Rozdiel medzi whisky a whiskey a ako ich vyrábajú najlepšie značky

Každá značka whiskey má vlastný jedinečný príbeh a svojský proces výroby. A každý výrobca sa rád pochváli tým, že práve jeho produkt prechádza prepracovanou výrobou, dôkladným výberom surovín, najprecíznejšími kontrolami a kvalitným balením. Pýtali sme sa, čo robí tú či inú whiskey jedinečnou a hodnotnejšou, prečo sú ich chute mierne odlišné a tak typické. Odpovede na […]

Autor
Dátum zverejnenia 5. augusta 2016
Obsahuje nasledovné témy , , , , , ,

Erik Stríž
Redakcia United Life Online
Bratislava, Slovensko
MAGIC TRAVEL, VisitMaldives.sk

Každá značka whiskey má vlastný jedinečný príbeh a svojský proces výroby. A každý výrobca sa rád pochváli tým, že práve jeho produkt prechádza prepracovanou výrobou, dôkladným výberom surovín, najprecíznejšími kontrolami a kvalitným balením. Pýtali sme sa, čo robí tú či inú whiskey jedinečnou a hodnotnejšou, prečo sú ich chute mierne odlišné a tak typické. Odpovede na tieto otázky majú výrobcovia liehovín zodpovedané už celé desaťročia a my vyberáme tie najzaujímavejšie z nich – Chivas Regal, Jim Beam, Johnny Walker a Jameson.

 

Ešte úvodom malé jazykovedné okienko. Je správne pomenovanie whiskey alebo whisky? Mnohí by si mohli povedať, že je to dvojtvar a je celkom jedno, ako názov tejto liehoviny napíšu. V skutočnosti to tak jedno nie je, pretože whiskey je americké a írske a whisky je škótske. Najmä Škóti si na správnosť označovania potrpia a je preto dobré naučiť sa rozdiel medzi whisky a whiskey.

Jim_Beam_redesign

Jim Beam

Od jednotlivých ingrediencií, ktoré tvoria pravý Jim Beam, až po finálny výrobok s jeho neporovnateľnou zamatovo jemnou chuťou vedie dlhá cesta. Za prvé, samotnému destilátu trvá štyri roky, než vyzreje a stane sa súčasťou legendy Jim Beam. Ďalším faktorom je, že sa držíme prastarého, po celé stáročia odskúšaného a vylepšovaného výrobného procesu.

S radosťou vám predstavíme kroky, ktoré treba podniknúť, aby sa z kukurice, žita, jačmenného sladu a vody stala svetová bourbon whiskey č. 1. Ale niektoré tajomstvá, ktoré sprevádzajú bourbon Jim Beam od zápary cez fermentáciu, destiláciu, skladovanie a stáčanie, si ponechajú naši liehovarníci ako výrobné tajomstvo

Rmutovanie – Kvapka tradície

Jedno z najdôležitejších kritérií, ktoré musia bourbon whiskey splniť je, že zápara musí obsahovať najmenej 51% kukurice. Kukurica sa spolu s žitom melie na kladivovom mlyne. Výsledná múka sa zmieša s vodou bez obsahu železa, čím vznikne zápara, ktorá sa varí. Zahrievame hmotu dlhšiu dobu pri nižších teplotách. Výsledkom je charakteristická bohatá aróma a jemná chuť, ktorú môže poskytnúť len naozajstný JIM BEAM. Do vychladnutej zápary sa pridá chmeľ, čím sa obilné škroby premenia na cukry. Potom nasleduje skutočné „zrodenie“ nového bourbonu Ji Beam – do zmesi pridáme „spätný chod“ čiže časť zápary z predchádzajúcej destilácie, aby sme tak zachovali zvláštny charakter. A tak v každom bourbone Jim Beam je aj malá časť absolútne prvého bourbonu – je to záruka zachovania tradície. A takto to chodí už viac ako 215 rokov.

