Táto stránka používa bezpečnostný certifikát SSL, zabezpečené pripojenie HTTPS, technológiu cookies, monitoruje návštevnosť a cieli reklamu. Cookies a sledovanie môžete vypnúť.

Zdravá výživa

Čítanie na 4 min.

Lepšia imunita cez stravu bohatú na vitamíny

Cieľom zdravej výživy je silná imunita a zdravý organizmus. Aby sme vedeli, aká strava je pre nás najlepšia, potrebujeme vedieť, aké vitamíny obsahuje. Poďme sa spoločne pozrieť na to podrobnejšie.

Informácie o tomto príspevku

Vydané 15. apríla 2021
Zverejnil

Obsahuje tieto témy: , , , , , ,

Ako hodnotíte tento príspevok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. 2

Vitamíny sú pre nás dôležité a musia byť dodávané stravou, keďže si ich ľudské telo nedokáže vyprodukovať. V prípade ich nedostatku sa často cítime unavene a vyčerpane.

Vitamíny nájdeme v ovocí, zelenine, mäse, mlieku, obilninách ale napríklad aj v prírode. Tie totižto do tela nevnášame stravou, ale napríklad kožou (napr. vitamín D).

Často nám lekári povedia, že nám chýba konkrétny vitamín. Niektorí hneď zabehnú do lekárne a kúpia si ho v podobe tabletiek alebo práškov. Takéto doplnky výživy sú nie vždy tak účinné, ako by sme my to očakávali.

Na lepšiu imunitu potrebujeme najmä dostatok spánku, veľa vody a v neposlednom rade zdravú a vyváženú stravu. Pozrime sa na to, kde sa ktorý vitamín vyskytuje a na čo je dobrý.

INZERCIA

 

Vitamín A (Retinol)

Výskyt: Jeho hlavným zdrojom sú plnotučné mlieko (do odstredeného mlieka a margarínu sa umelo pridáva), vajcia a pečeň. Existujú však aj látky, z ktorých sa po konzumácii dokáže v tele vytvoriť vitamín A. Tieto látky sa nachádzajú v žltej a oranžovej zelenine a ovocí, taktiež aj v kapuste a špenáte.

Vplyv na zdravie: Podporuje rast, pomáha normálnej funkcii žliaz a rezistencii voči infekciám. Je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

 

Inzercia

Vitamín B1 (Tiamín)

Výskyt: Jeho hlavným zdrojom je droždie, obilné klíčky a syr.

Vplyv na zdravie: Je dôležitý pre metabolizmus cukrov, udržiava potrebnú hladinu kyslíka v krvi.

 

Vitamín B2 (Riboflavín)

Výskyt: Väčšina rastlín a plodov obsahuje riboflavín vo veľmi malom množstve. Podstatne bohatším zdrojom sú kvasnice, mlieko, mäso, ryby. Zistilo sa, že pasterizáciou mlieka sa stráca 20% riboflavínu a čím je mlieko trvanlivejšie, tým menej riboflavínu obsahuje. Riboflavín obsahuje aj droždie, pečeň, srdce, obličky, tvaroh, orechy, špargľa či špenát.

Vplyv na zdravie: Riboflavín je dôležitý pre dobrý stav kože, očí, funkciu srdca a ďalších orgánov. Je súčasťou mnohých biochemických procesov v organizme.

Vitamín B6 (Pyridoxín)

Výskyt: Najdôležitejším zdrojom vitamínu B6 v potrave sú ryby, hovädzia pečeň, ostatné vnútornosti a cícer. Takisto ho nájdeme v orieškoch, obilninách, kapuste, zelených fazuliach, banánoch, avokáde.

Vplyv na zdravie: Má dôležitú funkciu pri metabolizme bielkovín, aminokyselín a červených krviniek (eritrocitov).

 

Vitamín B12 (Kobalamín)

Výskyt: V mlieku, syroch, vajciach, rybách, pečeni, obličkách.

Vplyv na zdravie: Pre ľudský organizmus je nenahraditeľný pre krvotvorbu (tvorbu červených krviniek), vývoj a funkciu nervovej sústavy, syntézu ribonukleovej a deoxyribonukleovej kyseliny (RNA a DNA) a ďalšie metabolické funkcie.

 

Vitamín C (Kyselina L-askorbová)

Výskyt: Jej hlavným zdrojom sú čerešne acerola, ríbezľa čierna, šípky, kivi, brokolica, ríbezľa červená, papája melónová, citrusy (pomaranč, limetka, citrón, grapefruit), jahody, karfiol, paprika, kel, kapusta. Ďalšími zdrojmi sú špenát, zemiaky, paradajky, brusnice.

Vplyv na zdravie: Kyselina L-askorbová je potrebná na reguláciu metabolizmu aminokyselín, udržiavanie pevnosti cievnych stien (najmä kapilár) a tkanivové dýchanie. Podporuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu bielych krviniek, vývoj kostí, zubov a chrupaviek.

Vitamín D

Výskyt: Telo si ho vytvára samé pôsobením slnečného žiarenia. Nájdeme ho aj v potravinách s vysokým obsahom tuku ako sleď, úhor, losos, huby, žĺtky a niektoré syry a ďalšie mliečne výrobky.

Vplyv na zdravie: Vitamín D sa zúčastňuje regulácie metabolizmu vápnika a fosforu, posilňuje imunitný systém, účinný je pri liečbe niektorých ochorení kože, pôsobí aj antikancerogénne. V tehotenstve zabezpečuje správny vývoj kostry plodu.

 

Vitamín E (Tokoferol)

Výskyt: Vitamínom E sú bohaté obliné klíčky, rastlinné oleje, orechy, sójové bôby, zelená listová zelenina, celozrnná múka, vajcia, obilniny, ryby.

Vplyv na zdravie: Vitamín E sa považuje za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív, preto sa pridáva do kozmetických prípravkov.

 

Vitamín K (Fylochinón)

Výskyt: Hlavným zdrojom je plnotučné mlieko, karfiol, vaječné žĺtko, ryža, špenát, sójový olej a paradajky.

Vplyv na zdravie: Fylochinón je dôležitý faktor zrážania krvi.

Základom silnej imunity je pravidelná a pestrá strava. Vitamíny sú pre nás dôležité a preto ich pravidelný príjem nám ušetrí peniaze, ale hlavne zachová pevné zdravie!

 

Zdroje: Shär.sk, Preventívne.sk, Tvojesrdce.sk, Fitpass.rs

Prečítajte si aj:

Ako hodnotíte tento príspevok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. 2

Informácie o tomto príspevku

Vydané 15. apríla 2021
Zverejnil

Obsahuje tieto témy: , , , , , ,

Prejsť na stránku inzerenta: AVISMaxirent.sk

Zavrieť reklamu