Klimatická kríza

Zmeny klímy na vlastnej koži. O čom bude tohtoročná klimatická konferencia?

Je tak často spomínaná klimatická kríza vzdialený problém, ktorý sa nás netýka? Štúdia publikovaná v časopise Nature Climate Change dokazuje opak. Podľa nej viac než 80 percent zemskej plochy ovplyvňuje globálne otepľovanie a 85 percent populácie aspoň raz v živote zažilo závažné zmeny počasia. Kto za to môže? Človek. Kto s tým môže niečo spraviť? Jedine človek. „Teraz… Prečítať celé

Je tak často spomínaná klimatická kríza vzdialený problém, ktorý sa nás netýka? Štúdia publikovaná v časopise Nature Climate Change dokazuje opak. Podľa nej viac než 80 percent zemskej plochy ovplyvňuje globálne otepľovanie 85 percent populácie aspoň raz v živote zažilo závažné zmeny počasia. Kto za to môže? Človek. Kto s tým môže niečo spraviť? Jedine človek.

„Teraz máme rozsiahlu databázu dôkazov o tom ako zmena klímy ovplyvňuje spoločnosť a ekosystémy,“ pre The Washington Post sa vyjadril vedúci autor štúdie a pracovník Výskumného ústavu pre globálne záležitosti a zmenu klímy v Nemecku, Max Callaghan.

Počas výskumu vedci zanalyzovali a zmapovali viac než 100 000 štúdií o udalostiach, ktoré by mohli byť spojené s globálnym otepľovaním. Napríklad záplavy, vlny horúčav, ale aj slabá úroda. Následne spárovali analýzu s údajmi o zmenách teploty a zrážkach spôsobených používaním fosílnych palív.

Tieto kombinované zistenia umožnili vedcom vytvoriť pevné prepojenie medzi stupňujúcimi sa extrémami a ľudskými aktivitami. Dospeli k záveru, že globálne otepľovanie postihlo osemdesiat percent svetovej rozlohy. „Klimatické zmeny sú viditeľné a rozpoznateľné takmer všade na svete,“ dodáva Callaghan.

Buď sa prispôsobíme alebo zomrieme

Hrozbou pre mnohé pobrežné krajiny vrátane Spojeného kráľovstva nie je len zvyšovanie morskej hladiny, ale aj prívalové dažde a sucho. Britská vládna agentúra pre životné prostredie Enviroment Agency publikovala novú správu, podľa ktorej Spojené kráľovstvo nie je na dôsledky klimatickej zmeny pripravené.

Podľa nej môžu zomrieť stovky ľudí v dôsledku záplav rovnako ako počas tohtoročných letných záplav v Nemecku, kde zomrelo 200 ľudí. Emma H. Boyd, predsedníčka agentúry, povedala: „Buď sa prispôsobíme alebo zomrieme.“ Cieľom apokalyptického tónu je zámerne vystrašiť vlády, spoločnosti a komunity a pripraviť ich na dôsledky globálneho otepľovania.

Obdobie dažďov a sucha?

Podľa publikovanej správy by sa do konca storočia teplota na zemi mala zvýšiť o necelé tri stupne Celzia. Agentúra však predpokladá, že aj menší nárast o dva stupne môže zvýšiť podiel zimných zrážok o 8 percent do roku 2080 a letné zrážky by do roku 2050 klesli približne o 15 percent. Ak by prognózy vyšli, európske počasie by sa čoraz viac podobalo tropickému pásmu. Museli by sme si zvykať na obdobie dažďov a sucha.

Problémom sú nielen záplavy, ale aj zvýšená hladina morí a riek, ktorá so zvýšenou teplotou priamo súvisí. Už do roku 2050 by sa hladina Londýna mala zvýšiť o 23 centimetrov. Do päťdesiatych rokov 20. storočia by vrcholové toky riek mohli byť vyššie o 27 percent, zatiaľ čo letné toky by mohli klesnúť až o 82 percent.

Inzercia

Povodeň v meste Bingley, Spojené kráľovstvo, rok 2015. Zdroj obrázka: unsplash.com

Ako ochrániť mestá pred povodňami?

Lepšia koordinácia medzi spoločnosťami, národnými agentúrami a miestnymi úradmi je podľa agentúry základom zvládnutia protipovodňovej ochrany. Tiež aj investícia do prírodných spôsobov -obnova horských oblastí, ktoré môžu zadržiavať dažďovú vodu  a zlepšenie hospodárenia s pôdou, aby nedochádzalo k odtekaniu. Agentúra tiež vyzýva majiteľov domov, aby podnikli kroky na ochranu svojich nehnuteľností pred povodňami.

Hostiteľ COP26

Hostiteľom tohtoročnej konferencie COP26 je škótsky Glasgow, konkrétne Scottish Events Campus (SEC). Zdroj obrázka: unsplash.com

Veľká Británia je hostiteľom tohtoročnej, v poradí 26. konferencie OSN zaoberajúcej sa klimatickým zmenám- COP26, ktorá sa začne 31. októbra v škótskom Glasgowe. Až do 12. novembra budú lídri jednotlivých krajín rokovať o novej dohode a zastavení rastúcich globálnych teplôt.

Zástupcovia jednotlivých krajín sa už od roku 1995 každoročne stretávajú, aby diskutovali o klimatických cieľoch a pokroku pri znižovaní emisií. Minulý rok bola konferencia kvôli koronavírusu zrušená.

Pápež vyzýva politikov, aby sa v otázkach klimatickej krízy spojili

„Na vyriešenie problému klimatickej krízy je potrebné, aby každý zohral svoju úlohu,“ takto sa aj hlava katolíckej cirkvi obrátila na poslancov,  ktorí prišli do Ríma na prípravné stretnutie pred klimatickou konferenciou OSN.

„Táto náročná zmena smerovania si bude vyžadovať veľkú múdrosť, predvídavosť a záujem o spoločné dobro. Slovom, základné cnosti dobrej politiky,“ vyhlásil pápež František, ktorý sa podľa piatkového oznámenia Vatikánu napriek svojmu úmyslu napokon konferencie COP26 nezúčastní. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Cestovanie autom

Kam na dovolenku autom

  • Plánujete letnú dovolenku, ale radi by ste sa vyhli preplneným a stresujúcim letiskám?
  • Cestovanie autom vám dáva slobodu ísť kamkoľvek chcete, kedykoľvek chcete. Nemusíte sa riadiť cestovnými poriadkami autobusov ani lietadiel a môžete sa zastaviť na miestach, ktoré vás po ceste zaujmú.