Fermentácia – Vnútorná hodnota

Vlastný proces fermentácie začína pridaním kvasníc do zápary, čím sa cukor začína pomaly meniť na alkohol. Zmes potrebuje tri až päť dní, než úplne skvasí a vytvorí tak vykvasený rmut, roztok podobný pivu. V páleniciach používame zvláštne kvasnicové kultúry, ktoré sú viac ako 70 rokov staré. Pochádzajú z rovnakej kultúry, ktorú používal samotný Jim Beam po rokoch prohibície. Použité kvasnice boli tak dôležitou súčasťou pôvodnej receptúry, že si Jim Beam vždy bral domov pohár týchto kvasníc do úschovy. Toto je zvyk, ktorý dodnes dodržiava Fred Noe, člen siedmej generácie slávnej rodiny liehovarníkov – takisto on má vzorka kultúry týchto kvasníc doma v súkromnej chladničke. Zvláštnosti ako je táto vytvára skutočnú kvalitu obsahu každej fľaše bourbonu Jim Beam.

Destilácia – Menej je viac

Keď príde na destiláciu, takisto sa držíme tradičných metód podľa starého rodinného receptu. Fermentovaná hmota sa prvýkrát destiluje v kotlíkovom destilačnom zariadení, ktoré je zahrievané parou. Zmes sa v priebehu prvej destilácie vyparuje a pary sú zhromažďované a ochladzované, čím vznikne prvý destilát, takzvané ľahké víno. Toto sa následne znova destiluje a vzniká „baby whisky“ či „white dog“, ktorá sa potom naleje do sudov. Na rozdiel od mnohých iných druhov whiskey sa Jim Beam destiluje pri nízkych teplotách, čím získa trochu viac času na formovanie. Ďalšia z príčin prírodnej vyzretej arómy tejto whiskey je fakt, že destilácia pri nízkych teplotách napomáha vytvárať bourbon z Kentucky s oveľa intenzívnejšiou chuťou – pravý Jim Beam.

Dozrievanie – Ako zreje chuť

Sudy s tekutinou „white dog“ sú novo vypálené sudy vyrobené z amerického bieleho duba. To je drevo, ktorého špecifické vlastnosti, najmä jeho pórovitosť, sú ideálne pre dozrievanie whiskey. Proces vypaľovania zahŕňa preťahovanie sudov cez otvorený oheň, čím dôjde ku karamelizácii prírodných cukrov obsiahnutých v dube. Vysoké výkyvy teplôt v Kentucky spôsobujú, že drevo sa v priebehu roka rozpína ​​a zmršťuje, čo má za následok, že whiskey vnútri sudov môže prenikať do dreva a prevziať tak jeho farbu a arómu. Výsledkom je, že whisky Jim Beam počas 4-ročného procesu zrenia získava zo sudov zvláštnu arómu a zároveň rozvíja svoju mimoriadnu jemnú chuť karamelu a nezameniteľnú zlatisto-jantárovú farbu.

V priebehu štyroch rokov – čo je dvojnásobok času, než ktorý pre dozrievanie bourbon whiskey vyžaduje zákon – Jim Beam dosiahne svoje neobyčajne jemnej čistej chuti, často opisované ako „príchuť zrelosti“.

 

chivas_regal_12yo_3

Chivas Regal

Značka Chivas Regal, ako miešaná, viacdruhová škótska whisky vyrábaná Chivas Brothers, vlastnená koncernom Pernod Ricard, sa zrodila v roku 1801. Domovom tejto exkluzívnej whisky je Strathisla Distillery v Speyside v Škótsku, historická pálenica fungujúca od roku 1786.

Filozofiou firmy Chivas Regal, ktorou sa odlišujeme od ostatných škótskych whisky je, že do zmesí sa používajú iba whisky, ktoré zreli v dubových sudoch minimálne 12 rokov.

Chivas Regal 12 Year Old, Chivas Regal 18 Year Old a Chivas Regal 25 Year Old, každá z nich je starostlivo vyrábaná len z tých najlepších druhov vyzretých whisky, vďaka čomu disponujú jedinečnými chuťovými vlastnosťami a príťažlivou arómou. Je už len v rukách a v umení Master Blendera – majstra miešania – dôsledne vybrať tie správne sudy vyzretých whisky, harmonicky vyvážiť charakter a všetky esencie pre dokonalý chuťový zážitok.

