Spoločnosť uchvátil nový stravovací trend. Jedno vyvážené jedlo denne môže priniesť niekoľko zdravotných benefitov

V súčasnosti sa stretávame s mnohými stravovacími trendami, ktorých cieľom je zabezpečiť, aby sme sa cítili fit. Spopularizovali ich najmä celebrity, pričom jedným z najobľúbenejších sa stal prerušovaný pôst. Do popredia sa však dostáva aj jeho extrémnejšia verzia v podobe jedného jedla denne, ktorá má pomáhať lepšie zvládať váhu a udržiavať sa v kondícii. Ako… Prečítať celé

Rodáčka z Kysúc, ktorá žije v Trnave. Písanie je jej blízke od strednej školy, pričom už tretí rok študuje na fakulte masmediálnej komunikácie. Od októbra 2021 pôsobí ako stážistka v denníku SME. Okrem toho pôsobila ako redaktorka v Startitupe, aktuálne píše pre UnitedLife. Vo voľnom čase nepohrdne ani poéziou.

V súčasnosti sa stretávame s mnohými stravovacími trendami, ktorých cieľom je zabezpečiť, aby sme sa cítili fit. Spopularizovali ich najmä celebrity, pričom jedným z najobľúbenejších sa stal prerušovaný pôst. Do popredia sa však dostáva aj jeho extrémnejšia verzia v podobe jedného jedla denne, ktorá má pomáhať lepšie zvládať váhu a udržiavať sa v kondícii.

Ako sme uviedli v našom predošlom článku, priemerný človek zje v priebehu dňa približne štyri jedlá. V prípade spomínaného novodobého trendu sa všetky denné kalórie strávia len v jednom veľkom jedle. Síce jeho priaznivci hovoria o jeho zdravotných benefitoch, v skutočnosti to môže mať aj negatívny dopad na organizmus.

Vplyv pôstu na zdravie

Ako informuje portál ScienceAlert, dôkazy podporujúce stravovanie v podobe jedného jedla denne sú značne obmedzené. S danou problematikou sa doposiaľ zaoberal malý počet štúdií, pričom väčšina z nich bola vykonaná na zvieratách.

Avšak vzhľadom na to, že existujú dôkazy, že iné formy pôstu môžu prinášať zdravotné benefity, k podobnej skutočnosti môže dôjsť aj pri tomto type stravovania. Príkladom je prerušovaný pôst, známy ako diéta 5:2, kedy človek jedáva päť dní v týždni. Dokázalo sa, že ľudia počas neho dokážu lepšie zvládať svoju váhu.

benefity jedného jedla denne

Trend jedného jedla denne pomáha udržiavať váhu. Zdroj: pexels.com

Podobný účinok má aj časovo obmedzené stravovanie, počas ktorého dochádza ku konzumácií všetkých denných kalórií počas určitého časového obdobia. Zároveň sa k nemu viažu ďalšie benefity, napríklad v podobe zníženia krvného tlaku.

Výnimku netvorí ani zlepšenie niekoľkých aspektov metabolizmu. Patria k ním najmä zlepšenie hladiny cukru a cholesterolu krvi či zníženie zápalu. Netreba zabúdať ani na lepšiu reguláciu chuti do jedla, čo môže pomôcť znížiť riziko obezity, cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.

Efektivita jedného jedla denne

Síce existuje limitovaný počet štúdií o dopade jedného jedla denne na ľudské telo, jeden z výskumov uskutočnený na ľuďoch prináša potenciálne výsledky.

Účastníci každý deň počas trvania štúdie dostali rovnaký počet kalórií, pričom v jednej z jej časti ich konzumovali len v jednom jedle. Zaujímavým faktom je, že výskum dokončilo len 11 respondentov.

Počas jedenia jedného jedla denne sa u nich zaznamenalo väčšie zníženie telesnej hmotnosti a tukovej hmoty. Výnimku však netvorilo ani zníženie chudej hmoty a hustoty kostí. V prípade, ak by diéta pokračovala dlhodobo, mohlo by dôjsť k zníženiu svalovej funkcii a väčšiemu riziku zlomenín.

benefity jedného jedla denne

Stravovanie v podobe jedného jedla denne musí byť nutrične hodnotné. Zdroj: pexels.com

Naopak štúdie uskutočnené na zvieratách vykazovali protichodné výsledky. U myší, ktoré konzumovali počas dňa len jedno jedlo, sa dokonca zaznamenal prírastok na hmotnosti.

Vzhľadom na to, že o tomto novodobom fenoméne ešte stále veľa nevieme, bude potrebné zrealizovať ďalšie štúdie. Odporúča sa však, aby sa zamerali na väčší počet účastníkov, ktorí disponujú rôznymi stravovacími návykmi. Jedným z negatív predošlého skúmania bolo, že pozostávalo len zo štíhlych mladých dospelých.

Rovnako je dôležité, aby sa uskutočnili v reálnom živote počas dlhšieho časového obdobia. Na základe toho bude zaujímavé zistiť, či načasovanie jedla môže zlepšiť budúce výsledky.

Potenciálne zdravotné riziká

V prípade, že sa niekto stravuje uvedeným spôsobom, môže byť ťažšie splniť nutričné požiadavky pozostávajúce z energie, bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov.

Nedostatočný príjem živín môže viesť k viacerým komplikáciám, ako napríklad k strate svalovej hmoty, riziku zápchy alebo zlému zdraviu čriev.

Na základe toho sa odporúča, aby si táto skupina ľudí do jedálnička zahrnula dostatočne veľkú porciu bielkovín, zeleniny, ovocia, orechov, semienok a celozrnných výrobkov. Dôraz sa kladie aj na mliečne výrobky, ktoré sú hlavným zdrojom vápnika a jódu. Dobrou alternatívou daných výrobkov sú aj produkty rastlinného pôvodu, ktoré naberajú čoraz viac na popularite.

benefity jedného jedla denne

Nedostatočné stravovanie môže viesť k vzniku porúch príjmu potravy. Zdroj: pexels.com

Daný druh stravovania sa neodporúča deťom, tehotným a dojčiacim ženám. Dôraz sa kladie aj na to, že to, čo funguje u celebrít, nemusí fungovať u bežných jedincov, pokiaľ nemajú prístup k odborníkom na výživu, vysokokvalitnej strave a výživovým doplnkom.

Netreba podceniť ani riziko vzniku porúch príjmu potravy. Ako píše portál noviny.sk, postihnúť môžu každého. Zo štatistického hľadiska sa s nimi stretne každý siedmy muž a jedna z piatich žien do veku 40 rokov, pričom až v 95 % prípadoch sa začínajú rozvíjať vo veku 25 rokov.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Príbehy slávnych

From Zero to Hero – ako sa z ľudí na dne stali superboháči

  • Cesta k úspechu býva neraz tŕnistá. Presvedčili sa o tom aj mnohé slávne osobnosti, ktorých meno dnes pozná značná časť svetovej populácie.
  • Ako sa Ralph Lauren stal svetovou módnou ikonou? Je kľúčom k úspechu tvrdá práca, dobrý nápad a jasný cieľ, alebo ide len o dielo náhody? V skutočnosti je to kombinácia všetkých týchto faktorov.