Zdravé potraviny

Prečo je čokoláda zdravá a prospešná pre naše telo?

Tmavá čokoláda obsahuje silné antioxidanty. 
Mať zdravý vzťah ku všetkým potravinám je dôležité pre vašu myseľ a telo.
Vydané 24. marca 2024 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , ,

Čokoládu milujú ľudia na celom svete nielen preto, že dobre chutí.

Skutočnosť je taká, že čokoláda, najmä tá s vysokým obsahom kakaa, môže byť pre naše telo prospešná a to vo viacerých smeroch.

Aj keď by sme si mali dať pozor na konzumáciu veľkého množstva kvôli obsahu cukru a kalórií, umiernená konzumácia kvalitnej tmavej čokolády môže mať niekoľko pozitívnych účinkov na naše zdravie.

Asi 45 percent žien v USA uvádza, že majú chuť na čokoládu, pričom neuveriteľných 91 percent vysokoškoláčok má na ňu pravidelnú chuť.

Výskumy ukazujú, že na rozdiel od mužov má veľa žien pri konzumácii tohto potenciálne „zakázaného“ jedla pocity viny, prípadne bojujú s nutkaním ho zjesť vôbec.

Tento napätý vzťah s čokoládou môže byť škodlivý v mnohých smeroch.

Prečo by čokoláda nemala byť vašim vinným potešením?

Štúdia z roku 2014 ukázala, že ženy, ktoré spájali jedenie čokolády s bežným potešením dňa, mali úspešnejšie udržanie hmotnosti, zatiaľ čo tie, ktoré to spájali s pocitom viny, sa pravdepodobne stretli s množstvom problémov vrátane:

  • Menší úspech pri dlhodobom a krátkodobom udržiavaní hmotnosti
  • Pocit bezmocnosti a straty kontroly
  • Nezdravé stravovacie návyky
  • Väčšia nespokojnosť s imidžom tela
  • Znížená kvalita života

Kľúčom k zvráteniu negatívnych účinkov týchto chutí na čokoládu je prestať z nej robiť tabu.

Nemusíte sa cítiť previnilo za túžbu po jedle, či už je to čokoláda alebo brokolica.

V skutočnosti, označovanie akéhokoľvek jedla ako úplne zakázaného zvyčajne vedie k zvýšeniu chuti na toto jedlo a pocitu viny, keď ho nakoniec zjete, tvrdia odborníci.

Mať zdravý vzťah ku všetkým potravinám je dôležité pre vašu myseľ a telo.

Tmavá čokoláda obsahuje silné antioxidanty.

Flavonoidy sú zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré bojujú proti zápalom a chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Výskumy ukázali, že čokoláda má viacero benefitov. Uvádzame nejaké z nich:

Zlepšuje zdravie srdca

Ukázalo sa, že antioxidanty v tmavej čokoláde znižujú krvný tlak, znižujú riziko zrážania a zvyšujú krvný obeh v srdci, čím znižujú riziko mŕtvice, ischemickej choroby srdca a úmrtia na srdcové choroby.

Tmavá čokoláda je plná organických zlúčenín, ktoré sú biologicky aktívne a fungujú ako antioxidanty.

Patria sem okrem iného polyfenoly, flavonoidy a katechíny. Podľa výskumu môžu polyfenoly v tmavej čokoláde pomôcť znížiť niektoré formy LDL („zlého“) cholesterolu v kombinácii s inými potravinami, ako sú mandle a kakao.

Je veľmi výživná

Ak si kúpite kvalitnú tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, potom je celkom výživná.

Obsahuje slušné množstvo rozpustnej vlákniny a je nabitá minerálmi.

100-gramová tabuľka horkej čokolády so 70–85 % kakaa obsahuje:

  • 11 gramov vlákniny
  • 66 % DV pre železo
  • 57 % DV pre horčík
  • 196 % DV pre meď
  • 85 % DV pre mangán

Okrem toho má dostatok draslíka, fosforu, zinku a selénu.

Samozrejme, 100 gramov je pomerne veľké množstvo a nie niečo, čo by ste mali konzumovať denne. Tieto živiny tiež obsahujú 600 kalórií a mierne množstvo cukru.

Z tohto dôvodu sa horká čokoláda najlepšie konzumuje s mierou.

Profil mastných kyselín kakaa a horkej čokolády je tiež dobrý.

Tuky pozostávajú väčšinou z kyseliny olejovej (srdcu prospešný tuk, ktorý sa nachádza aj v olivovom oleji), kyseliny stearovej a kyseliny palmitovej.

Bojuje s cukrovkou

Látka epikatechín, ktorá sa nachádza v čokoláde, chráni bunky, posilňuje ich a podporuje procesy, ktoré pomáhajú telu lepšie využívať inzulín, čo môže predchádzať cukrovke alebo bojovať proti nej.

Môže znížiť riziko srdcových chorôb

V priebehu času množstvo štúdií ukázalo, že konzumácia kakaa alebo čokolády bohatého na flavonoidy môže znížiť krvný tlak a zlepšiť kardiovaskulárne zdravie. 

Prehľad štúdií ukázal, že konzumácia čokolády 3-krát týždenne znížila riziko kardiovaskulárnych ochorení o 9 %. Častejšie jedenie čokolády ukázalo len malý dodatočný prínos.

Klinická štúdia z roku 2017 zistila, že ľudia, ktorí konzumovali mandle s čiernou čokoládou alebo bez nej, vykazovali zlepšené hladiny LDL cholesterolu.

Môže zlepšiť funkciu mozgu

Dobré správy ešte neskončili. Tmavá čokoláda môže tiež zlepšiť funkciu vášho mozgu.

Štúdie ukazujú, že konzumácia kakaa môže zlepšiť prietok krvi do mozgu u mladých dospelých.

To môže vysvetľovať, prečo sa zdá, že každodenné jedenie kakaa zlepšuje pozornosť, verbálne učenie a pamäť. 

Kakaové flavanoidy môžu tiež pomôcť zachovať kognitívne funkcie u starších dospelých s miernou kognitívnou poruchou a znížiť možnosť progresie do demencie.

Okrem toho kakao obsahuje stimulačné látky ako kofeín a teobromín, čo môže byť kľúčovým dôvodom, prečo môže krátkodobo zlepšiť funkciu mozgu.

Znižuje stres

Ľudia, ktorí jedli tmavú čokoládu, uviedli, že sa cítili menej stresovaní a vedci potvrdili, že po zjedení tmavej čokolády došlo k zníženiu hladín stresového hormónu kortizolu.

Môže to súvisieť s účinkami tmavej čokolády na zdravie srdca, pretože stres je rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení.

Užívanie všetkého s mierou je kľúčom k získaniu výhod čokolády bez negatívnych následkov.

Pokračujte na ďalší príspevok »