Tradícia umenia v miešaní Aged Scotch whisky, ktorou sa v polovici 19. storočia preslávili bratia James and John Chivas, sa predáva z generácie na generáciu naším skúseným Master Blenderom. Súčasným Master Blenderom a zároveň verným strážcom tradícií je Colin Scott, ktorý dohliada na výrobu a chráni integritu whisky Chivas Regal. Jeho práca si vyžaduje nielen roky skúseností, ale hlavne obrovskú vášeň a oddanosť k škótskej whisky.


jameson-event

Jameson

Všetko sa začalo v roku 1780, kedy John Jameson kúpil liehovar v dublinskej Bow Street a začal vyrábať svoju neobvykle jemnú írsku whiskey. Vedel ju urobiť naozaj dobre. Oddane pokračujeme v tejto tradícii aj dnes a staráme sa o to, aby bola Jameson Irish Whiskey zakaždým tak skvelá, ako bola v deň, kedy John Jameson predal prvý súdok zo svojho podniku – teda trikrát destilovaná, dvakrát tak jemná a s dokonale vyváženou chuťou.

Vôňa je ľahká kvetinová, podkreslená korenistou arómou dreva a decentnou medovou sladkosťou. Chuť je dokonalá rovnováha korenia, orechov a vanilky s podtextom zrelej višne, všetko v pôsobivom rámci hodvábnej jemnosti.

Kde sa berie taká výnimočnosť Jameson Irish Whiskey? Na rozdiel od amerických whiskey a škótskych whisky, ktoré sa destilujú až na výnimky dvakrát – destilujeme Jameson Irish Whiskey rovno trikrát.

V Jameson Irish Whiskey sa v optimálnom pomere najprv stretávajú jačmenný slad a nesladovaný jačmeň, aby položili základ celosvetovo unikátnej pot still Irish whiskey. Tá sa potom v druhej vlne spája s našou grain whisky (ktorej základom je slad a zmes nesladovaného obilia). V dlhom období zretia potom citlivo vyvažujeme orieškovú chuť destilátu zrejúceho v sudoch po sherry s vanilkovou chuťou získanou v sudoch po Bourbon whiskey.

Tretí element výnimočnosti spočíva priamo v kolíske Jameson Irish Whiskey, unikátnom liehovarníckom komplexe Midleton (SINGLE) Distillery. Tu, pod jednou strechou a v starostlivosti jediného tímu whiskey masters, sa rodí každá kvapka našej whiskey. Výsledok: nepretržite kontrolovaná kvalita každého dúšku Jameson Irish Whiskey.

 

02-home-of-johnnie-walker-explore-colours

Johnny Walker

Blendovanie škótskej whisky je umenie aj veda zároveň. Johnnie Walker ako značka stále udržiava profesionalitu, schopnosti a znalosti rôznych druhov whisky, ktorú dve storočia dozadu zaviedol jej zakladateľ. Dnes je správcom tohto mimoriadneho odkazu master blender Jim Beveridge. Je súčasne aj jediným človekom povereným blendovaním a mužom, ktorý spravuje najväčšie zásoby jednodruhovej obilnej a jednodruhovej sladovej škótskej whisky na svete.

Na začiatku výroby whisky je obilnina. Tá má vysoký obsah škrobu, ktorý je  v prípade výroby alkoholu nevyhnutné previesť na rozpustné cukry. K tomu dochádza prirodzenou cestou pri klíčení, pri ktorom sa obilie namočí do teplej vody, zahrieva sa až pokiaľ zrno nezačne rásť. To sa volá sladovanie.

Rast sa potom zastaví sušením naklíčeného obilia v peci. Niekedy sa používa dym z pálenej rašeliny, ktorý pomáha sušiť a dodáva typickú chuť. Obilie sa potom rozomelie, aby sa dalo zmiešať s vodou. To potom prejde dvojitou destiláciou pre sníženie obsahu vdy a zvýšenie koncentrácie alkoholu a chuti. Destilácia obnáša var vo veľkej nádobe nazývanej destilačný kotol, vyrobený je zvyčajne z medi.

