FILM

1917: vojnová dráma na jeden záber a aj nádych

Si fanúšikom vojnových filmov? Najnovší počin Sama Mendesa by si si teda nemal nechať ujsť!
Vydané 2. februára 2020 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , ,

Lukáš Horák sa na stránkach UnitedLife.sk venuje filmom a hudbe. Zverejňuje správy o filmových novinkách nielen zo sveta marveloviek a DC-oviek, ale dáva čitateľom tipy na kvalitný obsah na streamovacích platformách a píše filmové recenzie.

Nie je tomu tak dávno, čo som si vravel, že sa už netočí veľa vojnových filmov. No a v rozmedzí niekoľkých týždňov prišli hneď dva. Bitka o Midway Rollanda Emmericha, ktorá síce nenadchla, ale ani výraznejšie nesklamala. Kto vie, čo čakať od emerichových filmov, nemohol byť sklamaný. Teraz tu však máme o dosť ambicióznejší projekt. 1917 od Sama Mendesa, ktorý je viac ako dostatočnou zárukou kvality. Film mal vo svete premiéru už v decembri, stihol pozbierať hromadu cien a aj tie najprestížnejšie nominácie na Oskara.

Slovenský fanúšik sa ho dočká v kinách už o pár dni. Sú slová chvály, ktoré film sprevádzajú, oprávnené?

Najprv by som sa rád pár slovami vyjadril k režisérovi Samovi Mendesovi. Pre mňa jeden z najmenej docenených režisérov dnešnej doby. Nechápte ma zle. Od kritiky sa mu dostalo dostatok ocenení. Má už predsa Oskara za Americkú krásu, v ktorej sa objavil perfektný Kevin Spacey. Mne je skôr ľúto, že jeho filmy nesprevádza také nadšenie fanúšikov, ako keď nový film ohlási Christopher Nolan či Steven Spielberg.

Mendes už predsa stihol natočiť klasiky ako Road To Perdition, Mariňáka či Núdzový východ s Leonardom Dicapriom a Kate Winslet. V pamäti fanúšikov však utkvel vďaka pravdepodobne najlepšej bondovke Skyfall. Následne si vybral o niečo slabší moment pri ďalšej bondovke Spectre. Stále sa však jedná o nadpriemerný snímok. Vďaka všetkým týmto filmom si ma Sam získal tak, že každý jeden jeho projekt očakávam s nadšením.

Inak to nebolo ani pri 1917. O to viac, že sa konečne niekto ide venovať aj tématike prvej svetovej vojny. Jej mladšia sestra druhá svetová sa dočkala omnoho viac filmových spracovaní. Pred rokom sme tu síce mali skvelý filmový dokument od Petera Jacksona They Shall Not Grown Old, ktorý ešte zväčšil chuť pozrieť si v kinách hollywoodsky film z prostredia prvej svetovej.

INZERCIA

 

Inzercia

1917 nie je zaujímavé len z hľadiska režisérskej stoličky, ale aj vďaka plejáde známych a skvelých hercov, ktorý sa v snímke objavujú. Colin Firth, Andrew Scott (Moriarty z populárneho seriálu Sherlock od BBC), Mark Strong a najmä skvelý Benedict Cumberbatch. Každý z nich sa však vo filme neobjaví na dlhšie ako pár minút. Dej sa totiž sústreďuje na dvoch mladých vojakov v podaní menej známych hercov George McKay a Dean Charles-Chapmen (ak si fanúšik Game of Thrones, tak pre teba táto tvár rozhodne nebude neznáma).

Dej je veľmi jednoduchý. Dvaja mladí vojaci dostanú zdanlivo nemožnú úlohu – odniesť správu na nie moc vzdialené miesto, kde sa pripravuje útok na nemecké jednotky. Britský kapitán, ktorý velí tomuto útoku nemá, aktuálne informácie a tak pripravuje svoj pluk na istú smrť. Ak to nestihnú, následky môžu byť katastrofálne. Každá sekunda rozhoduje.

To, čo robí tento film jedinečným, je forma, akou je spracovaný. Celý film je natočený na jeden záber (viacmenej) a tak všetko, čo vidíte, sa odohráva v reálnom čase. Vidíte každú jednu sekundu putovania dvoch vydesených vojakov. Sú to poriadne nervy, to vám poviem. Ak máte ešte v pamäti jednu z najlepších vojnových scén z filmu Pokánie, kde sa cca 15 minút kamera nepretržite pohybuje po vojnovom poli a zachytáva všetky hrôzy vojny, tak v 1917 to máte rozprestrené na skoro dve hodiny.

 

Tematicky sa 1917 skôr podobá nedávnemu snímku Christophera Nolana Dunkirk, než Spielbergovej klasike Zachráňte Vojaka Ryana. Výbuchov a krvi tu nenájdete v takom množstve, za to vaše nervy dostávajú zabrať skoro počas celej stopáže. Počas scén s potkanmi, či s padajúcim lietadlom sa vám nedorežú krvi.

Po hereckej stránke taktiež niet čo vytknúť. Hviezdy v malých rolách si svoje sekundy na plátne doslova užívajú, špeciálne Benedict Cumberbatch stojí za to. Mladá hlavná dvojica? Skvelá a hlavne uveriteľná, špeciálne výkon Georga McKaya si zaslúži uznanie. Až je škoda, že si nevyslúžil aj nejakú tú nomináciu na Oskara. Keď už sme pri oskaroch… 1917 získalo nomináciu na najlepšiu réžiu a aj najlepší film. Dovolím si tvrdiť, že jednu z nich si určite odnesie. Tipujem, že skôr tu réžiu. Uvidíme už o týždeň.

Vám však chcem napísať, aby ste neváhali a nenechali si tento filmový zážitok ujsť v kine. 1917 vás posadí na zadok. Od hereckých výkonov až po formu spracovania sa jedná o jedinečné dielo. Sklamaní môžu ostať len tí, ktorí očakávajú voľné pokračovanie Zachráňte vojaka Ryana. Nejedná sa o akčný film. Sam Mendes sa snažil dostať na plátna skutočnú vojnu, aby diváci mali pocit, že sa nachádzajú priamo vo vojnovom poli.

Myslím, že sa mu to podarilo.

 

Pokračujte na ďalší príspevok »



Fenomén

6 dôvodov, prečo zmenila televízia svet

  • Televízia od svojho vzniku zohrala nepopierateľnú úlohu v zmene spoločnosti a postupom času sa stala jedným z najvýznamnejších médií vôbec. Jej vplyv sa dotkol takmer každej oblasti ľudského života a ovplyvnil spôsob, ako vnímame svet okolo nás.
  • Televízory sa tak stali základným zariadením domácnosti a dnes sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života.