Najkrajšie vianočné mestá v Európe

Chcete tento rok stráviť Vianoce ďaleko od domova? Čakajú vás čarokrásne klziská, vynikajúca gastronómia a nádherné vyzdobená architektúra, spolu s vianočnými trhmi. V tomto vianočnom období si zbaľte kufre a sviatočnú náladu, a vychutnajte si veselú vianočnú dovolenku, v jednej z týchto top destinácií v Európe. Na výber je dlhý zoznam fantastických európskych destinácií, no… Prečítať celé

Chcete tento rok stráviť Vianoce ďaleko od domova?

Čakajú vás čarokrásne klziská, vynikajúca gastronómia a nádherné vyzdobená architektúra, spolu s vianočnými trhmi.

V tomto vianočnom období si zbaľte kufre a sviatočnú náladu, a vychutnajte si veselú vianočnú dovolenku, v jednej z týchto top destinácií v Európe.

Na výber je dlhý zoznam fantastických európskych destinácií, no toto sú tie najlepšie.

 

Vianočné trhy v Norimbergu. Zdroj: christkindlesmarkt.de

INZERCIA

 

Norimberg, Nemecko

Norimberský vianočný trh je dlhodobo jedným z najlepších miest v Nemecku na oslavu Vianoc, pričom každoročne priláka viac ako dva milióny návštevníkov, so svojimi 200 predajcami.

Inzercia

A na rozdiel od „falošných“ vianočných trhov, ktoré sú v regióne v posledných rokoch na vzostupe, tento myslí vážne to, aby sa predávali iba tradičné ručne vyrábané hračky a sviatočný tovar, čo znamená, že nenájdete žiadne z masovo vyrábaných plastických ozdôb a tovarov.

Objavíte množstvo lákavých vôní vareného vína, perníkov, klobásy a sladkých pražených mandlí, a to všetko v nezabudnuteľnej atmosfére v Starom Meste.

Medzi ďalšie zaujímavosti patrí parný vláčik, dvojposchodový kolotoč založený na starých origináloch – doplnený so sobmi a saňami otca Vianoc, a obrovské vyrezávané drevené ruské koleso.

 

Vianočné trhy vo Viedni. Zdroj: wien.info

 

Viedeň, Rakúsko

Viedeň so svojou legendárnou kaviarenskou kultúrou a šarmom starého sveta, je lákavou destináciou počas celého roka, no počas sviatkov, žiari množstvom prenádherných vianočných trhov.

Vydajte sa na viedenský Christkindlmarkts, aby ste zacítili vôňu klobás a horúcich gaštanov, ktoré spečaťujú túto milú sezónu.

Alt Wiener Weihnachtsmarkt je obľúbený pre svoju ručne vyrábanú keramiku a hračky.

Múzeum Snow Globe je hitom pre všetky vekové kategórie, a Rathausplatz je ako stvorený na korčuľovanie, zatiaľ čo tí, ktorí hľadajú dávku kultúry, si môžu kúpiť lístky na klasickú operu.

Či už si chcete pozrieť umenie, vychutnať si miestne jedlo, alebo popíjať varené víno, vo Viedni si príde na svoje skutočne každý.

Keďže vo Viedni je štrnásť vianočných trhov, je ťažké vybrať len jeden. Tu sú niektoré z najpopulárnejších:

  • Na niektorých známych viedenských námestiach vrátane Rathausplatz, Stephansplatz a Maria-Theresien-Platz
  • Pred nádhernými viedenskými palácmi – zámkom Schönbrunn a zámkom Belvedere
  • V budove opery a na námestí Karlsplatz, ktoré sú o jedle a umení

Všetky vianočné trhy vo Viedni majú rôzne dátumy začiatku a konca, ako aj otváracie hodiny. Vo všeobecnosti sa začínajú v polovici novembra a trvajú približne do Vianoc.

V decembri je vo Viedni toľko vecí, ktoré sa dajú robiť, že sa určite oplatí zaradiť ju do svojho európskeho zoznamu!

Vianočné trhy v Colmar. Zdroj: winalist.com

 

Colmar, Francúzsko

Colmar je obľúbeným miestom pre cestovateľov – rovnako ako celý región Alsasko.

Nedávno sa do povedomia sveta dostalo, že Francúzsko ukrývalo tento nádherný klenot, a turizmus sa tu začal vo veľkom rozmáhať.