Hovorí sa, že chuť je výsledkom vzájomného pôsobenia medi a kvapaliny. Produkt destilácie sa stáča do špeciálne ošetrených dubových sudov, aby tu zrel najmenej tri roky. Až potom sa smie oficiálne označovať ako škótska whisky.

 

 

Volkswagen ARTEON

Čítajte aj ďalšie podobné články:

Náročný biznis alebo zlatá baňa?

USA opäť zvažuje zrušenie súkromných väzníc. Ako je to na Slovensku a aké sú pre a proti?

Podobné ústavy prevádzkované súkromnými spoločnosťami sú vo svete pomerne bežné.

20. augusta 2019

Najľahšia forma podnikania?

Zdieľanej ekonomike neujdeme. Je prirodzenou evolúciou modernej spoločnosti

Zdieľaná ekonomika zvalcuje svet, to je isté. Je priamou reakciou je aktívny životný štýl a moderný svet, v ktorom sa točia veľké peniaze.

17. augusta 2019

Boli sme pritom

Premiéra Rýchlo a zbesilo na Slovensku hostila celebrity i najlepšie autá sveta

Film Rýchlo a zbesilo: Hobbs a Shaw je síce akčná komédia, pri ktorej sa zasmejete, ale je aj vztýčeným ukazovákom o stave súčasnej spoločnosti a spornej budúcnosti.

1. augusta 2019


Seriál o Číne

Ako funguje online marketing v Číne, ktorá má zakázaný Google, Twitter, Facebook, Youtube, Instagram aj WhatsApp?

Pre online marketérov na Slovensku je komunikovanie s cieľovými skupinami prostredníctvom sociálnych sietí Facebook, Instagram a Twitter každodennou rutinou. Ich život sa nezaobíde ani bez nahrávania zaujímavého obsahu na Youtube. Integrálnu úlohu v ich práci má vyhľadávanie a plánovanie kľúčových slov, optimalizácia obsahu pre vyhľadávače, tzv. „SEO“ a manažovanie reklamných kampaní cez Google Ads.

17. septembra 2019

Toto sú najúchvatnejšie automobilové novinky z tohtoročného autosalónu vo Frankfurte

Super-rýchla imidžovka, kabriolety od Ferrari, najrýchlejšie auto planéty či limitovaný Hyundai.

16. septembra 2019

Cestuj po svete

Island bez cestovky: 3000 km roadtrip autom po magickom ostrove s polárnou žiarou nad hlavou

Krajina, ktorú mnohí bez zaváhania označia ako najkrajšiu v Európe. Plná dychberúcich scenérií, kde si užijete pohľady ako z iného sveta, drsnú, ale magickú severskú prírodu, pozorovanie veľrýb a ak máte kúsok šťastia, tak aj polárnu žiaru. Reč je o Islande – krajine ohňa a ľadu. Inšpirujte sa našou 3000 km cestou okolo celého ostrova a zistite, ako si na Islande užiť poriadny výlet aj bez cestovky.

16. septembra 2019

Nové riešenie boja proti CO2?

V Nemecku chcú politici platiť ľuďom za odsávanie CO2 z atmosféry

Dostaneme zaplatené za prevádzkovanie čističky vzduchu? V Nemecku možno áno.

13. septembra 2019
PORADŇA

Ako si najlacnejšie zaobstarať nové auto? Vďaka tomuto ušetríte tisíce eur

Ak sa pohrávate s myšlienkou, či je výhodnejšia kúpa auta alebo iné formy jeho zadováženia, tento článok je určený práve vám.

13. septembra 2019

Autosalón Frankfurt 2019

Toto sú vyšperkované Škody, vizionárske BMW a Mercedes, znovuzrodený Defender a nový Hyundai i10

Prinášame vám výber najvýznamnejších noviniek z autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom.

12. septembra 2019

SpaceX vynesie na orbit satelity superrýchleho internetu

Operátor SES vyšle sedem nových družíc na strednú obežnú dráhu na nosiči Falcon 9. Nové satelity výrazne zvýšia výkonnosť už osvedčenej siete O3b.

