Lahodná chuť zmesi byliniek a zeleniny

Bazalkové pesto alla Genovese ľahko a rýchlo

Janovské pesto Ak chceme zistiť odkiaľ presne pesto pochádza, musíme sa vrátiť do Janovskej republiky v 12. a 13. storočí. Toto prístavné mesto na severe dnešného Talianska zahŕňalo Korziku i Sardíniu. Janov leží v Janovskej zátoke Golfo di Genova v talianskom regióne Ligúria. Oficiálny názov Pesto alla Genovese je teda odvodený od mesta Janov (tal…. Prečítať celé
Vydané 8. septembra 2021 / Autor / Obsahuje tieto témy: , ,

Janovské pesto

Ak chceme zistiť odkiaľ presne pesto pochádza, musíme sa vrátiť do Janovskej republiky v 12. a 13. storočí. Toto prístavné mesto na severe dnešného Talianska zahŕňalo Korziku i Sardíniu. Janov leží v Janovskej zátoke Golfo di Genova v talianskom regióne Ligúria. Oficiálny názov Pesto alla Genovese je teda odvodený od mesta Janov (tal. Genova).

V období stredoveku bol región Ligúria bohatý na množstvo bylín a korenín, a to sa snažili zužitkovať najmä chudobní obyvatelia. Zbierali aromatické bylinky ako napríklad bazalku a cesnak. Ochucovali si nimi jedlá a nevýrazné polievky získali bohatšiu chuť. Pobrežný región je známy takisto tvrdými syrmi pecorino zo Sardínie, parmigiano reggiano (parmezán), ale aj ligúrskym olivovým olejom a morskou soľou.

V podobe, akú ju poznáme dnes sa recept objavil až v 18. storočí. Ligúrsky kuchár Giovanni Battista Ratto predstavil pesto vo svojej  kuchárskej knihe La Cuciniera Genovese (Janovská Kuchyňa). Pravdepodobne sa inšpiroval starším receptom z 13. storočia – štipľavou cesnakovou omáčkou aggiadda (agliata), ktorá sa používala na konzerváciu potravín.

Pesto je od toho času neodškriepiteľne späté s janovskou kultúrou. V meste sa každoročne koná svetový šampionát v peste, ktorý víta súťažiacich z celého sveta. Skupinka milovníkov tejto omáčky dokonca plánuje predložiť návrh na jej zaradenie do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

INZERCIA

Tajomstvo prípravy zeleného pesta

Podľa Sergia Panizzu, jedného z organizátorov majstrovstiev sveta v peste a spolumajiteľa slávnej janovskej reštaurácie Il Genovese, existujú tri základné tajomstvá obľúbenej omáčky. Prvým je použitie čerstvých surovín, starostlivá manuálna príprava a vrátane siedmich hlavných zložiek je to vášeň.

Gro sú listy bazalky. Mali by byť mladé, čerstvé a svieže. Vyberte si najmenšie listy, ktoré nájdete na strapci , no najvhodnejšou alternatívou je vypestovať si ich vo vlastnej záhradke. Nasledujú píniové oriešky, ktoré by mali byť pred  ich rozdrvením mierne opečené. Opiecť ich pokojne môžete na suchej panvici. Cesnak musí byť svieži. Parmigiano reggiano (parmezán) má status PDO (Protected Designation of Origin), takže si môžete byť istí, že je vyrobený v súlade s tradičnými technikami. Syr pecorino nájdete ako pecorino romano alebo pecorino sardo, oba majú označenie CHOP (chránené označenie pôvodu). Olivový olej (extra panenský) by mal mať takisto najvyššiu kvalitu. Pri morskej soli je lepšie ak je hrubá, pretože zabezpečuje odbúranie ostatných ingrediencií.

Inzercia

Keďže jeho názov je odvodený zo slova pestare = tĺcť, mlátiť, to nám napovedá aj spôsob prípravy. Je čas oprášiť mramorový mažiar s paličkou!

Na prípravu pesta alla Genovese je dôležité, aby listy bazalky neboli umyté, ale čistené mäkkou handričkou. Do mažiara vložíme ošúpaný cesnak a morskú soľ, keď cesnak začne mäknúť pridáme píniové oriešky. Bazalka by mala byť jemne rozdrvená o strany mažiara, nie vmiešaná do základu. Nakoniec  za stáleho miešania pridávame syr a olivový olej. Suroviny miešame dovtedy, kým nezískame hladkú omáčku. V prípade, že sa nechcete trápiť s mažiarom ,ale odbočiť tak od tradičnej prípravy, môžete využiť kuchynský robot či mixér. 

Pesto sa najčastejšie využíva ako omáčka na cestoviny (v Taliansku sú to najmä gnocchi), do polievok (minestrone, paradajková polievka), zmes do kuracieho mäsa alebo si ním môžeme spoločne s cherry paradajkami ozdobiť bruschettu.

Bazalkové pesto alla genovese Zdroj:pexels.com

Bazalkové pesto alla genovese Zdroj:pexels.com

V hre nie je iba bazalka

Aj keď asi najznámejším je spomínané bazalkové pesto alla Genovese, ním to ani zďaleka nekončí. Pod pojmom pesto existuje (nielen v Taliansku) množstvo ďalších receptov na báze byliniek a zeleniny. Medzi tie talianske však ďalej patrí pesto modenese – obsahuje salámu, parmezán, cesnak, rozmarín alebo tymian. Skôr ako omáčku na cestoviny ho Taliani pridávajú na pizzu či na chlieb ako nátierku. Pesto alla trapanese – potrebujete bazalku, paradajky, mandle, cesnak, olivový olej a parmezán. Na pesto rosso si nezabudnite zaobstarať sušené paradajky, mandle, vločky červenej papriky, rozmarín, olivový olej a cesnak.

U nás je však známe aj pesto z medvedieho cesnaku, tekvice hokkaido, koriandrové, avokádovéšpenátové pesto. Pri príprave pesta hokkaido je potrebné tekvicu spolu so zvyšnými surovinami ( paprikou, paradajkami, cibuľou, cesnakom) najprv nakrájať.  Následne potrieť všetko olejom, zapiecť v rúre – a až nakoniec zmixovať do podoby omáčky.

Ingrediencie a spôsob prípravy pesta hokkaido Zdroj: Autor článku

Chutná delikatesa plná vitamínov

Okrem toho, že má mnoho využití a fantastickú chuť, jeho suroviny sú zdrojom viacerých vitamínov. Napríklad bazalka nie je výnimočná iba svojou chuťou! Obsahuje vitamín K, antioxidanty, podporuje trávenie a má spazmolytický účinok podobný magnéziu. Má len jednu kalóriu na dve polievkové lyžičky. V olivovom oleji sa tiež nachádzajú antioxidanty a je bohatý na zdravé tuky, ktoré sú nevyhnutnou zložkou pre zdravý životný štýl. Píniové orechy majú vysoký obsah bielkovín, železa, horčíka a vitamínu E. Cesnak je zasa zdrojom mangánu, vlákniny ,vitamínov B6 a C . Jeho jeden strúčik má v sebe len štyri kalórie.

 

Zdroje:

https://trueitalian.top/2021/01/07/pesto-alla-genovese-history-legends-and-the-real-simple-recipe/

https://www.pestochampionship.it/?lang=en

https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/38127/pesto-ake-typy-pozname-ako-si-spravite-doma-vlastne/

https://www.lovefood.com/news/72938/everything-you-wanted-to-know-about-pesto

 

 

 

 

 

 

Pokračujte na ďalší príspevok »