Polovica Slovákov konzumuje mäso takmer každodenne, odborníci apelujú na jeho obmedzenie

Nedostatočné podmienky na chov zvierat či túžba po odvrátení klimatickej zmeny. Aj tieto faktory sa v súčasnosti čoraz viac pripisujú k tomu, prečo mnohí ľudia siahajú po alternatívnych formách živočíšnych produktov. Vegetariánstvo sa stalo fenoménom 21. storočia, avšak s obmedzením mäsových výrobkov môžete predísť aj rôznym zdravotným ťažkostiam. Nemusíte vyradiť mäso úplne zo svojho jedálnička…. Prečítať celé
Vydané 8. augusta 2023 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , , , ,

Rodáčka z Kysúc, ktorá žije v Trnave. Písanie je jej blízke od strednej školy, pričom už tretí rok študuje na fakulte masmediálnej komunikácie. Od októbra 2021 pôsobí ako stážistka v denníku SME. Okrem toho pôsobila ako redaktorka v Startitupe, aktuálne píše pre UnitedLife. Vo voľnom čase nepohrdne ani poéziou.

Nedostatočné podmienky na chov zvierat či túžba po odvrátení klimatickej zmeny. Aj tieto faktory sa v súčasnosti čoraz viac pripisujú k tomu, prečo mnohí ľudia siahajú po alternatívnych formách živočíšnych produktov. Vegetariánstvo sa stalo fenoménom 21. storočia, avšak s obmedzením mäsových výrobkov môžete predísť aj rôznym zdravotným ťažkostiam.

Nemusíte vyradiť mäso úplne zo svojho jedálnička. Stačí, ak sa budete stravovať zdravo a vyvážene. Síce sa v súčasnosti spopularizovala najmä rastlinná strava, netreba zabúdať ani na prísun bielkovín, ktoré obsahujú mäsité a mliečne produkty. Problém nastáva až vtedy, keď sa u jedinca objaví nadmerná konzumácia mäsa, ktorá môže zvyšovať riziko mnohých ochorení. Patria k ním predovšetkým srdcovo-cievne choroby, cukrovka, ale aj tvorba zhubných nádorov, píše portál noviny.sk.

„Ľudia často začínajú riešiť svoj jedálniček až pri prvých zdravotných problémoch, pritom by sa ich mohli v mnohých prípadoch vyvarovať oveľa skôr,“ dodáva pre noviny.sk člen Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Dané tvrdenie potvrdzujú aj výsledky prieskumu Danone, v ktorom viac ako 70 % respondentov uviedlo, že k zníženiu spotreby mäsa by ich viedli prevažne zdravotné dôvody.

Polovica Slovákov konzumuje mäso každodenne

Ako sme uviedli v našom predchádzajúcom článku, už počas roku 1972 Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických malo víziu, že do roku 1980 môže byť až 20 % spracovaného mäsa nahradených s jeho prírodnými alternatívami. Išlo by o krok vpred, najmä v otázke riešenia klimatickej krízy, avšak súčasné predikcie poukazujú na to, že produkcia a spotreba mäsa v Spojených štátoch amerických sa môže do roku 2030 zvýšiť až o 9 %.

V prípade Slovenska rovnako nedochádza k jeho zníženej konzumácii. Štatistiky poukazujú na to, že priemerný Slovák zje v priebehu roka až 70 kilogramov mäsa. Zároveň jeho spotreba na území našej krajiny vzrástla v priebehu posledných rokov o takmer 37 %. Poukazuje na to aj jeden z najnovších prieskumov spoločnosti Danone, z ktorého vyplýva, že až 50 % Slovákov konzumuje mäso takmer každý deň, dodáva portál noviny.sk. V prípade ďalších 40 % ide o jeho pravidelnú konzumáciu aspoň raz až dvakrát týždenne.

konzumácia mäsa

Obmedziť mäso možno aj bez úplného presunu na rastlinnú stravu. Zdroj: pexels.com

Ako sme však uviedli v predošlom článku, v porovnaní s Rakúskom štatistiky u nás vykazujú lepšie čísla. Ročná spotreba mäsa na obyvateľa v tejto krajine tvorí až 95,3 kilogramov. Ekonomická analytička Lenka Buchláková tvrdí, že síce rast spotreby mäsových produktov mierne pribrzdila pandémia koronavírusu, aj cez to sa budeme v priemere naďalej pohybovať na úrovni uvedených 70 kilogramoch mäsa na obyvateľa za rok.

Jednou zo zaujímavostí je aj to, že síce v súčasnosti je v modernej spoločnosti trendom spôsob stravovania v podobe flexitariánstva, produkty na rastlinnej báze nikdy neochutnalo viac ako 30 % opýtaných, dodáva portál noviny.sk. Patria k ním sójové nápoje či rastlinné alternatívy k mäsovým a mliečnym výrobkom. Zároveň tento spôsob udržateľného stravovania preferujú najmä obyvatelia miest vo vekovom priemere 18 až 26 rokov. Na základe toho najviac flexitariánov možno nájsť v mestách, ktoré prekračujú 20 až 100 tisíc obyvateľov.

Inzercia

Obmedzenie mäsa bez vegetariánstva

Pre mnohých ľudí tvorí mäso neodmysliteľnú súčasť jedálnička. Nejde o nič zlé, nakoľko obsahuje potrebné živiny pre správne fungovanie ľudského organizmu. Avšak všetkého veľa škodí, a aj preto sa odporúča obmedziť pravidelný prísun mäsa, síce len na pár dní v týždni.

Primárnym dôvodom sú zdravotné následky, nakoľko aj Svetová zdravotnícka organizácia označila červené a spracované mäso za karcinogénne, informuje Forbes. Ako teda efektívne obmedziť mäso bez toho, aby sme museli prejsť na vegetariánstvo?

konzumácia mäsa

Pravidelná konzumácia mäsa vedie ku vzniku mnohých zdravotných ťažkostí. Zdroj: pexels.com

Síce na prvý pohľad nejde o nič zložité, čiastočné obmedzenie mäsových výrobkov môže tvoriť pre pravidelných konzumentov väčšiu výzvu než úplný presun na rastlinnú stravu. Aj preto sa odporúča na začiatok si určiť jeden deň v týždni, kedy sa mäsu vyhnete. Príkladom je kampaň Meatless Monday, čo v preklade znamená „Pondelok bez mäsa“, ktorú už 20 rokov propaguje Centrum Johna Hopkinsa. Vytvoríte si tak zvyk, prostredníctvom ktorého môžete pridávať ďalšie dni.

Dôležité je si uvedomiť aj to, že jedinou bezmäsitou formou jedál nie sú len šaláty, vyprážaný syr či hranolčeky. Rozšírte si svoje obzory a navštívte blízke vegánske bistro, ktorému ste sa doposiaľ vyhýbali. Pokiaľ si chcete variť doma, zadovážte si kuchársku knihu s bezmäsitými receptami. Alternatív na chutné pokrmy bez mäsa je viac, než si myslíte.

Pokračujte na ďalší príspevok »