“Som vegán”. Diagnóza modernej spoločnosti alebo prirodzený vývoj človeka?

Vegánstvo je dnes skloňované mimoriadne často a zdá sa, že celkom zatienilo aj donedávna zaznávané vegetariánstvo. Je vedomé vylučovanie bežnej stravy z jedálnička prirodzeným vývojom človeka ako takého alebo násilnou snahou o individualizáciu, ktorá je tak typická pre posledné generácie?

Autor
Dátum zverejnenia 31. januára 2017
Obsahuje nasledovné témy , , ,

Erik Stríž
Redakcia United Life Online
Bratislava, Slovensko

Sloboda výberu pre všetkých

Hneď na úvod je potrebné napísať, že žiadna rozumná odpoveď na vyššie položené otázky neexistuje. Dôvody sú pritom celkom prozaické: každý má právo žiť tak, ako to uzná za vhodné a má tiež právo svojím vlastným životným štýlom bojovať za to, čo považuje za správne. Vegánstvo totiž je predovšetkým životným štýlom a názorom na okolitý svet. Vegánov zaujíma svet, v ktorom žijeme a radi by sa stali iniciátormi globálnej zmeny, ktorá zo spoločnosti celkom vylúči násilie, predovšetkým to ľudské vykonávané na zvieratách.

Ľudia, ktorí nevidia v konzumovaní mäsa a živočíšnych výrobkov problém, sa často na vegánov a aj vegetariánov pozerajú s dešpektom, ako na hipsterov a individualistov, ktorí sa snažia upútať pozornosť na vlastnú osobu. Pravda je však taká, že si vyberajú cestu, ktorá je náročnejšia a perspektívnejšia.

 

Takáto miska vyzerá lákavo aj pre ľudí, ktorým sa myšlienka vegánstva nepozdáva. Ilustračná fotografia.

Takáto miska vyzerá lákavo aj pre ľudí, ktorým sa myšlienka vegánstva nepozdáva. Ilustračná fotografia.

Návrat k prirodzenosti, ktorá nikdy neexistovala

Často sa o vegánstve, teda konzumovaní výhradne rastlinnej stravy, hovorí ako o návrate človeka k dokonalému súladu s prírodou. Kedysi dávno ľudia nechovali dobytok, aby ho potom mohli zabiť a zjesť a zdá sa, že tento pohľad môže byť správny. V skutočnosti dnes vedeckí pracovníci a tiež amatérska verejnosť dobre vedia, že človek bol odjakživa všežravec a mäso bolo celé tisícročia jeho celkom prirodzenou potravou. Musel však zviera uloviť, bol teda lovcom. A keď neolitický človek v mladej dobe kamennej začal s poľnohospodárstvom a chovom zvierat, sa z mäsa stala úplná samozrejmosť, ba priam až potreba.

Slová o návrate k prirodzenosti je teda potrebné vnímať s veľkým nadhľadom. Nie je to klamstvo, ale ani to nie je tak jednoznačné, ako by si mohli mnohí vegáni želať.

 

Aj napriek tomu, že mäso už nie je pre moderného človeka celkom nevyhnutné, sme svedkami okázalej a monštruóznej mašinérie, ktorej výsledkom je mäsová fašírka v žemli v reštaurácii McDonald’s. Chov dobytka je obrovský obchod, ktorý sa rozbehol na takú vysokú rýchlosť, že ho už snáď ani nie je možné zastaviť. Každý deň sú odchované a zabité desiatky tisíc zvierat, aby sa ich mäso mohlo stať jedlom podávaným v reštauráciách. Vidieť to na videu je hrozné aj pre človeka-všežravca, nehovoriac o osobnej skúsenosti s týmto procesom. Častokrát práve tento proces je dôvodom, prečo sa z ľudí stávajú vegetariáni a vegáni.

 

Aj napriek tomu, že vegánstvo nepripúšťa konzumáciu jedál so živočíšnym pôvodom, dnes už existuje aj vegánske pečivo.

Aj napriek tomu, že vegáni nepripúšťajú konzumáciu jedál so živočíšnym pôvodom, túto bagetu si môžu dať – dnes už existuje aj vegánske pečivo.

