Zo sveta dezinformácií

HOAXY: Pripútaný na lôžko nariekal, že sa mal dať zaočkovať. Tri dni na to ho videli vonku vysmiatého.

Na sociálnej sieti Facebook sa začali šíriť dezinformácie zo súkromného profilu užívateľa ,,Iza Bela“, ktorý odoberá viac ako 7-tisíc ľudí. Informovala o tom Polícia Slovenskej republiky na ich facebookovej stránke. Podľa nich môže za týmto profilom stáť organizovaná skupina, ktorá sa výrazne snaží manipulovať verejnou mienkou. Iza Bela sa v stredu 18. augusta vyjadrila na… Prečítať celé
Vydané 23. augusta 2021 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , , ,

Na sociálnej sieti Facebook sa začali šíriť dezinformácie zo súkromného profilu užívateľa ,,Iza Bela“, ktorý odoberá viac ako 7-tisíc ľudí. Informovala o tom Polícia Slovenskej republiky na ich facebookovej stránke. Podľa nich môže za týmto profilom stáť organizovaná skupina, ktorá sa výrazne snaží manipulovať verejnou mienkou.

Iza Bela sa v stredu 18. augusta vyjadrila na adresu medializovaného prípadu mladíka, ktorý sa nakazil covidom. Spochybnila video, ktoré zverejnila Univerzitná nemocnica Bratislava. Tibora mala medzičasom (po prepustení z nemocnice) nahrať na instagramový príbeh jedna moderátorka z Refresheru. Podľa Iza Bely moderátorka zámerne neuviedla jeho meno a apeluje na to, že za 8 dní sa z vážneho stavu nemohol tak ľahko dostať. Preto svojim priaznivcom nastolila otázku, či sa Slováci nemohli inšpirovať od západu a nedohodili na video herca.

V komentároch uverejnila aj ,,dôkaz“, ktorý má nasvedčovať, že Tibor je herec, ktorý sa objavuje na videách u Zrebného a Frlajsa. | fotografia z uverejneného videa na YouTube

Hlavné znaky organizovanej skupiny

Polícia zverejnila niekoľko znakov, ktoré sú typické pre organizované skupiny:

,,systematickosť, promptnosť, včasnosť, wording (tvorba slovosledu a textu ako takého), spracovávanie multimediálneho obsahu na pravidelnej báze v kombinácii s tu uvedenými faktormi, cit pre výber tém s potenciálom konšpiračného zásahu, vystupovanie akoby konkrétnej osoby, čo je v kombinácii s tu uvedenými bodmi kontrastné, avšak spĺňajúce účel väčšieho priblíženia sa k masám než v menej anonymnej, všeobecnej stránky“.

Fakty hovoria inak

Podľa oficiálnych informácií Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky bol dvadsaťdeväť ročný Tibor hospitalizovaný na Klinike infektológie a geografickej medicíny od 06. augusta 2021 do 13. augusta 2021. Avšak prvé symptómy už spomínaného ochorenia sa u neho prejavili koncom júla.

Do nemocnice bol prevezený v čase, kedy nedokázal samostatne dýchať a hrozilo mu udusenie. Lekári mu včas nasadili adekvátnu liečbu kombinovanú s kyslíkovou terapiou, čo mu zrejme zachránilo život. Jeho stav sa postupne začal zlepšovať a na siedmy deň bol z nemocnice prepustený. Dokonca zvládol aj ľahkú námahu.

Pravdou ostáva, že Tibor sa skutočne objavil na verejnosti s úsmevom na perách. Podľa stanoviska nemocnice sa niet čomu čudovať, pretože si prešiel náročným obdobím, ktoré za pomoci lekárov a sestričiek zvládol. Lež, ako sám  povedal, mohol žiť aj bez tejto skúsenosti, ak by sa bol býval zaočkoval.

Inzercia

V konečnom dôsledku je vedeniu nemocnice ľúto, že video, ktoré malo poukázať na dôsledky odkladania očkovania prípadne úplne odmietanie očkovania, sa stalo terčom rôznych konšpiračných teórií a antivaxerskej kampane.

Tiborovo video čelilo vlne kritiky

Tiborovo video uzrelo svetlo internetu v pondelok 9. augusta a okamžite sa stalo virálnym. Takmer štvorminútovú spoveď videlo viac ako 200-tisíc ľudí, niekoľko stoviek ho aj zdieľalo. Mladík sa snažil podeliť o svoju nepríjemnú skúsenosť a odkryl desivú realitu tohto ochorenia.

Odpovedal na tri jednoduché otázky:

  • Ako vnímal ochorenie COVID-19, predtým ako sa nakazil?
  • Aké boli dôvody odkladania očkovania?
  • Považoval sa za ohrozenú skupinu?

https://youtu.be/CYjYtU6XCrg

Kým jedna skupinka Tiborovi priala skoré uzdravenie a bola voči nemu empatická, druhá ho bez hanby skritizovala. Ľudia odsudzovali jeho vzhľad vraj si za celý ťažký priebeh môže sám najmä kvôli očividnému nezdravému životnému štýlu. Ďalší spochybňovali jeho ,,nemocničný“ odev, vraj vyzerá akoby si odbehol z ulice.

Jeden z používateľov platformy YouTube sa vyjadril v zmysle, že by ho zaujímalo, koľko peňazí za vakcinačnú kampaň Tibor dostal. K pánovi vystupujúcemu pod prezývkou Ctibor sa pridalo niekoľko ďalších, ktorí video označili za nevhodnú a trápnu reklamu.

Pokračujte na ďalší príspevok »