Slepačí vývar trochu inak (a nielen pre dušu)

Je tradičným prvkom stravovania hádam všetkých kultúr. Odnepamäti sa ním utešovali ubolené srdcia, smútok za domovom, osamelosť aj nespavosť. Pomáha pri nejednom neduhu, dodáva silu, zahreje. Ťažko si bez neho predstaviť svadby, babičky a nedeľné obedy. Bol ľudovým všeliekom za čias, keď nejestvovali zdravotné kartičky. Je výživný, ľahko stráviteľný a chuťovo bohatý. Hladí dušu, aj […]

Autor
Dátum zverejnenia 26. októbra 2016
Obsahuje nasledovné témy , , ,

Soňa Zajačeková
Šéfredaktorka United Life
Bratislava, Slovensko

Je tradičným prvkom stravovania hádam všetkých kultúr. Odnepamäti sa ním utešovali ubolené srdcia, smútok za domovom, osamelosť aj nespavosť. Pomáha pri nejednom neduhu, dodáva silu, zahreje. Ťažko si bez neho predstaviť svadby, babičky a nedeľné obedy. Bol ľudovým všeliekom za čias, keď nejestvovali zdravotné kartičky. Je výživný, ľahko stráviteľný a chuťovo bohatý. Hladí dušu, aj telo. A azda nepoznám človeka, čo by ním pohrdol. Poctivý slepačí vývar (alebo iný, čítajte ďalej).

Z vedeckého pohľadu je istým spôsobom unikátom na jedálnom lístku – ide totiž o teplú slanú vodu, bohatú na vitamíny a minerály. Dôraz sa kladie na prívlastky „teplá a slaná“, keďže náš žalúdok takúto tekutinu spracúva inak ako bežnú vodu. Vysvetlím: Neslanú vodu sliznica žalúdka osmoticky absorbuje a vylúči sa normálnou cestou vo forme moču. Slaná teplá voda, čiže polievka alebo vývar, putuje aj cez tenké, aj cez hrubé črevo.

A teraz znovu objavíme Ameriku: polievka nie je vývar a vývar nie je polievka. Okrem toho, nie je vývar ako vývar.

Klasické polievky varíme zhruba hodinu, aj so zeleninou alebo mäskom a s pomocou kamaráta všetkých novodobých ženičiek s vareškami vrátane mňa – bujónu. Všetko fajn, no dá sa aj inak, a možno aj lepšie. Posvieťme si preto na taje vývaru a začnime jazykovým okienkom. V slovenčine slovo vývar označuje aj polievku, aj hustú koncentrovanú zmes získanú dlhým a pomalým vyváraním, ktorá sa potom do polievok pridáva a tvorí ich chuťový základ. Vývary sa od polievky líšia spôsobom a dĺžkou prípravy, ktoré, ako správne tušíte, sa odzrkadlia v ich nutričnej hodnote.

Keď som po štúdiu odbornej a laickej literatúry a rozhovoroch s tradičnými gazdinkami a zhovorčivými babinami pochopila, že onen slávny, v obchode kupovaný bujón je vlastne lacnou, menej zdravou náhradou vývaru – a že husté vývary už takmer nik, vrátane tých posledných babín – mohykánov, nevarí – bolo mi jasné, čo prinesiem mojim čitateľom s pompou hodnou minimálne svätého grálu. A bolo mi jasné, čo mi od októbra až do jari bude bublať na sporáku.

 

Ako na to

V prípade zeleniny v prvej fáze s pokojom Škóta používame koreňovú zeleninu aj s vňaťkou, šupkami či odrezkami – inokedy kuchynský odpad. Gurmáni vedia, že vňať a šupka koreňovej (aj inej) zeleniny obsahuje najviac výživných látok. Varíme v neosolenej vode a opäť pritom myslíme na osmózu. Keďže nesolená voda je taká tabula rasa, radostne a aktívne vyťahuje vitamíny, minerály a chute z týchto odrezkov. Po vyvarení odrezky vyhodíme, nakoľko všetko, čo mali, odovzdali vode. Ak chceme mať nejakú zeleninu aj na tanieri, pridáme novú, určenú na konzumáciu, a varíme, kým nezmäkne.

