Nový film Stevena Spielberga prichádza do kín. Poznáte jeho debut z roku 1971?

Najnovší film Stevena Spielberga, Fabelmanovci, príde do slovenských kín už 8. decembra. Na plátna v USA sa dostal o niekoľko dní skôr a prestížny magazín TIME pri tejto príležitosti označil Spielberga za najslávnejšieho režiséra na svete. S týmto názorom by sa dalo polemizovať len ťažko, menej známy však môže byť jeho celovečerný televízny debut s… Prečítať celé
Vydané 24. novembra 2022 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , , , ,

Najnovší film Stevena Spielberga, Fabelmanovci, príde do slovenských kín už 8. decembra. Na plátna v USA sa dostal o niekoľko dní skôr a prestížny magazín TIME pri tejto príležitosti označil Spielberga za najslávnejšieho režiséra na svete. S týmto názorom by sa dalo polemizovať len ťažko, menej známy však môže byť jeho celovečerný televízny debut s názvom Duel.

Steven Spielberg

Kinematografia existuje približne 130 rokov, Spielbergova kariéra pokrýva viac než tretinu tohto obdobia a stále sa nekončí. Za ten čas režíroval vyše tri desiatky filmov, produkoval takmer dvojnásobok, trikrát si vyslúžil Oscara a získal ďalších trinásť nominácií. Na februárovom Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne dostane špeciálne ocenenie – čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo. Medzi jeho najznámejšie a najlepšie hodnotené snímky patria Čeľuste (1975), E.T. – Mimozemšťan (1982), Jurský park (1993), Schindlerov zoznam (1993) či Zachráňte vojaka Ryana (1998).

Fabelmanovci sú sčasti autobiografickým príbehom o začínajúcom režisérovi, na ktorého vyrozprávanie čakal Spielberg šesťdesiat rokov. Hovorí, že kúsok zo seba dal do každého filmu, no dlho odolával intímnemu pohľadu do svojho vnútra: „Čím viac som sa presviedčal, že nebudem potrebovať vyrozprávať svoj vlastný príbeh, tým viac som si uvedomoval jednu otázku: Prečo mám tento rozhovor sám so sebou znova a znova?” Prezrádzať viac o deji novinky pred jej uvedením na slovenský trh by bolo zlomyseľné.

Duel (1971)

Duel je oficiálne celovečerný debut, no rozhodne to nebola Spielbergova premiéra za kamerou. Už v mladosti zaujal štúdio Universal Pictures, ktoré mu ako 22-ročnému ponúklo kontrakt na sedem rokov. V čase, keď nakrútil Duel, už bol skúseným televíznym režisérom. Jeho talent dokazuje, že pôvodne malo ísť o 77-minútovú zákazku pre ABC, z filmu sa však stala taká senzácia, že dostal viac času a peňazí, aby ho predĺžil na 90 minút. Odvtedy uplynulo vyše päťdesiat rokov a Spielbergove filmy zarobili miliardy dolárov. S týmto na pamäti sa dá Duel považovať za „Pračeľuste”, za prvotnú ukážku, ako budovať napätie a hrôzu trpezlivosťou, zjednodušenou akciou a odďaľovaným vygradovaním. Zároveň je príkladom, že cisterna, ktorá ohrozuje auto na ceste v Kalifornii, stačí na film, keď je správne natočený.

Častý pohľad vo filme Duel. Zdroj: screenshot, YouTube

Stačia prvé sekundy jeho prvého filmu, aby bolo divákovi jasné, že Steven Spielberg je majster svojho remesla. Niekoľko minút absentuje dialóg s výnimkou počasia, dopravného servisu a športových správ v rádiu červeného Plymouthu Valiant, ktorý opúšťa Pasadenu a vydáva sa na zdanlivo rutinnú cestu cez kalifornské hory. Auto si takmer zaslúži miesto medzi postavami, vodič nie je v zábere, až kým to nie je úplne nevyhnutné. Spielberg predstavuje Davida Manna (herec Dennis Weaver), ako v slnečných okuliaroch hľadí do spätného zrkadla, čo bude musieť v priebehu filmu robiť viac než zvyčajne.

Cisterna si našla svoju obeť. Zdroj: screenshot, YouTube

Nie je zjavné a ani podstatné, prečo si kúdoliaca sa cisterna vybrala za obeť bezbranný Plymouth. Divák nespozná jej vodiča, je až prekvapujúce, že ju niekto šoféruje. Je to vrah, suchozemský žralok v kovbojských čizmách. Duel nemá možnosť, ale ani technickú potrebu držať cisternu mimo záber, tak ako žraloka pod vodou v Čeľustiach. S Čeľusťami však má spoločnú hlavnú tému. Zlo, s ktorým sa nedá vyjednávať, dá sa iba zničiť.

Vybraná filmografia Stevena Spielberga:

Duel (1971)

Posadnutý diablom (1972)

Savage (1973)

Sugarlandský expres (1974)

Čeľuste (1975)

Blízke stretnutie tretieho druhu (1977)

1941 (1979)

Dobyvatelia stratenej archy (1981)

E.T. – Mimozemšťan (1982)

Zóna súmraku (1983)

Indiana Jones a Chrám skazy (1984)

Purpurová farba (1985)

Ríša slnka (1987)

Navždy (1989)

Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989)

Hook (1991)

Jurský park (1993)

Schindlerov zoznam (1993)

Stratený svet: Jurský park (1997)

Amistad (1997)

Zachráňte vojaka Ryana (1998)

A.I. Umelá inteligencia (2001)

Minority Report (2002)

Chyť ma, ak to dokážeš (2002)

Terminál (2004)

Mníchov (2005)

Vojna svetov (2005)

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008)

Tintinove dobrodružstvá (2011)

Vojnový kôň (2011)

Lincoln (2012)

Most špiónov (2015)

Môj kamoš obor (2016)

The Post: Aféra v Pentagone (2017)

Ready Player One: Hra sa začína (2018)

West Side Story (2021)

Fabelmanovci (2022)

 

Zdroje: forumfilm.sk, time.com, theguardian.com, csfd.cz

Zdroj titulnej fotografie: pixabay.com

 

Pokračujte na ďalší príspevok »