Čítanie na 2 min.

Stroje na kávu: Návrat k jednoduchosti a základnej mechanike

Je to návrat k jednoduchosti a základnej mechanike. Ručný stroj na výrobu espressa z dielne dizajnéra Woutera Strietmana je nielen umeleckým dielom, ale aj avantgardou neoklasicizmu vo svete domácej výroby kvalitnej kávy. Espresso je jeden z najpopulárnejších kávových nápojov na svete. Ľudia ho preferujú pre kombináciu chuti a účinkov, ktoré tento decentný nápoj v malej šálke… Čítať viac

Ako hodnotíte tento príspevok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. 0

Je to návrat k jednoduchosti a základnej mechanike. Ručný stroj na výrobu espressa z dielne dizajnéra Woutera Strietmana je nielen umeleckým dielom, ale aj avantgardou neoklasicizmu vo svete domácej výroby kvalitnej kávy.

Espresso je jeden z najpopulárnejších kávových nápojov na svete. Ľudia ho preferujú pre kombináciu chuti a účinkov, ktoré tento decentný nápoj v malej šálke poskytuje prakticky na počkanie. Vo väčšine kaviarní a reštaurácií sa dnes espresso vyrába strojovo s využitím vysokého tlaku. Ten je k výrobe nevyhnutný, dá sa však dosiahnuť aj inak – napríklad využitím ľudskej sily a pákového efektu.

Práve tento koncept si osvojil Wouter Strietman, dizajnér, ktorý venoval výrobe a zdokonaľovaniu svojho zariadenia rok života. Základom jeho „kávovaru“ je jednoduchá kvalitná konštrukcia s elektrickým ústrojenstvom, ktoré má za úlohu zohrievať vodu až k bodu varu. Následná extrakcia chute z kávovej zmesy je vykonávaná ručne s využitím pákového princípu, kedy sa cez túto zmes pretlačí horúca voda do šálky. Ponúka dva rôzne typy vodotryskov, pričom jeden z nich je schopný súčasne naplniť dvojicu šálok.
Vzhľad je veľmi jednoduchý, uprednostňuje čisté tvary s prirodzenými farbami a materiálmi. V porovnaní s bežne dostupnými plne elektrickými kávovarmi na espresso je celkom malý a pôsobí možno až primitívnym dojmom. Práve to je však cieľom dizajnéra Strietmana – vniesť do života svojich zákazníkov celkom nový denný rituál predchádzajúci pitiu dobrej kávy, založený na skutočnom úsilí a následnom pocite zadosťučinenia.

 

Prečítajte si aj:

Ako hodnotíte tento príspevok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. 0