Legendárne benefity olivového oleja pre náš mozog

Olivový olej pochádza z plodov olivovníka (Olea europae), ktorý pochádza z oblasti Stredozemného mora. Už 5000 rokov je dôležitou súčasťou stredomorskej kuchyne. Homér, známy grécky básnik, ho nazval tekuté zlato a Hippokrates, všeobecne považovaný za otca medicíny, nazval olivový olej veľkým liečiteľom. V súčasnosti sa na celom svete pestuje niekoľko tisíc kultivarov olivovníkov v oblastiach s… Prečítať celé

Olivový olej pochádza z plodov olivovníka (Olea europae), ktorý pochádza z oblasti Stredozemného mora.

5000 rokov je dôležitou súčasťou stredomorskej kuchyne.

Homér, známy grécky básnik, ho nazval tekuté zlato a Hippokrates, všeobecne považovaný za otca medicíny, nazval olivový olej veľkým liečiteľom.

V súčasnosti sa na celom svete pestuje niekoľko tisíc kultivarov olivovníkov v oblastiach s vhodnou klímou, vrátane častí Austrálie, Číny, Južnej Ameriky, Indie a Spojených štátov.

Ale 98 % všetkých olivovníkov sa stále pestuje v oblasti Stredozemného mora, pričom Španielsko, Taliansko a Grécko spolu produkujú 77 % svetového olivového oleja.

 

Zdravotné benefity olivového oleja sú legendárne

Je to hlavná zložka stredomorskej stravy, ktorá sa všeobecne považuje za najlepší spôsob stravovania pre celkové zdravie a dlhovekosť.

Niektoré zo známych zdravotných výhod olivového oleja zahŕňajú jeho schopnosť pomôcť posilniť imunitný systém, zvýšiť hustotu kostí, zabrániť srdcovým chorobám a znížiť riziko cukrovky.

Ďalšou rovnako dôležitou výhodou olivového oleja je jeho blahodarný vplyv na zdravie nášho mozgu a duševnú pohodu.

 

VÝHODY OLIVOVÉHO OLEJA PRE ZDRAVIE MOZGU A DUŠEVNÚ POHODU

Ako kľúčová súčasť stredomorskej stravy môže byť olivový olej dôvodom, prečo ľudia žijúci v oblastiach dlhovekosti, ako je Ikaria v Grécku, zriedka trpia depresiou, demenciou a Alzheimerovou chorobou.

 

Ilustračná fotografia (olivy a olivový olej). Zdroj: heinens.com

 

OLIVOVÝ OLEJ MÁ VYSOKÝ OBSAHU ANTIOXIDANTOV

Mozog využíva veľa kyslíka – až 20 % nášho celkového príjmu.

Vďaka tomu je obzvlášť náchylný na oxidáciu spôsobenú voľnými radikálmi.

Ak ste niekedy videli, ako rozrezané jablko zhnedlo alebo staré auto zhrdzavelo, videli ste oxidáciu.

Podobný proces prebieha v bunkách nášho mozgu.

Olivový olej má obzvlášť vysoký obsah prírodných antioxidantov nazývaných polyfenoly.

Obsahuje viac ako 30 fenolových zlúčenín, ktoré sú silnými antioxidantmi a lapačmi voľných radikálov.

 

OLIVOVÝ OLEJ MÁ VYSOKÝ OBSAHU ZÁKLADNÝCH MOZGOVÝCH VITAMÍNOV

Olivový olej je významným zdrojom vitamínov E a K, dvoch vitamínov s preukázanými prínosmi pre zdravie mozgu.

Vitamín E pomáha predchádzať mentálnemu úpadku, keď starneme.

Je to účinný antioxidant, ktorý chráni mozog pred poškodením voľnými radikálmi.

Vitamín E, najmä v prítomnosti vitamínu C, pomáha udržiavať dobrú pamäť, spomaľuje stratu pamäti a výrazne znižuje riziko Alzheimerovej choroby a demencie.

 

Vitamín K

Vitamín K sa nachádza najmä v zelenej listovej zelenine.

Ak jej nejete toľko, koľko by ste mali, môžete získať potrebný vitamín K z olivového oleja.

Vitamín K pomáha udržiavať náš mozog bystrý, keď starneme.

Môže zlepšiť schopnosť zapamätať si slová, čo je veľký problém pre mnohých z nás, keď starneme.

 

Užite si výhody olivového oleja a začlente ho do svojej každodennej stravy. Zdroj: pritikin.com

 

OLIVOVÝ OLEJ ZNIŽUJE RIZIKO DEPRESIE

Jednou z najneočakávanejších výhod olivového oleja je, že môže znížiť riziko depresie.

Ďalším známym faktom je, že čím viac trans-tukov konzumujeme, tým vyššie je riziko depresie.

 

OLIVOVÝ OLEJ ZVYŠUJE CHEMICKÉ LÁTKY NA POSILŇOVANIE MOZGU

Ďalšou prekvapivou výhodou olivového oleja je, že zvyšuje hladiny dvoch kritických mozgových chemikálií, mozgového neurotrofického faktora (BDNF) a nervového rastového faktora.

Tieto zlúčeniny podporujú tvorbu a opravu mozgových buniek.

BDNF je proteín, ktorý stimuluje tvorbu nových mozgových buniek.

Tiež môže kompenzovať negatívne účinky stresu na mozog – nízke hladiny sú spojené s depresiou.

Nervový rastový faktor zvyšuje rast, opravu a signalizáciu senzorických nervových buniek, ktoré sú zodpovedné za prenos informácií.

Okrem toho mononenasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji zvyšujú hladiny acetylcholínu, neurotransmiteru pamäti a učenia.

 

OLIVOVÝ OLEJ POMÁHA CHRÁNIŤ MOZOG PRED DEGENERATÍVNYMI CHOROBAMI

Posledným prínosom olivového oleja pre zdravie mozgu je, že dokáže odvrátiť kognitívny pokles.

Vyšší príjem mononenasýtených tukov zlepšuje pamäť a ďalšie kognitívne funkcie u seniorov.

Konzumácia stredomorskej stravy s vysokým obsahom olivového oleja môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby až o 40 %!

Ak ste niekedy jedli olivový olej a všimli ste si, že vás z neho svrbí hrdlo, tento pocit spôsobila prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina nazývaná oleocanthal.

Oleocanthal je protizápalový polyfenol, ktorý môže vyčistiť mozog od beta-amyloidných proteínov spojených s Alzheimerovou chorobou.

Bolo tiež zistené, že vitamín E v olivovom oleji spomaľuje progresiu Alzheimerovej choroby.

Pokračujte na ďalší príspevok »