V prípade vývaru z kostí (kuracie, hovädzie, poprípade iný úlovok dňa) ponechajte aj odrezky, pridajte kosti a pripravte si dobrú knižku alebo inú bohumilú zábavku na niekoľko hodín, poprípade na celý deň. Výživnosť vývaru sa líši podľa doby varenia. Varíme na najnižšom ohni, pomaly, a dlho.

 

Ilustračná fotografia (zdroj: Instagram)

Ilustračná fotografia (zdroj: Instagram)

Doba varenia

Ak varíte 2 hodiny, získate zmes jemnej chute, bohatú na proteíny. Ideálna doba varenia na zeleninový vývar a menšie kosti alebo kosti s mäsom (kura).

Pridáte 2-3 hodiny navyše, a váš vývar bude okrem iného hojne obsahovať želatínu z chrupaviek plných kolagénu. Vaše kĺby sa tešia.

Z kĺbových chrupaviek a kostí vyváraných 12-24 hodín (podľa druhu kostí) získate okrem želatíny aj cenné minerály, ktoré sa z kostí uvoľňujú až po dlhšej dobe varenia. V ideálnom prípade sa po varení dá kosť rozdrobiť medzi prstami.

Hotový vývar použite ako základ polievky, ako dochucovadlo pri výrobe omáčok alebo užívajte preventívne ako domáci liek – lyžičku každé ráno. Vo vzduchotesných zaváraninových pohároch vám v chladničke vydrží približne 5-7 dní. Môžete ho skladovať aj v mrazničke.

Pokiaľ máte histamínovú intoleranciu, varte iba z mäsa, nie z kostí, a to maximálne dve hodiny.

 

Čo všetko taký vývar dokáže?

Kvalitný vývar obsahuje aminokyseliny, kolagén a minerály ako vápnik, horčík, fosfor, kremík alebo síru, a to vo forme, ktorú naše telo môže jednoducho absorbovať.

Dá sa s ním vystavať imunita, zmierniť osteoporóza a prospieva kĺbom. Je známy protizápalovými účinkami. Dojčiacim mamičkám doplní potrebné živiny. Pôsobí ako prostriedok úľavy pri akýchkoľvek žalúdočných ťažkostiach, nakoľko podporuje zdravie čriev a pomáha pri ich zvýšenej priepustnosti. Redukuje potravinové intolerancie a alergie.

 

 

INZERCIA: Peugeot Jesenné výhody

Investigatíva od Tamba Bay Times

Floridský Clearwater sa mení na prvé scientologické mesto na svete

Podľa magazínu Time scientologická cirkev postupne zaberá celé mesto v USA, nakúpila pozemky za milióny dolárov.

18. novembra 2019

VEDA A TECHNOLÓGIE

Je tento svet skutočný? Možno žijeme v simulácii, špekulujú vedci (video s titulkami)

Ak žijeme v simulácii riadenej akousi mimozemskou civilizáciou, ako to dokázať? A dá sa to vôbec? Touto otázkou sa zaoberalo už niekoľko vedcov a prišli s niekoľkými zaujímavými hypotézami, ktoré elegantným spôsobom zhrnul TED-Ed.

18. novembra 2019

Ford Mustang Mach-E

Mustang na baterky je realitou. Elektrické SUV s ikonickým názvom nemá kľučky a má dojazd 600 kilometrov

Ford predstavuje novodobú alternatívu modelu Mustang.

18. novembra 2019

Úplne nové Ferrari prekvapuje menom, dizajnom aj technikou. Legendárne Dino je späť

Do portfólia značky Ferrari sa zaraďuje úplne nový model.

17. novembra 2019

Čínsky priemysel expanduje do Európy, zaplaví nás Aiways lacnými autami?

Zaznamená elektrické SUV úspech?

14. novembra 2019

Ani miliardári sa nevedia zhodnúť na budúcnosti

Kapitalizmus ako ho poznáme je mŕtvy, socializmus začína byť opäť hrozbou

Rastie všeobecný tlak na zriadenie akéhosi „socialistického kapitalizmu“.

