Táto stránka používa bezpečnostný certifikát SSL, zabezpečené pripojenie HTTPS, technológiu cookies, monitoruje návštevnosť a cieli reklamu. Cookies a sledovanie môžete vypnúť.

Vychutnajte si ju bez pocitu viny

Čítanie na 3 min.

Horká čokoláda: prinášame 8 zdravotných benefitov, o ktorých ste nevedeli

Nie je čokoláda ako čokoláda, a teda netreba ich všetky hádzať do jedného vreca. Zatiaľ, čo mliečna verzia prispieva k zvyšovaniu telesnej hmotnosti či k tvorbe akné a častokrát je práve spúšťačom migrén, tak jej horký variant prináša aj pozitívne účinky na naše zdravie. Netreba však zabúdať, že je potrebné vybrať si ten správny druh tmavej čokolády, aby sme sa mohli tešiť z výhod, ako sú napríklad: zvýšenie antioxidačných látok či zníženie krvného tlak

Informácie o tomto príspevku

Vydané 15. apríla 2021
Zverejnil

Obsahuje tieto témy: , , , , ,

Ako hodnotíte tento príspevok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. 5

Horká čokoláda na tanieri

 

Mnoho benefitov pramení priamo z antioxidačných látok, ako je polyfenol, ktorý sa nachádza v kakau, ale aj v zelenine, ovocí či v červenom víne. Polyfenolové zlúčeniny sú zodpovedné za zníženie zápalu, reguláciu hladiny glukózy, spomalenia starnutia a taktiež chránia organizmus pred rôznymi ochoreniami. Horká čokoláda je bohatá na meď, horčík, zinok, fosfor a železo.

Aké sú výhody horkej čokolády?

1. Prevencia rakoviny

INZERCIA

Pravidelná konzumácia tmavej čokolády nezabráni vzniku onkologického ochorenia, avšak pentamer, ktorý sa v čokoláde nachádza zabráni deleniu a rastu rakovinotvorných buniek. Experimentom na potkanoch sa zistilo, že horká čokoláda bola schopná znížiť rast a šírenie rakoviny hrubého čreva.

2. Znižuje hladinu cholesterolu

Klinická štúdia zverejnená v Southern Medical Journal z roku 2009 preukázala, že iba sedem dní konzumácie čokolády stačilo na zlepšenie lipidových profilov a znížila reaktivitu krvných doštičiek u mužov i žien. Je možné, že kakaové maslo, ktoré tmavá čokoláda obsahuje, podporuje tvorbu ,,dobrého“ cholesterolu a bráni tomu, aby sa hromadil v tepnách.

3. Liek na kašeľ

Inzercia

Hovorí sa, že čokoláda je účinnejšia ako lieky a sirupy určené na kašeľ. Má to byť kvôli tomu, že obsahuje kako, ktoré efektívnejšie bojuje s bacilmi a vírusmi. Zároveň svojou hutnosťou a lepkavosťou vytvára v hrdle povlak, ktorý zabraňuje dráždivému kašľu.

4. Pomáha pri demencii

Vedci z Harvardskej Univerzity v Spojených štátoch amerických zistili, že starším ľuďom, ktorým bola diagnostikovaná demencia  sa po mesiaci dennej konzumácie kakaového nápoja zlepšil prívod krvi do mozgu až o 8%.

5. Má antidiabetické účinky

Diabetici sa nemusia vyhýbať horkej čokoláde, pretože flavonoidy v nej znižujú  tlak a zlepšujú metabolizmus. Štúdiou z roku 2018 sa podarilo dokázať, že konzumáciou 70% čokolády môžeme znížiť hladinu glukózy.

6. Zlepšené zdravie srdca

Flavonoidy sú chemické zlúčeniny, ktoré znižujú krvný tlak a zlepšujú prietok krvi do srdca. Ľudia, ktorí konzumujú horkú čokoládu majú veľmi nízku šancu dostať infarkt či mozgovú príhodu.

Štokholmskou štúdiou z roku 2009 je dokázané, že ľudia po infarkte, ktorí  si pravidelne dopriali horkú čokoládu mali až o 66% menšiu pravdepodobnosť srdcového úmrtia v porovnaní s tými, ktorí čokoládu nejedli.

7. Horká čokoláda má priaznivý vplyv na plod dieťaťa

Vedci z Fínskej univerzity v Helsinkách robili výskum na tehotných ženách, ktorý mal potvrdiť priaznivý vplyv čokolády na ich dieťa. Počas určitého časového obdobia si budúce mamičky zaznamenávali úroveň stresu a množstvo skonzumovanej čokolády. Šesť mesiacov po pôrode matky tvrdili, že ich deti boli veselé a často sa smiali. Deti matiek, ktoré  v tehotenstve konzumovali čokoládu mali menší strach z nových vecí ako deti matiek, ktoré ju nejedli.

8. Potláča chuť do jedla

Horká čokoláda udržuje chute na uzde. Výskumom z roku 2010 sa zistilo, že špecifický odor čokolády môže potlačiť chuť do jedla. Môžeme, teda predpokladať, že aj samotnou konzumáciou sa naša chuť do jedla zníži.

Ako si mám vybrať horkú čokoládu?

Najlepšie urobíte, ak sa pri výbere sústredíte na obsah kakaa v čokoláde. Tmavá čokoláda by mala pozostávať zo 70 a viac percent kakaa. Majte na pamäti, že čím viac kakaa obsahuje, tým bude čokoláda horkejšia.

Neskladujeme ju v chladničke, pretože sa na nej môže začať tvoriť biely film. Uchovávame skladkosť v suchej a chladnej miestnosti.

Ako často môžem konzumovať čokoládu?

Hoci je horká čokoláda pre náš organizmus prospešná, nepreháňajte to s ňou. Denne vám stačí zjesť jeden štvorček z tabuľky čokolády.

 

Použité zdroje:

 

Prečítajte si aj:

Ako hodnotíte tento príspevok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. 5

Informácie o tomto príspevku

Vydané 15. apríla 2021
Zverejnil

Obsahuje tieto témy: , , , , ,

Prejsť na stránku inzerenta: AVISMaxirent.sk

Zavrieť reklamu