Aktuálna mapa výskytu koronavírusu, počtu nakazených i vyliečených

Odpoveď na problém s obalmi

Inovácia desaťročí: Plast, ktorý neškodí a dá sa aj zjesť

Čítanie na 3 min. Organický plast sa rozkladá v prírode, môže poslúžiť ako hnojivo, dá sa jesť a jeho vlastnosti sú porovnateľné s tým klasickým.

Plast je skvelý vynález, ale aj veľký problém celého ľudstva. Už sa nad ním zamyslel snáď každý, kto sa aspoň trocha zaujíma o životné prostredie a environmentálny dopad človeka na svet.

Niektoré zdroje ešte pred rokmi tvrdili, že plast tvorí až sedem percent hmotnosti v celkovom množstve komunálneho odpadu a na Slovensku ho každý rok vyprodukujeme až 280 kilogramov na osobu. Za posledných päť rokov však nepochybne tieto čísla významnejšie narástli.

V prírode je takýto neorganický plast takmer nezničiteľný a na jeho výrobu je potrebná ropa, ktorá je vyčerpateľným zdrojom. Aj keby na svete ostávalo ropy ešte na celé desaťročia, je potrebné už teraz sa zamýšľať nad novými lepšími alternatívami plastov.

Bolo teda len otázkou času, kedy príde niekto na to, ako plast nahradiť niečim ekologickejším. Riešení sa ponúka hneď niekoľko, ale nasledovný vynález patrí medzi tie, ktoré majú dobrú perspektívu.

 

Jedlý plast z Brazílie ktorý slúži ako dokonale rozložiteľný obal (zdroj: Brazilian Corporation of Agricultural Research)


Podarilo sa to vedeckým pracovníkom v laboratóriu
Brazilian Corporation of Agricultural Research a nový materiál je vyrobený prekvapivo z ovocia a zeleniny. Tým zároveň vyriešili ďalší problém, ktorým je nadmerné množstvo odpadu z jedla. Na vytvorenie plastu použili papáju, špenát a paradajky, vďaka čomu má plast pre príznačné zafarbenie.

Samozrejme, výrobný proces nezahŕňa iba nahromadenie surovín a jeho lisovanie – jedná sa o chemický proces, náročnejšia metodika, čo stojí za finálnym produktom.

Vyzerá to skoro ako smoothie, ale po vysušení sa z hmoty stane odolný materiál použiteľný ako obal (zdroj: Brazilian Corporation of Agricultural Research)


Zaujímavé je, že aj takto vyrobený plast je flexibilný, má výživné vlastnosti z rôznych druhov plodov, vydrží približne tri mesiace a dá sa dokonca použiť aj ako hnojivo. Je takmer neuveriteľné, že sa takýto organický plast dá aj zjesť a aj napriek tomu má dlhú trvanlivosť. Vznikajú tak celkom nové možnosti využitia.

 

Vedci zatiaľ výrobu realizujú ručne a v obmedzených podmienkach, jej automatizácia je ale relatívne jednoduchá (zdroj: Brazilian Corporation of Agricultural Research)

Otázkou do budúcnosti už zostáva len zjednodušenie jeho výroby natoľko, aby dokázal celkom nahradiť plasty, s ktorými sa stretávame dnes. Na to bude potrebných minimálne niekoľko rokov a k nim bude potrebné pripočítať si aj obdobie, ktoré budú potrebovať veľkí výrobcovia, aby technológiu nasadili do štandardnej produkcie.

 

Finálne výrobky (zdroj: Brazilian Corporation of Agricultural Research)

 

Prečítajte si aj: