Ochutnali by ste Casu Marzu, nelegálny syr so živými larvami?
Možno vám myšlienka na syr plný červíkov nepríde veľmi lákavá, no na talianskom ostrove Sardínia je považovaný za delikatesu. Jeho nazov Casu Marzu v sardínčine znamená „zhnitý syr“. Najprv Pecorino, potom Casu Marzu Syr Casu Marzu sa získava zo syra Pecorino. Okrem typickej fermentácie prechádza aj do štádia rozkladu, ktorý spôsobujú larvy syrových mušiek z… Prečítať celé
Možno vám myšlienka na syr plný červíkov nepríde veľmi lákavá, no na talianskom ostrove Sardínia je považovaný za delikatesu. Jeho nazov Casu Marzu v sardínčine znamená „zhnitý syr“.
Najprv Pecorino, potom Casu Marzu
Syr Casu Marzu sa získava zo syra Pecorino. Okrem typickej fermentácie prechádza aj do štádia rozkladu, ktorý spôsobujú larvy syrových mušiek z čeľade Piophilidae. Tieto larvy sa do syra dostávajú zámerne, čím sa podporuje pokročilý stupeň fermentácie a rozkladu syrových tukov. Syr sa stáva veľmi mäkkým a vyteká z neho tekutina (tzv. làgrima, sardínsky „slza“). Samotné larvy vyzerajú ako priesvitné biele červy dlhé približne 8 mm.
Hotový syr má veľmi výraznú chuť. Zvyčajne sa podáva so sardínskym chlebom „pane carasau“ a červeným vínom. Väčšina ľudí neodstraňuje červy. Sústredia sa len na konzumáciu syra. Niektorí z nich si pri konzumácii syra chránia oči, pretože larvy môžu vyskočiť až do výšky 15 cm. Tí, ktorí larvy radšej nejedia, ich môžu zo syra vytlačiť tak, že syr uzavrú do vrecka, čím ich udusia. Pri tomto postupe je počuť, ako červy narážajú na stenu vrecka, keď vyskakujú zo syra a hľadajú vzduch.
Najnebezpečnejší syr na svete
Casu Marzu by mal mať silný zápach a kyslastú a štipľavú chuť. Je dostupný len v malom regióne Talianska a navyše je nelegálny. Syr Casu Marzu je registrovaný ako tradičný produkt Sardínie, čo znamená, že je miestne chránený. Napriek tomu ho talianska vláda od roku 1962 považuje za nezákonný, pretože zákony zakazujú konzumáciu potravín napadnutých parazitmi. Spojené štáty ho z pochopiteľných dôvodov zakázali tiež. Zakázala ho aj Európska únia, ale zákaz bol v roku 2013 zrušený, pretože syr sa považuje za tradičnú taliansku potravinu. Keby ste sa náhodou rozhodli ochutnať túto sardínsku delikatesu, treba pamätať aj na to, že drží Guinessový rekord. Casu Marzu je držiteľom Guinnessovho rekordu v kategórii „najnebezpečnejší syr na svete“.
Casu Marzu (Maggot infested cheese)
Long Story Short: It's as good as it's gross pic.twitter.com/FFjBbq5gN0— Zeitgeisty (@YinYang96) March 13, 2021
Napriek tomu, že Guinnessova kniha rekordov ho označuje za „najnebezpečnejší syr na svete“, doteraz nebol zaznamenaný žiadny prípad úmrtia na následky konzumácie tohto syra.
Je potrebné poriadne žuvať
Casu martzu považujú sardínski milovníci za nebezpečný na konzumáciu, keď larvy v syre svojvoľne uhynuli. Z tohto dôvodu sa zvyčajne konzumuje len syr, v ktorom sú larvy ešte živé. Pri konzumácii Casu Marzu musíte dbať na to, aby ste ho poriadne prežúvali. Je zapotreby, aby sa larvy usmrtili ešte pred prehltnutím. Ak by zostali živé, mohli by sa dostať do vašich čriev a spôsobiť vážne a niekedy aj smrteľné tráviace problémy. Živé larvy, ktoré by sa dostali do čriev môžu vytvoriť myiázu a mikroperforáciu čreva. Ašak prípady takýchto komplikácii sú veľmi zriedkavé.
Črevná myiáza
K črevnej myiáze dochádza vtedy, keď sa vajíčka alebo larvy, ktoré sa predtým usadili v potrave, dostanú do organizmu a prežijú v tráviacom trakte. Niektorí infikovaní pacienti sú asymptomatickí, iní majú bolesti brucha, vracanie a hnačku.