Objektívny pohľad na vec hrá práve v prospech vegetariánstva, prípadne aj vegánstva. Prechod na tento stále alternatívny spôsob stravovania je prirodzená evolúcia človeka, ktorý už nie je odkázaný na zabíjanie a jedenie zvierat. Ten dokáže veľmi efektívne vyrábať jedlá, ktoré môžu chuťou, konzistenciou a aj nutrične nahradiť mäso v plnej miere. Dostatok živín na zdravý chod organizmu dokáže získať aj z rastlinnej stravy, hoci súčasné zistenia poukazujú na skutočnosť, že odhodlaní vegáni môžu trpieť na znížený obsah vápnika, jódu, vitamínu B12, B6, D, omega-3 mastných kyselín a na nesprávne vyváženie niektorých aminokyselín. Vraj je vhodné dopĺňať si tieto chýbajúce látky výživovými doplnkami.

Vegánstvo teda so sebou prináša nielen pokrok, ale aj riziká. Ako uvádza Matúš Ritomský na webstránke Kruh života: “…vyvážené vegánske stravovanie, pri ktorom je vedome zabezpečený dostatočný prísun vitamínu B12, je prijateľný z hľadiska plnohodnotnej ľudskej výživy. Tento fakt však ťažko môže byť dostatočným dôvodom pre to, aby si vegánstvo zvolil človek, ktorého zaujíma výlučne zdravotný aspekt stravovania.”

Všetci vegáni nie sú v otázke stravovania úplne jednoznační. Zatiaľ, čo väčšina skrátka nekonzumuje čokoľvek živočíšne (teda ani mlieko, vajcia, syry, jogurty), vitariáni a frutariáni zachádzajú ešte ďalej. Vitariánstvo je spôsob stravovania, pri ktorom sa preferuje konzumovanie surových, tepelne neupravených potravín rastlinného pôvodu, zatiaľ čo frutariánstvo je prísna forma vegánstva, pri ktorej sa konzumujú výlučne iba plody rastlín. (zdroje 1, 2)

 

Pečené zemiaky si dá aj vegán, vitarián však nie. Ilustračná fotografia.

Pečené zemiaky si dá aj vegán, vitarián však nie. Bude mu vadiť, že bolo jedlo tepelne spracované. Ilustračná fotografia.

Najprv ľudské práva, potom tie zvieracie

Vegetariánstvo je nepochybne správnym krokom vpred, ak uvažujeme o ľudstve ako takom. Vegánstvo by sme mohli považovať za cestu, pre ktorú sa môže ktokoľvek rozhodnúť, avšak zdá sa, že nemusí byť trvalo udržateľná. Z výlučne rastlinnej stravy skrátka nemusí priemerný človek vedieť fungovať zdravo a dlhodobo. Podstatou jedného aj druhého spôsobu stravovania je uvedomenie si súčasnej situácie na Zemi a faktu, že už ľudstvo nie je odkázané na brutalitu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou chovu zvierat.

Aby však bolo možné tento nový spôsob stravovania uplatniť ako štandard, bolo by potrebné riešiť a vyriešiť aj otázku chudoby. Veď nech nejaký vegán vysvetľuje hladujúcim, že by nemali jesť mäso a ani piť mlieko, lebo chúďa prasiatko preto muselo zomrieť, kravičku bolo potrebné podojiť a chýbajúce živiny môžu predsa doplniť z drahých výživových doplnkov. Takto to fungovať nebude nikdy. Vegánstvo a vegetariánstvo sú dobrou voľbou, ak by sme žili v modernej, vyspelej a zdravej spoločnosti bez nedostatku. Zatiaľ to však nevyzerá na zmenu, ktorá by takýto svet umožnila.

 

Zdroje:
1) https://sk.wikipedia.org/wiki/Frutari%C3%A1nstvo
2) https://sk.wikipedia.org/wiki/Vitari%C3%A1nstvo
3) http://www.kruhzivota.sk/co-je-vlastne-veganstvo

 

INZERCIA: Peugeot Jesenné výhody

600-koňové Audi RS Q8 predviedlo pozoruhodnú jazdu a stalo sa najrýchlejším SUV v Zelenom pekle

Doterajšiemu držiteľovi rekordu nadelila novinka až 12 sekúnd.

12. novembra 2019

Všetko podstatné o novej Octavii

Octavia s poradovým číslom 4 prichádza. Je nádherná, pokroková a veľkolepo priestranná

Ideál rodinného auta na Slovensku prichádza v úplne novej podobe.

11. novembra 2019

Ekonomická sloboda na Slovensku

Je Slovensko dobrým miestom na podnikanie? Ani nie, v rebríčku nás predbehlo aj Maďarsko, Česko, Poľsko či Rumunsko

Podľa rebríčka ekonomickej slobody je Slovensko na veľmi nepriaznivej pozícii. A stále sa zhoršuje.