13. novembra 2019

600-koňové Audi RS Q8 predviedlo pozoruhodnú jazdu a stalo sa najrýchlejším SUV v Zelenom pekle

Doterajšiemu držiteľovi rekordu nadelila novinka až 12 sekúnd.

12. novembra 2019

Všetko podstatné o novej Octavii

Octavia s poradovým číslom 4 prichádza. Je nádherná, pokroková a veľkolepo priestranná

Ideál rodinného auta na Slovensku prichádza v úplne novej podobe.

11. novembra 2019

Ekonomická sloboda na Slovensku

Je Slovensko dobrým miestom na podnikanie? Ani nie, v rebríčku nás predbehlo aj Maďarsko, Česko, Poľsko či Rumunsko

Podľa rebríčka ekonomickej slobody je Slovensko na veľmi nepriaznivej pozícii. A stále sa zhoršuje.

11. novembra 2019

Budúcnosť skladovania energie

Čo s batériami zo Slovenska? Riešenia sa ponúkajú, ale chýbajú reálne opatrenia

V Bratislave sa skončila prvá medzinárodná konferencia venovaná batériovým technológiám a úložiskám energie. Jej organizátori, členovia Slovenskej batériovej aliancie (SBaA), si zadefinovali akčné kroky manifestu, ktoré by mali zabezpečiť rozvoj jednotlivých oblastí batériového priemyslu na Slovensku.

6. novembra 2019

September priniesol v predaji nových vozidiel v Európe veľké prekvapenia. Zažiaril Mercedes a Tesla

Mercedes-Benz sa stal v Európe druhou najúspešnejšou značkou za minulý mesiac.

29. októbra 2019

Adventný koncert v bratislavskej Redute

Slávik menom Slávka

Len nedávno absolvovala bratislavské Konzervatórium a už sa zjavuje v programoch prestížnych operných scén. Meno, ktoré si treba zapamätať: Slávka Zámečníková.

24. októbra 2019

Porsche rozširuje portfólio elektrickej novinky o základnú verziu. Čo ponúkne najlacnejší Taycan?

Nedávno odhalený elektromobil od Porsche prichádza v základnom vyhotovení.

19. októbra 2019

Trvalý rast je nemožný

Ako súvisia recesie s inováciami

Krízy vznikajú a zároveň zanikajú. Je to kolobeh, ktorý je našou súčasťou od nepamäti. Navzájom súvisiace obdobia štádií ekonomiky, kedy obdobie konjunktúry (rastu) striedajú obdobia recesie (poklesu).

17. októbra 2019

TEST Peugeot 508 SW Allure 1.5 BlueHDi 130k EAT8

7 dôvodov, pre ktoré je podľa nás Peugeot 508 SW autom roka

Na tomto fantastickom kombi nenájdete chybu ani vtedy, keď ju budete urputne hľadať. Peugeot 508 SW na nás nesmierne zapôsobil.

16. októbra 2019

BMW predstavuje úplnú novinku. Rad 2 v štýlovom balení Gran Coupé má primárne predný pohon

Nová dvojka prichádza sprvoti ako štýlové 4-dverové kupé.

16. októbra 2019

Najrýchlejší sériový sedan na svete dostal exkluzívne doplnky. Toto je vylepšený Flying Spur

Luxusný Flying Spur dostal exkluzívny paket Blackline.

14. októbra 2019

Seriál o Číne

Predstihne Čína v umelej inteligencii USA?

Na základe sledovania informácií, ktoré sa na nás valia zo všetkých strán by sa mohlo zdať, že Čína nás všetkých čoskoro prevalcuje svojou inovačnou aktivitou. To isté sa týka aj vnímania jej pokroku v umelej inteligencii.

11. októbra 2019

Už vieme, ako bude nový Volkswagen Golf s poradovým číslom osem vyzerať a kedy príde

Príchod jednej z najväčších noviniek tohto roku je na spadnutie.

11. októbra 2019