Pawpaw: Obľúbené ovocie mastodontov, ktoré si môžete vychutnať aj vy
Pred trinástimi tisíckami rokov sa na západnej pologuli skončila éra veľkých cicavcov. vytratili sa obrie zvieratá ako: mamuty, mastodonty a gomfotéry, ktoré sa v Severnej Amerike udržali dvadsať miliónov rokov. Z plání zmizli pôvodné kone, vysoké ťavy a takmer všetky druhy pronghornov. Zmizli aj zvláštne zvieratá, ktoré sa počas miliónov rokov kontinentálnej izolácie vyvinuli v… Prečítať celé
Pred trinástimi tisíckami rokov sa na západnej pologuli skončila éra veľkých cicavcov. vytratili sa obrie zvieratá ako: mamuty, mastodonty a gomfotéry, ktoré sa v Severnej Amerike udržali dvadsať miliónov rokov. Z plání zmizli pôvodné kone, vysoké ťavy a takmer všetky druhy pronghornov. Zmizli aj zvláštne zvieratá, ktoré sa počas miliónov rokov kontinentálnej izolácie vyvinuli v Južnej Amerike: leňochody mohutné ako slony, toxodony podobné hrochom alebo drevorubačské glyptodonty s ostnatým chvostom.
Praveké ovocie
Pawpaw, asimona trojlaločná, banán prérijný, banán Hoosier, banán michiganský, jablko pudingové.
Tento uníkát patrí do rodiny tropického ovocia nazývanej pudingové jablká. Má príbuzných v celej Strednej a Južnej Amerike. Guanábana alebo soursop je v Mexiku bežnou príchuťou zmrzliny, cherimoya je jedným z najobľúbenejších plodov Peru. Čo teda robí tropická pawpaw tak ďaleko na severe?
Pawpaw je veľmi stará rastlina, ktorá sa objavila v čase, keď bolo na našej planéte oveľa teplejšie. Keď sa ochladilo, pravdepodobne prežila v niekoľkých oblastiach Severnej Ameriky, aby sa v črevách veľmi veľkých zvierat rozšírila po celej východnej časti kontinentu.
„Tvori ako obrovskí leňochodi alebo mastodonti zjedli ovocie vcelku, preniesli ho na veľké vzdialenosti a potom doň prostredníctvom svojich výkalov uložili semená.“ Andrew Moore, autor knihy Pawpaw: Hľadanie zabudnutého amerického ovocia
Pawpaw a ľudstvo
V prvých dňoch ľudskej spoločnosti boli stromy pawpaw neobyčajne štedré. Ovocie a zelenina, ako napríklad kukurica, jahody a mrkva, boli vtedy malé a horké. Až keď ich ľudia začali zdĺhavo štepiť a šľachtiť zväčšili svoju veľkosť a zmenili svoju chuť. Divoké stromy pawpaw však boli veľké. Plody pawpaw patria k najvýživnejším na svete, pretože sú dobrým zdrojom draslíka, niekoľkých aminokyselín, vitamínu C, železa a medi. Tieto plody boli základom stravy mnohých pôvodných obyvateľov Ameriky.
It's pawpaw season! Though North America's largest native fruit has fallen into obscurity, it was well known amongst native peoples. This month was known in Shawnee as Asiminikisathwa – the pawpaw moon. pic.twitter.com/JDMAx6VHzY
— The Decolonial Atlas (@decolonialatlas) September 8, 2018
Zatiaľ čo mnohé nedostatky jabĺk a jahôd sa podarilo odstrániť, jedna pretrvávajúca vlastnosť pawpaw sa v modernom svete stala prekážkou: jej krátka trvanlivosť. Stromy sa dajú zbierať len od konca augusta do polovice septembra, ak sa uchovávajú pri izbovej teplote, plody dozrejú do troch dní. Jediným účinným spôsobom ich prepravy je zmrazenie.
Ako chutí toto ovocie?
Najväčšie ovocné stromy v Severnej Amerike produkujú zeleno-čierne plody, zvyčajne tri až šesť centimetrov dlhé. Ich dužina je bledožltá až svetložltá a obsahuje sieť lesklých, tmavohnedých semien. Chuť pawpaw je veľmi tropická. Paw Paw by malo chutiť ako zmes manga, banánov a citrusov. Podľa niektorých majú tiež jemnú kvasinkovú, kvetinovú príchuť, ktorá trochu pripomína nefiltrované pšeničné pivo.
„Chuť pawpaw je silná a výrazná.“ kulinársky historik Mark F. Sohn
@fruithunters North American Paw Paw! Did you know this fruit grows wild in American Forests? It has an intensely sweet aroma and flavor. Some what like a vanilla pineapple custard! 🤤 #pawpaw #fruit #fruithunters #fyp #fruta #wild
Zo semena až po strom
Už aj na Slovensku zoženiete semená alebo ročné stromčeky pawpaw. Zvyčajne však trvá 4-8 rokov, kým sa zo semienok vytvoria plody. Takisto potrebujete minimálne dva kusy, aby ste dostali plody. Dokonca je lepšie vysadiť tri, pretože vám poskytnú malú rezervu pre prípad, že by ste o jeden prišli. Niektoré stromy pawpaw sa môžu opeľovať peľom z jedného kvetu na druhý na tom istom strome, na túto tendenciu sa však nemôžete spoliehať. Strom pawpaw pochádza z vlhkých východných oblastí Spojených štátov. Je mrazuvzdorný. Darí sa mu vo vlhkej, úrodnej, dobre odvodnenej pôde s pH 5,5 až 7,0. Hoci pawpaw znáša aj tieň, najlepšie rodí na plnom slnku, ak má dostatok vody a je chránená pred silným vetrom.