Vojenská strava
Čo jedia vojaci v jednotlivých krajinách?
Vojská bojovali s hladom odjakživa Otázka ako udržať armádu sýtu a silnú sa vynorila už pred tisíckami rokov. Rímski legionári absolvovali dlhé trasy v ťažkej zbroji, často bez známok okolitej civilizácie. Boj s ktorým nerátali, bol práve s nedostatkom prijatých kalórií. Dostávali približne pol kila mäsa na deň, čo znamenalo, že pre jednu rímsku jednotku bolo potrebné uloviť 120… Prečítať celé
Vojská bojovali s hladom odjakživa
Otázka ako udržať armádu sýtu a silnú sa vynorila už pred tisíckami rokov. Rímski legionári absolvovali dlhé trasy v ťažkej zbroji, často bez známok okolitej civilizácie. Boj s ktorým nerátali, bol práve s nedostatkom prijatých kalórií. Dostávali približne pol kila mäsa na deň, čo znamenalo, že pre jednu rímsku jednotku bolo potrebné uloviť 120 oviec alebo 60 prasiat. Octový odvar slúžil na to, aby redukoval baktérie vo vode na pitie.
Rozľahlá Osmanská ríša mala elitných peších vojakov, ktorí sú považovaní za prvú modernú domobranu v Európe. Takzvaní Janičiari boli veľkoryso odmeňovaní za svoju službu sultánovi. Ich pokrmy boli bohaté na bielkoviny, prevažne išlo o baranie alebo jahňacie mäso. Zajedali ho čerstvo pečeným chlebom, prípadne pagáčmi. Na olovrant dostali med, ryžu a kávu. Kone mali takisto postarané o zásobu jačmeňa a bulguru.
Napoleonovým vojskám sa kvôli dlhým bojom rýchlo minuli zásoby a často ostávali hladní. K ryži a sušeným strukovinám, ktoré jedli spolu s mäsom, nesmelo chýbať víno. Neskôr bolo veľkou výhodou, že európske poľnohospodárstvo začalo s pestovaním vecí, ktoré sa dali zbierať aj po ceste (zemiaky, kukurica). Historka o vzniku typického francúzskeho pečiva – bagety, hovorí o tom, že jej charakteristický tvar bol stvorený pre to, aby si ju vojaci mohli prenášať v nohaviciach.
Uhádli by ste krajinu podľa balíčka?
Vojenská strava každoročne stojí krajiny obrovské peniaze. Jedlá majú mať určitú výživovú hodnotu, no pre každý štát sú typické iné suroviny na prípravu pokrmov, ktoré musia vydržať čo najdlhšie v teple aj v suchu. Na webe denníka Guardian boli zverejnené potravinové balíčky vojakov jednotlivých krajín. Aj keď na oko nevyzerajú vábne, ich účel a chuť je vystavaná tak, aby príslušníci ozbrojených síl netrpeli hladom.
Francúzsko vo svojom balíčku ponúka jeleniu paštétu, fazuľovo-kačací guláš, bravčové mäso, čokoládový puding. Výhodou je ohrievač, ktorý majú aj ostatné balíčky, prášková káva a šumienka, cereálna a karamelová tyčinka.
Severské krajiny sa svojím obsahom prekvapivo líšia. V Nórsku čaká vojakov čierny čaj, fazuľa so slaninou v paradajkovej omáčke, instantný nápoj, ovsená sušienka a ovocné cukríky. Estónske zásoby zase majú plnenú papriku, kuraciu paštétu, údené šproty či klobásu so zemiakmi. Dezertom je indická cukrovinka halva a zásobu cukru predstavujú raňajky s müsli, medom a ovocným vreckom.
Singapurské balenie pozostáva z troch porcií sečuánskeho kuraťa s ryžou ku ktorému je pribalené sójové mlieko. Sacharidy sú doplnené dezertom, ktorý obsahuje pastu z červenej fazule. Spomedzi všetkých druhov fazule práve červená obsahuje najviac antioxidantov a vlákniny. Nápoje sú v plechovkách, ale aj v prášku, energiu si vojak doplní vďaka sušienkam, cukríkom a instantným rezancom.
Arašidové maslo nesmie chýbať v potravinovej verzii z USA. Sladkú časť balíčka dopĺňa mandľovo-makový koláč a brusnice. Nie veľmi americky znie hlavné jedlo: cestoviny s kúskami zeleniny v pálivej paradajkovej omáčke. Vojaci však hlavý chod môžu zapiť jablčným muštom, ktorý je v ich krajine veľmi populárny. Zaviedli aj technické vylepšenie, a to bezplameňový ohrievač. Do prášku v plastovom vrecku stačí pridať vodu, ktorá ho rozohreje natoľko, aby sa mohlo použiť na tepelnú úpravu pokrmov.
Slovenským vojakom chýba cukor
Súčasný potravinový balíček pre slovenských vojakov zaostáva za tými zahraničnými. Raňajky zahŕňajú paštétu (hydinová, bravčová) a trvanlivý chlieb, ktorý je vo vojenskom žargóne známy ako „sadrák“. Má dôvod byť tvrdší ako klasické pečivo, no nájdu sa aj takí, ktorí mu hovoria Rambo keksy. Chýba džem alebo sladká tyčinka, pretože šumivý sladený nápoj a čaj nepokryjú požadovaný príjem cukru.
Fazuľová či zemiaková polievka v konzerve sa musí najskôr zohriať na rozkladacom kovovom variči. Obed je mäsový, takže prípadný vegetarián si ho veľmi neužije. Opäť chýba nejaký dezert alebo ovocie. Párky, hydina, ryža či zemiaky s kapustou sú v konzervách určených na večeru. Vojak ich môže znova zapiť multivitamínovým nápojom.
Kým v Amerike si vedci lámu hlavu nad tým, ako do armádnych balíčkov zabezpečiť chutnú a trvanlivú pizzu, na Slovensku to vyzerá tak, že inovácie sa vojaci ešte istý čas nedočkajú. Počet ľudí s intoleranciami každoročne rastie a pribúdajú aj takí, ktorí sa dobrovoľne vzdali mäsa a živočíšnych produktov. Je preto prirodzené, že by sa vo vojenských kruhoch našli ľudia s iným prístupom k potravinám ako ponúka slovenský výživový balíček. Preto treba myslieť na to, že každý vojak absolvuje výcvik, no ak zo stravy nezíska potrebnú energiu, prípadná regenerácia trvá oveľa dlhšie.
Zdroje: aktuality.sk, prakticky.sk