Najnebezpečnejšie cicavce sveta pre ľudí (2.časť)

Uhádnete priemerný počet ľudských obetí týchto naoko krotkých zvierat?

Pokračovanie série o najvražednejších cicavcoch v rámci ľudských útokov.

V predošlej časti sa o slovo prihlásili psy, levy a medvede, ktoré sú na zozname ďalej?

 

Hrochy pravidelne podkurujú nie len zvieratám v okolí, no aj ľuďom! Zdroj: independent.co.uk

Hrochy (Hippopotamus amphibius)

Hroch je mohutný vodný cicavec, ktorý sa zdá byť pokojný, ale môže byť nebezpečný až agresívny, obzvlášť ak sa cíti ohrozený.

Hrochy sú známe svojou silou a rýchlosťou na krátky čas, ktorá im umožňuje pohybovať sa pomerne rýchlo na krátkych vzdialenostiach.

Ich masívne telo a silné čeľuste im umožňujú spôsobovať vážne zranenia alebo dokonca aj smrť.

V prípade, že sa cítia ohrozené, hrochy môžu zaútočiť na člny alebo iné plavidlá, čo zvyšuje riziko stretu s ľuďmi.

Hrochy často vídať, ako sa vyhrievajú na brehoch alebo spia vo vodách riek, jazier a močiarov vedľa pastvín.

Majú objemné telo na pahýľových nohách, obrovskú hlavu, krátky chvost a štyri prsty na každej nohe.

Každý prst má kopyto podobné nechtu.

Hrochy sú dobre prispôsobené vodnému životu.

Uši, oči a nozdry sú umiestnené vysoko na hlave, takže zvyšok tela môže zostať ponorený.

Môžu chodiť pod vodou, kde dokážu zadržať dych na päť minút.

Hoci je ich často vidieť vyhrievať sa na slnku, hrochy rýchlo strácajú vodu cez kožu a bez pravidelného ponárania sa dehydratujú.

Musia sa tiež stiahnuť do vody, aby sa ochladili, lebo sa nepotia.

Priemerný počet ľudských úmrtí za rok útokom hrocha sa pohybuje od približne 500 do 3 000.

Najväčší počet útokov hrochov na ľudí bol zaznamenaný v subsaharskej Afrike, predovšetkým v krajinách ako Nigéria, Tanzánia a Mozambik.

V týchto oblastiach sú hrochy často v blízkosti riek a jazier, kde sa stretávajú s ľuďmi, čo zvyšuje riziko konfliktov.

 

Tigria zábava vás môže vyjsť draho. Zdroj: youtube.com

Tigre (Panthera tigris)

Tiger je najväčší člen rodiny mačiek (Felidae), ktorému konkuruje iba lev (Panthera leo) v sile a dravosti.

Od ruského ďalekého východu cez časti Severnej Kórey, Číny, Indie a juhovýchodnej Ázie až po indonézsky ostrov Sumatra, všetkých šesť zostávajúcich poddruhov je ohrozených.

Sibírsky tiger je najväčší, na celkovú dĺžku meria až 4 metre a váži až 300 kg.

Indický alebo bengálsky tiger (P. tigris tigris) je najpočetnejší a tvorí asi polovicu celkovej populácie tigrov.

Pretrvávajúce praktiky používania častí tigra ako talizmanov, tonikov alebo liekov, napriek všetkým vedeckým dôkazom, ktoré sú v rozpore s ich účinnosťou, sú prejavmi presvedčení, ktoré vychádzajú z aury tigra a z úžasu, ktorý vzbudzuje po tisícročia.

Každý 12. rok čínskeho kalendára je rokom tigra a deti narodené v ňom sú považované za obzvlášť šťastné a silné.

V hinduistickej mytológii je tiger vahana („vozidlo“) bohyne Durgy a šelmy sú zastúpené aj na pečatiach zo starovekej civilizácie Indus.

Najväčší z guptských cisárov starovekej Indie, Samudra, razil špeciálne zlaté mince, na ktorých je znázornené, ako zabíja tigre.

V Indii tigre v minulosti útočili na ľudských návštevníkov zoologických záhrad, ktorí buď vstúpili, alebo do nich vložili ruky.

Je o nich tiež známe, že útočia na ľudí vo voľnej prírode, najmä v okolí Sundarbansu, oblasti lesov a močiarov, ktorá sa rozprestiera na hranici medzi Indiou a Bangladéšom.

Podľa niektorých údajov tu tigre zabijú 50 až 250 ľudí ročne, v celkovom merítku ide o stovky ľudí ročne.

Najviac incidentov hlásia krajiny ako India, Bangladéš a Indonézia.

Napriek snahám o ochranu týchto šeliem, sú stále ohrozené stratou svojho prirodzeného prostredia a často prechádzajú cez obydlené oblasti pri hľadaní potravy.

 

Nevinné paktovanie s týmito obrovskými tvormi sa môže ľahko zvrhnúť. Zdroj: equimanagement.com

Kone (Equus caballus)

Na prvý pohľad by sa zdalo, že kôň nie je nebezpečným tvorom pre človeka, no niektoré situácie môžu viesť k nepríjemným následkom.

Kôň je veľký a silný cicavec, a ak nie je riadne ovládaný alebo cíti nebezpečenstvo, môže vykazovať agresívne správanie.

Nepredvídateľné reakcie a neovládateľnosť môžu viesť k vážnym zraneniam alebo dokonca k smrteľným úrazom.

Krajiny s veľkým počtom koní, ako sú Spojené štáty, Rusko a Brazília, hlásia najvyššie počty útokov na ľudí.

 

Zaznamenaný útok jeleňa na človeka vo Veľkej Británií. Zdroj: mirror.co.uk

Jelene (rad artiodactyla)

Jeleň je pozoruhodný tým, že má dve veľké a dve malé kopytá na každej nohe, a tiež tým, že má parohy u samcov väčšiny druhov a u samíc jedného druhu.

Jelene sa pôvodne vyskytujú na všetkých kontinentoch okrem Austrálie a Antarktídy.

Jeden druh, sob (známy aj ako karibu), bol domestikovaný.

Niektoré močiarne a ostrovné druhy sú ohrozené, ale väčšina kontinentálnych druhov prekvitá pod ochranou a dobrou starostlivosťou.

Jelene sú pomerne bežnými obyvateľmi mestskej a prímestskej časti krajín, a často spôsobujú automobilové nehody na cestách.

Iba v Spojených štátoch sa každý rok stanú státisíce nehôd s jeleňou zverou, čo má za následok škody na autách za milióny dolárov a približne 200 úmrtí.

Patria k pomerne mierumilovným a neagresívnym zvieratám, a útoky na ľudí sú zriedkavé.

Avšak, v niektorých situáciách môže dôjsť ku konfrontáciám a je dôležité byť si vedomý možných nebezpečenstiev, najmä v období ich rozmnožovania.

Treba si uvedomiť, že samce môžu byť impulzívne a reagovať na prítomnosť ľudí nečakane.

V niektorých prípadoch môže jeleň považovať človeka za hrozbu pre svoje teritórium alebo samicu.

Najmä v Spojených štátoch a Kanade, kde je populácia jeleňov skutočne výrazná, dochádza k útokom najčastejšie.

 

Pokračujte na ďalší príspevok »