalitného vína alebo šampanského. Okrem toho prikladajú dôležitosť dezertom. Gastronómia v krajine je skutočne rôznorodá. Od tradičnej pochutiny, slimákov, môžete ochutnať ďalšie klasické jedlá ako syr Roquefort, rybaciu polievku, ratatouille alebo flambovaný slaný koláč.

K top gastro mestám patrí jednoznačne Paríž. Metropola Francúzska je počas sezóny miestom, kde sa konajú rôzne gastronomické festivaly. Tradičné pokrmy môžete ochutnať aj na farmárskych trhoch.

Mesto Lyon považujú obyvatelia krajiny za gastronomické hlavné mesto Francúzska. Lyon vraj ponúka všetky chute, ktoré nadšenci jedla vyhľadávajú a obľubujú.

Víno patrí vo Francúzsku ku každému pokrmu. Fotografia: pixabay.com

Španielsko

Keďže je Španielsko klimaticky rôznorodá krajina, aj kuchyňa sa tu vyznačuje pestrosťou. V každej časti Španielska je tradičné používanie olivového oleja, cesnaku a byliniek. Okrem toho Španieli obľubujú ryby a morské plody, ako napríklad krevety alebo chobotnice. Taktiež sa tu často do varenia používa výhradne čerstvá zelenina a bylinky.

Inzercia

V Španielsku sú veľmi obľúbené rôznorodé slané chuťovky, ktoré sa nazývajú tapas. V krajine narazíte na každom rohu na tapas bary. Taktiež tu môžete zažiť pravú chuť paelly, studenej polievky gazpacho alebo španielskej tortilly, ktorej zloženie je podobné našej tradičnej omelete. Čo sa týka sladkých jedál, tradičný je katalánsky dezert s názvom Crema Catalana. Ten je zložený zo žĺtkového krému, podobnému pudingu.

Španieli sa vyznačujú bohémskym životným štýlom a tým, že väčšinou vynechávajú raňajky. Namiesto toho si radšej dopoludnia zájdu do tapas baru. Obed pokladajú za dôležitú udalosť. Obedujú väčšinou vo väčšej skupine či v kruhu priateľov a vo veľkom štýle.

K hlavným gastronomickým mestám patrí jednoznačne Barcelona. Tu si môžete pochutnať na tradičných sušených šunkách a čerstvých rybách. Na trhoch nájdete klasické španielske špeciality a iné lahôdky.

Ďalšou top destináciou v Španielsku, čo sa týka ponuky jedál, je San Sebastian. Pobrežie je známe trhmi a špičkovými pokrmami. Okrem toho sa tu nachádzajú tri reštaurácie, ktoré sú ocenené Michelinovskými hviezdičkami.

Paella patrí k najtradičnejším jedlám v Španielsku. Fotografia: pixabay.com

Taliansko

Talianska kuchyňa patrí k najobľúbenejším a najvyhľadávanejším na svete. Vyznačuje sa jednoduchosťou, no popritom je pestrá a nápaditá. Základom talianskych jedál je „pomodoro“. Ku klasickým talianskym jedlám patrí jednoznačne pizza, cestoviny pripravené na rôzne spôsoby, rizoto, čerstvé ryby a morské plody. Ku tradičným dezertom, ktoré nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole, zaraďujeme jedlá ako tiramisu, panna cotta, profitterol alebo zmrzlinu – gelato. Taliansko taktiež patrí k top výrobcom syrov. V súčasnosti sa v krajine vyrába viac než 450 druhov.

Na rozdiel od Španielov, Taliani si raňajky vyslovene vychutnávajú a veľmi radi si na ne zájdu do barov a kaviarní. Najčastejšie si volia ľahké raňajky vo forme croissantov a capuccina. Obedujú väčšinou niekde v meste. Bohaté večere sú pre nich najväčším pôžitkom a zavŕšením každého dňa. Taliani sú známi tým, že večerajú dlho a v neskorých hodinách.

Florencia sa označuje za domov čerstvých potravín. Nájdete tu bohatú ponuku grilovaného mäsa, polievok a čerstvej zeleniny. V Bologni zas nájdete najrôznejšie druhy cestovín, syrových dobrôt a pokrmy obsahujúce mortadellu.

Čerstvé cestoviny tvoria základ talianskej kuchyne. Fotografia: pixabay.com

Titulná fotografia: pixabay.com

 

Pokračujte na ďalší príspevok »