KORONAVÍRUS

Aktuálny covid automat platný od pondelka 16.8.2021: Čo nás čaká a neminie?

A je to tu! Dnešným dňom sa stal platným nový covid automat. Systém monitorovania vývoja epidémie a protipandemických opatrení na základe intenzity šírenia ochorenia COVID-19 bol schválený ešte 10. augusta 2021. Automat je spracovaný prehľadne, čo dáva menší priestor vzniku chaosu z nepochopenia opatrení. Tmavo- a ani svetloružové okresy v novom covid automate nenájdeme. Okresy… Prečítať celé
Vydané 16. augusta 2021 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , , , ,

24-ročná študentka masmediálnej komunikácie v Trnave. Milovníčka fialovej a zelenej farby, retro štýlu, smotanovej pizze a v neposlednom rade aj dôveryhodných zdrojov v dezinformačných časoch.

A je to tu! Dnešným dňom sa stal platným nový covid automat. Systém monitorovania vývoja epidémie a protipandemických opatrení na základe intenzity šírenia ochorenia COVID-19 bol schválený ešte 10. augusta 2021. Automat je spracovaný prehľadne, čo dáva menší priestor vzniku chaosu z nepochopenia opatrení.

Tmavo- a ani svetloružové okresy v novom covid automate nenájdeme. Okresy sa budú deliť len do piatich základných farieb a pásiem.

Zmena farby okresu nesúvisí len s počtom nakazených, ale aj so zaočkovanosťou populácie nad 50 rokov v danom okrese. Vyššia zaočkovanosť tejto skupiny populácie zvyšuje šancu na získanie lepšej farby a to aj napriek počtu nakazených. V preklade to znamená miernejšie opatrenia.

Zaradenie jednotlivých okresov do konkrétnych stupňov nájdete na stránkach korona.gov.sk.

Ďalšou možnosťou, vďaka ktorej sa dopracujete k aktuálnych covid opatreniam pre konkrétny okres je aj šikovná aplikácia COVID automat. Tu je opatrenia možné hľadať priamo pre vybraný okres. Názov okresu je nutné buď napísať, alebo môžete využiť lokalizáciu pomocou GPS.

covid automat

Aplikácia Covid Automat, ktorá zjednodušuje orientáciu v nových opatreniach, Zdroj: Automat.gov.sk

Po úspešnom vyhľadaní požadovaného okresu, nastáva presmerovanie na stručné zhrnutie opatrení, ktoré sú aktuálne platné v danom regióne. Zhrnutie obsahuje základné obmedzenia týkajúce sa povinnosti nosenia rúšok, informácie o prípadnom obmedzení pohybu. Nasledujú kategórie vzdelávanie a kultúra, obchody a služby, šport a voľný čas, oslavy a podujatia a kategória ďalšie. Pod týmto členením sú konkretizované ďalšie informácie, s ktorými je nutné oboznámiť sa. Všetko je stručné a prehľadné.

covid automat

Príklad úspešného vyhľadania okresu a náhľad na platné opatrenia, Zdroj: Automat.gov.sk/bratislava

Inzercia

Úrad verejného zdravotníctva ešte vo štvrtok 12. augusta 2021 zverejnil tri vyhlášky, ktoré reagujú na nový covid automat. Tieto vyhlášky doplnili opatrenia týkajúce sa prekrytia horných dýchacích ciest, návštev v nemocniciach a izolácie pozitívnych osôb.

Prekrytie horných dýchacích ciest zostáva stále povinným. V závislosti od farby okresu však platia isté rozdiely. Pre zelené a oranžové okresy však zostávajú rovnaké pravidlá- povinnosť nosenia rúška v interiéri a v exteriéri na hromadných podujatiach.

Covid automat- rozdelenie okresov od 16.8.2021 do 22.8.2021

Už tento týždeň nastalo prvých pár zmien. Zatiaľ čo ešte minulý týždeň bolo celé Slovensko zelené, dnes sa niekoľko okresov preplo do oranžovej farby. Dokopy sa jedná o 9  okresov- a teda Starú Ľubovňu, Poprad, Spišskú Novú Ves, Gelnicu, Košice I-IV a Košice-okolie.

covid automat

Aktuálne rozdelenie okresov od 16.8.2021 do 22.8.2021, Zdroj: Korona.gov.sk/covid-automat-na-slovensku

Zmeny pre oranžové okresy

Okres sa podľa covid automatu zo zeleného prepne na oranžový vtedy, keď je počet nových prípadov ochorenia COVID-19 za uplynulých 7 dní od 10 do 50 na 100 000 obyvateľov.

Zmeny opatrení sa dotýkajú hneď niekoľkých sektorov. Začneme obchodom a službami. V prevádzke sa môže nachádzať len jeden zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy.

Výraznejšie zmeny postihnú práve reštaurácie v prípade, že sa rozhodnú nekontrolovať očkovanie, potvrdenie o prekonaní covidu alebo negatívne testy, ktoré nie sú staršie ako 48 hodín (antigénový test) alebo 72 hodín (PCR test). Takéto reštaurácie môžu v oranžovej fáze zákazníkov obsluhovať len na terasách, pričom maximálny počet zákazníkov je 10.

V prípade, že sa reštaurácie rozhodnú kontrolovať zdravotný stav svojich zákazníkov, obmedzenia sú znesiteľnejšie. Terasy v takomto prípade môžu fungovať bez obmedzení a v interiéri môžu pri jednom stole sedieť až 4 osoby, pričom vzdialenosť medzi stolmi musí byť minimálne dva metre.

Okrem reštaurácii si režim kontroly zdravotného stavu zákazníkov môžu zvoliť napríklad aj fitnescentrá, múzeá a akvaparky. Jednotlivé zariadenia musia mať viditeľne označené, ktorým režimom sa riadia.

Prehľad a porovnanie opatrení v rôznych farbách

Tento týždeň sa síce do inej farby ako oranžovej žiaden zo slovenských okresov neprepol, avšak je vhodné byť informovaný aj v prípade, že v ďalších týždňoch nastanú zmeny. ÚVRZ SR ponúka prehľadné zhrnutie opatrení podľa farieb okresu.

covid automat

Zhrnutie opatrení podľa farieb okresov, Zdroj: ÚVZ SR

Zdroje: Korona.gov.sk, TA3, SME, Topky, Aktuality, Pravda

Zdroj náhľadového obrázka: Unsplash.com/Markus Winkler

Pokračujte na ďalší príspevok »