10. septembra 2019

Osobné financie

Narodenie dieťaťa z finančného hľadiska: na čo myslieť a ako ušetriť?

Narodenie dieťaťa je veľký životný míľnik. Človeku sa vtedy menia priority a vo všetkom uprednostňuje dieťa. Starostlivosť o dieťa sa však nezačína jeho narodením, rovnako dôležitá je príprava na jeho príchod a rozhodnutie nič nepodceniť.

10. septembra 2019

Elektromobil pre masy? Nový Volkswagen s parádnym dojazdom a cenovkou hovorí áno

V predvečer automobilového veľtrhu vo Frankfurte sme spoznali jeden z jeho highlightov.

9. septembra 2019

Peugeot uvádza plug-in hybrid už aj v nádhernej 508-čke. Elektrický dojazd je veľmi slušný

Síce bez pohonu oboch náprav, ale i tak s veľmi zaujímavými parametrami.

9. septembra 2019

Lukratívny ekobiznis?

Londýn a jeho vplyv na energetickú revolúciu v Latinskej Amerike

Latinská Amerika stojí pred revolúciou vo využívaní obnoviteľných zdrojov a stáva sa tak predmetom záujmu mnohých investorov.

9. septembra 2019

Bell APT 70

Americký Bell pokročil s výrobou nákladných dronov s autopilotom, zaujíma sa o ne NASA

Lietajú na elektrinu na maximálnu vzdialenosť 56 km a unesú až 32 kg.

6. septembra 2019

Plejáda technických inovácií a úžasné parametre. Aj o tom je prvé elektrické Porsche, nový Taycan

Na svet prichádza doposiaľ najväčší konkurent pre Teslu.

5. septembra 2019

Vyskúšajte smoothie: recept ako na to, tipy a čomu sa naopak vyhnúť?

Smoothie valcuje svet a zdá sa, že len tak skoro tento gastronomický trend neutíchne. Spolu s nápojom sa veľmi darí aj smoothie bowls, miskám s pestrou zmesou ovocia, farieb, konzistencií a chutí. Vyzerá to tak, že čo nevidieť budú malé obchodíky so smoothie bowls za každým rohom a novinka určite neobíde ani Slovensko.

5. septembra 2019

Činohra SND má nového šéfa, je ním Peter Kováč

Dramaturgicky pripravil viac ako 100 divadelných inscenácií v rôznych slovenských divadlách.

4. septembra 2019

Píše Peter Bobik

Je dokonané… Dlh je bezcenný

Nízke úroky sú dobré iba pre dlžníka, ale čo ak veriteľ stratí motiváciu požičiavať, pretože sa mu to skrátka neoplatí? Aké dôsledky môže mať pre nás život v prostredí, kde dlh nemá cenu?

4. septembra 2019

Obľúbená 3008-čka dostala (hybridnú) štvorkolku. Ide o najvýkonnejší Peugeot súčasnosti

Už pri odhalení novej 3008-čky odznelo, že neskôr príde aj verzia s pohonom všetkých štyroch kolies. Ten čas nastal práve teraz.

3. septembra 2019

Mobilita po novom

Monocykle alebo lietajúce jetpacky? Toto sú dve alternatívy dopravy budúcnosti

Čoraz komplikovanejšia individuálna mobilita si vynucuje vznik úplne nových dopravných prostriedkov.

3. septembra 2019

Bugatti má vo vrecku ďalší rekord. Upravený Chiron pokoril maximálnu rýchlosť 490 km/h!

Ako blesk z jasného neba prichádza správa, že Bugatti prekonáva magickú bariéru 300 míľ za hodinu.

2. septembra 2019

Hurikán Dorian ničí, čo mu stojí v ceste. Dokáže podobné hurikány zastaviť moderná veda?

Zhadzovať na hurikán atómové bomby zrejme nebude najlepší nápad.

2. septembra 2019

KRÁTKE VIDEODOKUMENTY

Pohľad do zákulisia filmov Avengers, Justice League, Wonder Woman a Man of Steel

Vizuálne efekty nie sú ničím dodatočným, ale počíta sa s nimi ešte predtým, ako sa vôbec začne nakrúcať s hercami.

2. septembra 2019