Colmar je najväčšie mesto v Alsasku, pulzujúce srdce turizmu a skvelá destinácia po celý rok.

Na Vianoce sa však premení na rozprávkovú krajinu, a nájdete tu päť vianočných trhov.

Vianočné trhy v Colmare fungujú denne, približne od 19. novembra do 30. decembra, vrátane Štedrého dňa.

Vianočné trhy v Bruseli. Zdroj: flickr.com

 

Brusel, Belgicko

Winter Wonders je so svojimi 2,5 miliónmi návštevníkov neprehliadnuteľným koncoročným podujatím v Bruseli, ktoré si pri tejto príležitosti oblečie svoj sviatočný kostým, a vytiahne z ponuky široký repertoár možností.

Radostná atmosféra zimných divov obklopí návštevníkov z celého sveta: čarovné svetlá, kultúrne a zábavné aktivity, nápady na originálne darčeky a ďalšie novinky sa postarajú o nezabudnuteľné spoločné chvíle.

Čakajú na vás veľké klasiky: nádherná audiovizuálna show na Grand-Place, majestátny strom, jasle v životnej veľkosti, klzisko, magické svetlá, rôzne výstavy, a vianočné trhy, ktoré praskajú s pokladmi, ktoré potešia oči zvedavcov, i chuťové poháriky gurmánov.

Okrem klasiky vás čaká tento rok aj množstvo noviniek!

Pre tento 20. ročník bude na pešej zóne postavená high-tech kupola. V tomto zaujímavom Dome budú 360° audiovizuálne predstavenia, filmy, koncerty a rodinné aktivity ukazovať spojenie, medzi vizuálnym a zvukovým umením, a novými technológiami, aby ponúkli jedinečný pohlcujúci zážitok.

 

Vianočné trhy v Tallinne. Zdroj: estonianworld.com

 

Tallinn, Estónsko

Tallinský vianočný trh sa považuje za jeden z najčarovnejších a najautentickejších v Európe.

Tallinn je zároveň aj jedna z najviac podceňovaných destinácií v Európe.

Môžete tu preskúmať stredoveké Staré Mesto zapísané na zozname UNESCO, aby ste nasali rozprávkovú atmosféru, ktorá je obzvlášť očarujúca v zime, a potom navštívte Radničné námestie.

Stráviť Vianoce v estónskom Talline je naozaj niečo výnimočné!

Jednou z výhod návštevy Tallinnu v zime a na Vianoce je, že zažijete tradičné jedlo, teplé kaviarne a dobrodružstvo, ktoré je skutočne estónske.

V decembri je mesto chladné a turistov tu nie sú také húfy, ako počas letných mesiacov, čo vám umožňuje pokojnejšie prechádzky po meste.

Vianočný trh v Talline sa nachádza v centre Starého Mesta, na Radničnom námestí.

Na námestí uvidíte obrovský vianočný stromček a množstvo stánkov, spolu s nádhernou výzdobou okolia.

Ďalšou výhodou návštevy Estónska na Vianoce je, že ste kúsok trajektom z Helsínk, čo znamená, že môžete stráviť čas aj vo fínskom hlavnom meste.

 

Vianočné trhy v Budapešti. Zdroj: budapest-travel-tips.com

 

Budapešť, Maďarsko

Vianočný trh pri Bazilike svätého Štefana bol už po druhýkrát vybraný za najlepší v Európe!

Viac ako 100 remeselníkov a predajcov potravín ponúka svoje produkty vo veľkolepo vyzdobenej atmosfére najkrajšieho trhu v Európe, ktorú každý deň umocňuje pôsobivá svetelná šou, premietaná na fasádu baziliky.

Hoci sú teploty nízke a dni krátke, ľudia vychádzajú do ulíc zlákaní jasom vianočných svetiel, a sviatočnou atmosférou všade navôkol.

Ale najväčším lákadlom Budapešti v zime sú vianočné trhy, plné tradičných remesiel a chutných jedál. Či už sa ocitnete v Budíne alebo v Pešti, hlavné mesto Maďarska vás nadchne svojimi výnimočnými vianočnými trhmi.

So stovkami stánkov na siedmich miestach po celom centre mesta, je tohtoročný vianočný veľtrh a zimný festival, pripravený priniesť do Budapešti slávnostnú náladu.

Pokračujte na ďalší príspevok »