Jabuticaba: Super ovocie považované za brazílske zlato

Jabuticaba [Žabotikaba] tiež známa ako brazílske hrozno je naozaj unikátny malý bobuľový strom, ktorý pochádza z Brazílie. Jeho čierne sladké plody vyrastajú priamo z kmeňa. Ich chuť aj vzhľad sa najčastejšie prirovnáva k  hroznu. Bobule jabuticaba sú sladké a zároveň kyslé, majú tvrdú, trpkú šupku a bledý, mäsitý stred, ktorý je neuveriteľne sladký. Brazílčania ich… Prečítať celé
Vydané 27. septembra 2022 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , , ,

Jabuticaba [Žabotikaba] tiež známa ako brazílske hrozno je naozaj unikátny malý bobuľový strom, ktorý pochádza z Brazílie. Jeho čierne sladké plody vyrastajú priamo z kmeňa. Ich chuť aj vzhľad sa najčastejšie prirovnáva k  hroznu. Bobule jabuticaba sú sladké a zároveň kyslé, majú tvrdú, trpkú šupku a bledý, mäsitý stred, ktorý je neuveriteľne sladký. Brazílčania ich najradšej jedia surové a čerstvo natrhané. Aby sa zabránilo ich plytvaniu, často sa z nich vyrábajú džemy, želé, šťava a likér alebo sa pridávajú do obľúbeného brazílskeho kokteilu caipirinha.

Kokteil Caipirinha je svieži nápoj z limetiek, trstinového cukru a brazílskeho destilátu Cachaça. (Zdroj: Pixabay)

 

Extra porcia vitamínov a antioxidantov

Bobule jabuticaba sú bohatým zdrojom dôležitých živín vrátane vápnika, fosforu a železa. Bobule majú vysokú koncentráciu vitamínu C a ďalších antioxidantov, ako sú niacín, riboflavín a tiamín. Sú bohatým zdrojom aminokyselín vrátane lyzínu a tryptofánu.

INZERCIA

Toto ste určite nevedeli: Hoci sa šupka z bobúľ jabuticaby často vyhadzuje, štúdie preukázali jej potenciálne využitie ako lieku na liečbu niektorých sprievodných účinkov hadích uštipnutí. Šupka jabuticaby sa skúma aj z hľadiska jej antioxidačného potenciálu pri prevencii rakoviny.

 

Brazilská kultúra a jabuticaba

Brazílski domorodci konzumovali jabuticabu ako ovocie na občerstvenie aj na výrobu fermentovaného vína. V brazílskej tradičnej medicíne sa dlho používala aj na liečbu zapálených mandlí, astmy a žalúdočných a črevných ťažkostí. V brazílskom štáte Minas Gerais predáva ovocie množstvo pouličných predajcov. Počas sezóny sa spotrebuje toľko čerstvého ovocia jabuticaby, že ulice a chodníky v okolí miest, kde sa predáva, sú často sfarbené do fialova od odhodených šupiek. Toto ovocie má v Minas Gerais taký význam, že sa jeho podobizeň nachádza aj v erbe mesta Cotagem. V meste Sabará sa každoročne koná oslava tohto ovocia.

Prečo ste o tomto ovocí ešte ešte nepočuli?

Jabuticaby sú jedinečné. Strom z čeľade Myrtaceae pochádza zo štátov Rio de Janeiro, Minas Gerais, Goiás a São Paulo v Brazílii. Stromu jabuticaba sa darí len v subtropickom podnebí a v na živiny bohatej, dobre odvodnenej pôde. Rastie mimoriadne pomaly a v dospelosti dorastá do výšky len 5 až 10 metrov. Po vysadení môže strom začať rodiť o šesť až osem rokov. Sezóna zberu bobúľ trvá len niekoľko týždňov v roku. Jabuticaba je jedna z najcennejších ovocných rastlín južnej a Strednej Brazílie, Paraguaja, Argentíny a Uruguaja. Takisto tieto tmavofialové bobule s hrubou šupkou majú extrémne krátku trvanlivosť a začínajú kvasiť tri až štyri dni po zbere, čo sťažuje ich vývoz kamkoľvek mimo domovskej krajiny.

 

Ďaľšie brazílske poklady

Açaí: Palma açai pochádza zo severnej oblasti Brazílie, produkuje červenofialové bobule nazývané açai, açai berry alebo Amazon açai berry.

Acerola: Čerešňa acerola je kôstkové ovocie s bielo-žltkastou dužinou. Farba šupky sa pohybuje od zelenej po červenú v závislosti od stupňa zrelosti. Konzumuje sa čerstvá a má príjemnú, mierne kyslastú chuť.

Cajá: Žltý Mombin je ovocie známe a konzumované po celom svete, ale vo svete má rôzne názvy ako Jobo (v španielsky hovoriacom Karibiku a Mexiku), Yellow Mombin (v anglicky hovoriacom Karibiku), Gully alebo Coolie Plum (Jamajka) a Cajá v Brazílii.

Guava: Guava je bežné tropické ovocie pestované v mnohých tropických a subtropických oblastiach. Zrelá guava má sladkú a kvetinovú chuť s chrumkavou a zrnitou textúrou podobnou hruške.

Mango: Mango je tropické ovocie. Zrelé čerstvé mango má sladkú, citrusovú a takmer melónovú chuť.

Pokračujte na ďalší príspevok »