GDPRTáto stránka používa bezpečnostný certifikát SSL, zabezpečené pripojenie HTTPS, technológiu cookies, monitoruje návštevnosť a cieli reklamu.Cookies a sledovanie môžete vypnúť
Cestovanie Kultúra Lifestyle Svet

Gruzínsko – zabudnuté rodisko vína a vinohradníctva

  • 29 novembra, 2021
  • 5 min read
Gruzínsko – zabudnuté rodisko vína a vinohradníctva

Kaukazský región – región vína

Do Kaukazského regiónu spadajú krajiny Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, no i časti Iránu, RuskaTurecka. Archeológovia objavili najstaršie zariadenie na výrobu vína práve v Arménsku, zvyšky hrozna v hlinených nádobách v Gruzínsku a známky domestikácie hrozna vo východnom Turecku. Práve preto je Gruzínsko považované za zabudnuté rodisko vína – vyrábať sa začalo už v období medzi rokmi 8000 až 4100 pred Kristom.

Gruzínsko - zabudnuté rodisko vína
Gruzínsko – zabudnuté rodisko vína Zdroj:pixabay.com

 

Priekopníkmi boli Gruzínci z doby kamennej

Keď sa povie víno, istotne sa viacerým vybavia známe vinárske oblasti ako Taliansko, Francúzsko, Španielsko alebo aj Južná Afrika. Skutoční milovníci vína by však nemali prehliadnuť Kaukaz, pretože práve v tejto oblasti sa nachádza cca 8000 ročníkov vína a viac ako 500 odrôd hrozna. Gruzínska kultúra je teda neodmysliteľne spätá s vinohradníctvom.

Gruzínsko, rozprestierajúce sa nad úrodnými údoliami južného Kaukazu, je všeobecne považované za rodisko vína. Táto tradícia vznikla už okolo roku 6000 pred Kristom. Verilo sa totiž, že Gruzínci z doby kamennej boli prvými ľuďmi, ktorí kvasili hrozno. Šťavu z neho zvykli cez zimu zahrabávať pod zem. Identita Gruzínska ako aj jeho hospodárstvo sú bezpochyby spojené s výrobou vína. Vinárstvo v tejto oblasti bolo zapísané UNESCOM do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Medzi útočníkmi sa dokonca zvyklo vravievať – Ak chcete poraziť Gruzínsko, musíte najprv zničiť jeho vinice.

Obdobná situácia nastala v južnom gruzínskom regióne Samcche-Džavachetie (Samtskhe-Javakheti) v roku 1500. Kľúčová vinárska oblasť bola po stáročia domovom starých Gruzíncov. Žili vo vyhĺbených jaskyniach blízko sopečnej skaly, na ktorej svahoch stavali terasovité vinice. Avšak v 50. rokoch 16. storočia nájazdy osmanských Turkov zničili vinice Samcche-Džavachetie a prevzali vládu nad oblasťou na viac ako 300 rokov.

 

Miestni obyvatelia sa svojho dedičstva neplánujú vzdať

Za posledné roky začali miestni znova s vysádzaním ich pôvodného hrozna. Obnovili niekdajšie hrdé terasovité vinice svojich predkov a snažia sa im vdýchnuť predošlú slávu. V regióne sa prvýkrát po 400 rokoch zorganizoval zber hrozna.

Inzercia
Kia Ceed SW na prenájom v AVIS MaxiRent

Mnoho gruzínskych vinárov naďalej vyrába víno pomocou tradičných techník a jeho výsledná chuť je odlišná od tých, ktoré sú vyrobené európskymi metódami. Rozdiel je najmä v tom, že každá časť hrozna – vrátane šupky, semien a dokonca aj stopky – sa fermentuje spolu so šťavou. To dodáva bielym vínam oveľa tmavšiu farbu, a preto sú známe ako jantárové alebo oranžové vína. Víno kvasí v kvevri, špicatej terakotovej nádobe (podobnej amfore), ktorá je umiestnená v podlahe vínnej pivnice. Nádoba je vystlaná limetkou a včelím voskom. Keďže sa nachádza v podstate pod zemou, víno má počas celého procesu fermentácie konštantnú teplotu.

víno vyrábané v kvevri
Kvevri – keramická nádoba , ktorá sa používa v Gruzínsku na výrobu vína. Zdroj:sk.pinterest.com

 

Zdroj:sk.pinterest.com

Víno nájdené v 8000 rokov starých keramických nádobách 

Najnovší vedecký objav potvrdil, že 8000 rokov staré keramické úlomky v sebe ukrývali dôkaz o výrobe hroznového vína. Hlinené nádoby obsahujúce zvyškové zlúčeniny vína, boli objavené na dvoch mieste južne od gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi. Vedci tiež uviedli, že na nádobách boli obrazy hrozna a tancujúceho muža. Tieto zistenia boli publikované vo svetovom najprestížnejšom vedeckom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 

Kde (v Gruzínsku) je možné naraziť na dobré víno?

V Gruzínsku nie je núdza o miesta s kvalitným a najmä rôznorodým vínom. Najlepší výber značkových vín je možné nájsť v Tbilisiskej Vinothece. V reštauráciách Barbarestan a Cafe Gabriadze sa okrem chutných gruzínskych jedál návštevník stretne aj so skutočne rozsiahlym vínnym menu. Vinárstva, na ktoré si treba obzvlášť „dať pozor“ sú Lagvinari a Pheasant’s Tears. Ich vína sa vyrábajú v kvevri a sú dokonalými príkladmi tradičného gruzínskeho štýlu.

kvalitné víno v gruzínskom vinárstve
Gruzínske vinárstvo Pheasant’s Tears. Zdroj:sk.pinterest.com

 

Víno nie je jedinou pýchou

Aj keď je gruzínske víno ozajstným pokladom, v meste je toho možné vidieť oveľa viac. Hlavné mesto Tbilisi oplýva bohatou kultúrou, s mnohými múzeami, galériami, botanickou záhradou a vodopádmi. Očarujúce Staré Mesto je zasa plné historických budov, kaviarní a obchodov. V štvrti Abanotubani sa nachádzajú kupolové sírové kúpeledivadlo Gabriadze, ktoré ponúka mimoriadne bábkové predstavenia – napríklad rekonštrukciu bitky pri Stalingrade.

 

Zdroje: www.bbc.com, www.thetravelmagazine.net, winefolly.com, winesgeorgia.com

Zdroj titulnej fotografie: pixabay.com

 

Kia Ceed SW na prenájom v AVIS MaxiRent

About Author

Juliana Nemcikova

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.