11. novembra 2019

Budúcnosť skladovania energie

Čo s batériami zo Slovenska? Riešenia sa ponúkajú, ale chýbajú reálne opatrenia

V Bratislave sa skončila prvá medzinárodná konferencia venovaná batériovým technológiám a úložiskám energie. Jej organizátori, členovia Slovenskej batériovej aliancie (SBaA), si zadefinovali akčné kroky manifestu, ktoré by mali zabezpečiť rozvoj jednotlivých oblastí batériového priemyslu na Slovensku.

6. novembra 2019

September priniesol v predaji nových vozidiel v Európe veľké prekvapenia. Zažiaril Mercedes a Tesla

Mercedes-Benz sa stal v Európe druhou najúspešnejšou značkou za minulý mesiac.

29. októbra 2019

Adventný koncert v bratislavskej Redute

Slávik menom Slávka

Len nedávno absolvovala bratislavské Konzervatórium a už sa zjavuje v programoch prestížnych operných scén. Meno, ktoré si treba zapamätať: Slávka Zámečníková.

24. októbra 2019

Porsche rozširuje portfólio elektrickej novinky o základnú verziu. Čo ponúkne najlacnejší Taycan?

Nedávno odhalený elektromobil od Porsche prichádza v základnom vyhotovení.

19. októbra 2019

Trvalý rast je nemožný

Ako súvisia recesie s inováciami

Krízy vznikajú a zároveň zanikajú. Je to kolobeh, ktorý je našou súčasťou od nepamäti. Navzájom súvisiace obdobia štádií ekonomiky, kedy obdobie konjunktúry (rastu) striedajú obdobia recesie (poklesu).

17. októbra 2019

TEST Peugeot 508 SW Allure 1.5 BlueHDi 130k EAT8

7 dôvodov, pre ktoré je podľa nás Peugeot 508 SW autom roka

Na tomto fantastickom kombi nenájdete chybu ani vtedy, keď ju budete urputne hľadať. Peugeot 508 SW na nás nesmierne zapôsobil.

16. októbra 2019

BMW predstavuje úplnú novinku. Rad 2 v štýlovom balení Gran Coupé má primárne predný pohon

Nová dvojka prichádza sprvoti ako štýlové 4-dverové kupé.

16. októbra 2019

Najrýchlejší sériový sedan na svete dostal exkluzívne doplnky. Toto je vylepšený Flying Spur

Luxusný Flying Spur dostal exkluzívny paket Blackline.

14. októbra 2019

Seriál o Číne

Predstihne Čína v umelej inteligencii USA?

Na základe sledovania informácií, ktoré sa na nás valia zo všetkých strán by sa mohlo zdať, že Čína nás všetkých čoskoro prevalcuje svojou inovačnou aktivitou. To isté sa týka aj vnímania jej pokroku v umelej inteligencii.

11. októbra 2019

Už vieme, ako bude nový Volkswagen Golf s poradovým číslom osem vyzerať a kedy príde

Príchod jednej z najväčších noviniek tohto roku je na spadnutie.

11. októbra 2019

Sila jednoduchého gesta

Tento šéf ročne napíše 9200 narodeninových pohľadníc, vysvetľuje význam vďačnosti

Sheldon Yellen je CEO stavebnej spoločnosti BELFOR Holdings, Inc. a každý rok napíše ručné narodeninové blahoželania všetkým vyše 9-tisíc zamestnancom.

10. októbra 2019

Zrod legendy v priamom prenose

Pompézne Gran Coupé od BMW prichádza vo vrcholnej verzii M8. Má sa AMG GT 63 S čoho báť?

Posledný dielik skladačky menom 8 je realitou.

9. októbra 2019

Revolučná Corvette prišla o strechu. Vyše 500-koňový osemvalec ale naďalej ostáva

Corvetta prvýkrát s plechovou sťahovacou strechou.

8. októbra 2019

Bublina alebo Boom?

Šialené tempo: Iba dvojročný startup BIRD má dnes hodnotu 2,5 miliardy

Je mimoriadny rast hodnoty „kolobežkových firiem“ postavený na stabilných základoch?

7. októbra 2019

Na predaj výhradne spolu

Aston Martin a Zagato na počesť 60-ročnej spolupráce prinášajú dve špecialitky za 6 miliónov libier

Oba modely vzniknú v obmedzenom počte, na predaj budú výhradne spolu.

5. októbra 2019

Nové 625-koňové super-SUV-čka od BMW dajú stovku za 3,8 sekundy. Privítajte X5 M a X6 M

Hneď v úvode spoznávame aj silnejšie vyhotovenia pod názvom Competition.

2. októbra 2019