ekologické bývanie

Mobilný dom za pár tisíc eur. Slováci vymysleli inovatívny startup Ecocapsule.

Mobilné mikro-domčeky oslovili svetový trh. Nájdete ich už aj v Japonsku, USA, Švajčiarsku, Kazachstane či Karibiku. Zakladatelia projektu si uvedomujú, že takéto bývanie nie je pre krajiny V4 atraktívne (Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Česká republika), preto sa zamerali najmä na Ameriku, západnú Európu, Japonsko a Austráliu. Záujem o útulný príbytok prejavila aj známa americká herečka Susan Sarandon. Umelkyňa si… Prečítať celé
Vydané 11. októbra 2021 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , , ,

Mobilné mikro-domčeky oslovili svetový trh. Nájdete ich už aj v Japonsku, USA, Švajčiarsku, Kazachstane či Karibiku.

Zakladatelia projektu si uvedomujú, že takéto bývanie nie je pre krajiny V4 atraktívne (Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Česká republika), preto sa zamerali najmä na Ameriku, západnú Európu, Japonsko a Austráliu.

Elegantné autonómne bývanie v Ecocapsule | ecocapsule.sk

Záujem o útulný príbytok prejavila aj známa americká herečka Susan Sarandon. Umelkyňa si Ecocapsulu pochvaľuje, no zároveň priznáva, že ide o trošku drahší špás. Páči sa jej, že domček môžete podľa vlastnej potreby premiestňovať  a využívať ho napríklad ako hotelovú izbu. Výhodou je aj zabudovaná solárna i veterná minielektráreň, vďaka ktorej nie ste závislí na rôzne prípojky či kanalizácie.

Dostali sa aj na Time Square

Našu malebnú krajinku reprezentujú aj v NewYorku. Hoci neinvestujú do marketingu veľa peňazí, tak ich projekt Ecocapsule dostal v roku 2019 až na Time Square. Jedenásťdňová vystáva mikrodomu upútala pozornosť 5 miliónov ľudí, čo sa nepodarilo žiadnemu inému slovenskému produktu.

,,V NewYorku nás nepoznali, asi treba robiť viac ten marketing“ – priznal jeden zo zakladateľov Ecocapsule Tomáš Žáček

INZERCIA

Čo sú to Ecocapsule?

Ecocapsule sú inteligentné, sebestačné a praktické  domy, vybavené do akéhokoľvek podnebného pásma. Mikrodomy využívajú slnečnú i veternú energiu zo zabudovaných solárnych panelov a veternej turbíny. Okrem toho zbierajú a filtrujú dažďovú vodu na ďalšie použitie.

Inzercia

Sú nesmierne flexibílne, pretože môžu slúžiť ako chata, hotel, kancelária, a taktiež ako výskumná stanica.

Disponujú rohovou kuchyňou, menšou kúpeľňou a spálňou (obývacou izbou). Hlavnou výhodou má byť práve sloboda, ktorú majiteľovi poskytujú.

Zaujímavosťou je, že na Ecocapsulu nepotrebujete stavebné povolenie (z toho dôvodu, že nie ste pripojení na siete a nevyužívate žiadne energie) , no bez súhlasu majiteľa nemôžete stáť na cudzom pozemku. Avšak v každej krajine platia iné pravidla a výnimky.  Napríklad vo Švajčiarsku môžete byť so svojim mikrodomom v jednej lokalite iba tri mesiace, potom sa musíte opäť presunúť.

Vo vnútri sa nachádza osem tlačidiel s rôznymi funkciami od ovládania svetiel až po sporák | @ecocapsule.sk

Za celým projektom stojí dvojica architektov Tomáš Žáček a Soňa Pohlová spolu so svojím tímom. Prvýkrát Ecocapsule predstavili v roku 2015 a až v roku 2018 nabral skutočné kontúry, ako ich poznáme dnes.

Celý startup vznikol ,,náhodou“. V roku 2009 sa prihlásili do americkej súťaže, ktorej úlohou bolo navrhnúť veľký mobilný dom pre hercov. Žáčekovi a spol. sa podarilo vymyslieť ecocapsulu, ktorá mala omnoho väčšie rozmery ako súčasná verzia.

Projekt nakoniec vyšiel na známom blogu INHABITAT. Tento blog je zameraný na budúcnosť dizajnu, architektonické projekty a technológie. Všetko však musí byť v súlade s udržateľnosťou a ekológiou. Ohlasy čitateľov boli pozitívne a dopyt po takomto modernom ekologickom výdobytku rástol.

,,Ľuďom sa páčila predstava, že môžete žiť niekde samostatne. Samozrejme aj vizuál chválili“ – spomínal na začiatky Tomáš Žáček

Momentálne je firma v strate

Vďaka platforme,  ktorá pracuje s dátami o slovenských firmách sme zistili, že spoločnosť Ecocapsule s.r.o. vykazuje od roku 2016 stratu. Najviac zasiahnutým rokom bol práve ten pandemický (2020), počas ktorého firma priznala stratu vo výške 823 tisíc eur.

Zo záporných finančných ukazovateľov si zakladatelia nerobia ťažkú hlavu. Doposiaľ do startupu investovali 3 milióny eur a naďalej vkladajú peniaze na rozvoj. Zisk v blízkej dobe neočakávajú. Avšak veria, že s príchodom budúceho roka by sa mohla situácia zmeniť. Dopomôcť by k tomu malo aj založenie ďalšej firmy, ktorá bude sprostredkovávať prenájom Ecocapsule. Týmto krokom sa snažia prilákať potenciálnych zákazníkov, aby si vyskúšali, aké je to žiť v mobilnom dome.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Fenomén

6 dôvodov, prečo zmenila televízia svet

  • Televízia od svojho vzniku zohrala nepopierateľnú úlohu v zmene spoločnosti a postupom času sa stala jedným z najvýznamnejších médií vôbec. Jej vplyv sa dotkol takmer každej oblasti ľudského života a ovplyvnil spôsob, ako vnímame svet okolo nás.
  • Televízory sa tak stali základným zariadením domácnosti a dnes sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života.