GDPRTáto stránka používa bezpečnostný certifikát SSL, zabezpečené pripojenie HTTPS, technológiu cookies, monitoruje návštevnosť a cieli reklamu.Cookies a sledovanie môžete vypnúť
Kultúra

Noemov puding: Údajne najstarší dezert na svete je bohatý na ingrediencie aj históriu

  • 27 apríla, 2022
  • 5 min read
Noemov puding: Údajne najstarší dezert na svete je bohatý na ingrediencie aj históriu

Nezáleží na tom či sa dodrží presný postup, keďže jednotlivé domácnosti ho pripravujú trochu inak. Puding ašura privolá nostalgiu každému, kto ho ochutná.

Má biblický pôvod?

Každý z nás má to jedlo, ktoré v ňom vyvoláva príjemné spomienky. Či už ide o sladkú vôňu nedeľnej krupice alebo horúci zemiak vytiahnutý priamo z pahreby, poľahky nás prenesie do minulosti. Niektoré jedlá proste chutia lepšie v domácom prostredí než v reštaurácii. Výnimkou sú lokálne obchody, kde môžete nájsť pokrmy s tradičnou receptúrou. Poctivá príprava a kvalitné suroviny sú takisto základom pre dezert s historickým a kultúrnym významom – ašura.

Legenda hovorí, že tento dezert bol vyrobený na Noemovej arche. zdroj: pixabay.com

Turecký nákyp sa pripravuje z takmer dvadsiatich prísad, no to nie je jeho jedinou zaujímavosťou. Hovorí sa mu aj „Noemov puding“. Kým mnohí ľudia považujú legendu o Noemovej arche len za poučný mýtus, iní veria, že tento príbeh je historicky presný. Podľa nich Noe so svojím poslaním predstavuje skutočné udalosti spred tisícok rokov.

Islamská bájka hovorí o tom, ako prorokova rodina pripravila oslavný dezert. Archa týčiaca sa na hore Ararat prežila veľkú povodeň spolu s početnou posádkou rôznych živočíchov. Puding sa vyrobil kombináciou zostávajúcich ingrediencií. Ašura je tak plná rôznych obilnín, ovocia, orechov a strukovín.

INZERCIA
Objavte výhodnú jarnú ponuku modelov Peugeot

Symbol priateľstva a jednoty

Základom dezertu je ryža, cícer a rôzne druhy fazuliek. Príprava trvá relatívne dlho, všetky strukoviny sú cez noc namočené, na druhý deň sa dusia do zmäknutia. Po ochutnaní zanechá ašura na jazyku závan sušených hrozienok a marhúľ. Môže sa podávať hneď po dovarení, vtedy konzistenciou pripomína kašu. Ak chvíľu „postojí“, získa textúru podobnú pudingu.

V Noemovom pudingu nesmú chýbať strukoviny. Podáva sa na desiaty deň prvého mesiaca v roku a symbolizuje šírenie lásky spolu s hojnosťou. zdroj: unsplash.com

Okrem toho, že Noemov puding nesie prívlastok najstaršieho dezertu na svete, zachováva si dôležitý duchovný význam. Arabský jazyk prekladá aşure ako číslo desať a odkazuje na desiaty deň v prvom mesiaci islamského kalendára. Začiatok nového roka sa počas mesiaca Muharram sústredí na budovanie tolerancie a dobrých vzťahov. Odvoláva sa na moslimského vodcu a mučeníka Husajna. Ten odmietol vládu Yazida I., ktorý sa pasoval za samozvaného vládcu na území dnešného Iraku. Násilne potlačil rebélie Husajna a jeho priaznivcov tým, že ich v roku 680 pripravil o hlavu.

Utrpenie Husajna a jeho ľudu sa pripomína pôstom a zákazom pitia alkoholu. Pred spaním sa zje malá porcia jedla, dovolené je konzumovať iba zeleninu, prípadne strukoviny. S prihliadnutím na mučeníkovu smrť ľudia obmedzujú používanie nožov, dokonca aj keď ide o krájanie cibule. Smútok nemusia držať práve v čase, keď sa priateľom a rodine podáva sýty dezert.

Iný kraj, iný recept

Lákavá predstava pokoja a sladkosti prechádza do arménskej a gréckej kuchyne. Na oslavu príchodu Vianoc a Nového roka uvaria Arméni anoush abour (sladkú polievku). Nákyp z pšenice, sušených fíg či marhúľ sa sladí medom a zdobí semiačkami granátového jablka. Gréci majú podobný recept nazývaný koliva (malá minca). Podáva sa po obrade Mnimosyna na pamiatku mŕtvych. Gréci pripravujú rovnaký dezert počas obdobia Veľkého pôstu.

Inzercia
Kia Ceed SW na prenájom v AVIS MaxiRent

Miernu variáciu známu pod menom kutia jedia pravoslávne komunity na Balkáne, ale aj katolícki kresťania. Srbi poznajú podobnú pochúťku zvanú zhito pripravovanú pri oslavách Nového roka. Symboliku nových začiatkov oceňuje profesorka architektonickej histórie a archeológie na istanbulskej univerzite Bahcesehir, Suna Cagaptay. Sladké jedlo sa prepája so spomienkami na minulosť a úctou voči súčasným vzťahom. V drobných obmenách existuje  po celom svete. „Len veľmi málo receptov má takú silu. Ašura je všeobecne známa, nesie biblické a moslimské odkazy a smeruje nás k podobnému mysleniu, “ zamýšľa sa Cagaptay.

Noemov puding
Sušené ovocie je skvelým zdrojov antioxidantov, vďaka ktorým máme lepší prietok krvi či trávenie.

Noemov puding zdôrazňuje výživnú domácu kuchyňu v okolitých regiónoch. Prítomnosť ingrediencií, ako je cícer a fazuľa, poukazuje na hojnosť a prosperitu. Ašura môže byť najstarším receptom, ktorý zodpovedá dnešným superjedlám. Vysoký počet živín a nulové konzervačné látky by určite zabezpečili sladkej kaši úspech aj u nás. Plusom je takisto nízky obsah soli vďaka použitiu viacerých prírodných produktov.

Pokrm je plný vlákniny, železa, horčíka či zinku. Nielen vegáni si užijú jedlo s vitamínmi A, E a B. Bezlepkový produkt mal podľa legendy zasýtiť celú posádku Noemovej archy. Nepochybne teda vyhovie náročnejšiemu jedákovi.

Zdroje: www.bbc.com, www.friendsoffethiye.com

Zdroj titulnej fotografie: unsplash.com

Kia Ceed SW na prenájom v AVIS MaxiRent
About Author

Timea Pristicova