Kam na výlet počas prázdnin? Viedeň je mestom zábavy, umenia aj dobrého jedla

Elegantná, romantická, kultivovaná, prepychová, historická, ale aj moderná. Práve taká je Viedeň, jej architektúra, gastronómia, ale aj miestni obyvatelia. Mesto preplnené pouličnými umelcami a preslávené klasickou hudbou láka turistov z celého sveta. Nielen v období vianočných trhov, keď po uliciach rozvoniava punč, ľudia spievajú koledy a obdivujú vysvietené pamiatky, ale aj v lete. Ak si… Prečítať celé
Vydané 27. júna 2022 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , ,

Elegantná, romantická, kultivovaná, prepychová, historická, ale aj moderná. Práve taká je Viedeň, jej architektúra, gastronómia, ale aj miestni obyvatelia. Mesto preplnené pouličnými umelcami a preslávené klasickou hudbou láka turistov z celého sveta. Nielen v období vianočných trhov, keď po uliciach rozvoniava punč, ľudia spievajú koledy a obdivujú vysvietené pamiatky, ale aj v lete.

Ak si sadnete za jednu z terás na Štefanskom námestí, počkáte, kým vám donesú obrovský rezeň a vychutnáte si ho s výhľadom na monumentálnu katedrálu, možno sa budete cítiť ako cisárovná Mária Terézia alebo Franz Joseph I. na jednej z barokových hostín.

Hoci viedenský rezeň, schnitzel, pochádza pôvodne z Talianska, práve Rakúšania z neho spravili takú špecialitu, akou je dnes. Talianski kuchári už v 16. storočí vyprážali mäso v strúhanke z bieleho chleba. Podľa legendy sa rezeň dostal do Rakúska až okolo roku 1857. Zdroj informácií: austria. info. Zdroj obrázka: osobný archív.

 

Ak namiesto vysedávania v reštauráciách a kaviarňach vyhľadávate adrenalín, navštívte Prater. Vo viedenskom zábavnom parku na vás čakajú atrakcie, pri ktorých si vykričíte hlasivky. Ak nie ste na horory, ale skôr na rozprávky, neobíďte zámok Schönbrunn s očarujúcimi záhradami. A ak by sa počas vášho výletu náhodou rozpršalo, skryjete a zabavíte sa v jednom z množstva múzeí a galérií. Prírodovedné múzeum, Albertína, Múzeum glóbusov? Výber je len na vás.

Do Viedne loďou

Už len samotná cesta z Bratislavy do Viedne môže byť zážitok pre celú rodinu. Boli ste vo Viedni autom, vlakom aj autobusom. A čo tak loďou? Plavba po Dunaji počas letných prázdnin rozhodne stojí za to. Viaceré spoločnosti na brehu Bratislavy preplavujú ľudí do Viedne a naspäť. Hoci si za cestu priplatíte, pri peknom počasí nebudete ľutovať.

Prater- za hranice strachu

Približne šesť kilometrov štvorcových atrakcií, z ktorých mnohé už pri pohľade spôsobujú zimomriavky. Horské dráhy, ruské kolá, strašidelné domy, retiazkové kolotoče, tobogany, motokáry ale aj atrakcie pre deti. Na výber máte z dvestopäťdesiatich atrakcií . Hoci pri vstupe do parku neplatíte nič, za každú jednu atrakciu zaplatíte zvlášť. Ceny sa pohybujú od jedného do desať eur, my sme za jednu jazdu priemerne zaplatili päť eur.

Ak sa nebojíte výšok, odporúčame nasadnúť na Starflyer, najvyšší retiazkový kolotoč na svete. Z výšky 117 metrov máte celý zábavný park ako na dlani. Rovnako pekný výhľad a väčší pokoj ponúka jazda ruskom kole. V parku sa nachádzajú hneď dve, jedno s uzavretými a druhé s otvorenými kabínkami.

Práve to s uzavretými kabínkami, Wiener Riesenrad, je podľa webového portálu mojerakusko.sk najstaršou atrakciou Pratru. V parku stojí už od roku 1897. Na kole je 15 kabín, z ktorých niektoré je možné si prenajať napríklad na romantickú večeru.

Najstaršia atrakcia viedenského zábavného parku. Zdroj obrázka: osobný archív

 

Ak sa chcete báť, odporúčame vyskúšať jednu z adrenalínových atrakcií. Niektoré z nich vás vyhodia do vzduchu, spravíte priamo nad hlavami ostatných návštevníkov niekoľko otočiek dolu hlavou alebo sa obrovskou rýchlosťou zveziete na horskej dráhe. Možno budete hneď po nasadnutí ľutovať, že ste sa na to dali nahovoriť, počas jazdy kričať ako o život, ale nakoniec budete šťastní, že ste prekonali strach. Naopak, sklamaním pre nás boli strašidelné domy, ktoré pripomínali skôr nevydarený horor :)

Klasické horské dráhy, ruské kolá, ale aj tobogany. Prater je nielen pre milovníkov kolotočov, ale jeho relaxačné zóny umožňujú uniknúť od mestského ruchu. Zdroj ilustračného obrázka: osobný archív.

Pätica ďalších miest vo Viedni, ktoré stoja za návštevu

  1. Kráľovský Belvedere

V barokovom palácovom komplexe v súčasnosti sídli Rakúska galéria. Dych vyrážajúca architektúra, upravené zámocké parky a obrazy z rôznych období, to je Belvedere. Zdroj ilustračného obrázka: pexels.com

2. Neprehliadnuteľný Hundertwasserhaus

Jednou z ďalších architektonických must see je tento dom, ktorý sa hrdí titulom najfarebnejšieho domu Viedne. Je súhrou krivých línií, rozličných farieb, materiálov, prepletený prírodou. Nájdete ho na rohu ulíc Löwengasse a Kegelgasse, vo štvrti neďaleko autobusovej stanice Wien – Mitte a rozhodne ho neprehliadnete.

 

3. Stephansdom- ikona Viedne

V strede Štefanského námestia sa hrdo týči monumentálna katedrála, Stephansdom, ktorá patrí medzi najväčšie kostoly na svete. Je jednoducho ikonou Viedne a pravý turista neodíde z mesta, kým aspoň na chvíľu nenazrie dnu. Zdroj obrázka: osobný archív.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Fenomén

6 dôvodov, prečo zmenila televízia svet

  • Televízia od svojho vzniku zohrala nepopierateľnú úlohu v zmene spoločnosti a postupom času sa stala jedným z najvýznamnejších médií vôbec. Jej vplyv sa dotkol takmer každej oblasti ľudského života a ovplyvnil spôsob, ako vnímame svet okolo nás.
  • Televízory sa tak stali základným zariadením domácnosti a dnes sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života.