Slepačí vývar trochu inak (a nielen pre dušu)

Je tradičným prvkom stravovania hádam všetkých kultúr. Odnepamäti sa ním utešovali ubolené srdcia, smútok za domovom, osamelosť aj nespavosť. Pomáha pri nejednom neduhu, dodáva silu, zahreje. Ťažko si bez neho predstaviť svadby, babičky a nedeľné obedy. Bol ľudovým všeliekom za čias, keď nejestvovali zdravotné kartičky. Je výživný, ľahko stráviteľný a chuťovo bohatý. Hladí dušu, aj […]

Autor
Dátum zverejnenia 26. októbra 2016
Obsahuje nasledovné témy , , ,

Soňa Zajačeková
Šéfredaktorka United Life
Bratislava, Slovensko

Je tradičným prvkom stravovania hádam všetkých kultúr. Odnepamäti sa ním utešovali ubolené srdcia, smútok za domovom, osamelosť aj nespavosť. Pomáha pri nejednom neduhu, dodáva silu, zahreje. Ťažko si bez neho predstaviť svadby, babičky a nedeľné obedy. Bol ľudovým všeliekom za čias, keď nejestvovali zdravotné kartičky. Je výživný, ľahko stráviteľný a chuťovo bohatý. Hladí dušu, aj telo. A azda nepoznám človeka, čo by ním pohrdol. Poctivý slepačí vývar (alebo iný, čítajte ďalej).

Z vedeckého pohľadu je istým spôsobom unikátom na jedálnom lístku – ide totiž o teplú slanú vodu, bohatú na vitamíny a minerály. Dôraz sa kladie na prívlastky „teplá a slaná“, keďže náš žalúdok takúto tekutinu spracúva inak ako bežnú vodu. Vysvetlím: Neslanú vodu sliznica žalúdka osmoticky absorbuje a vylúči sa normálnou cestou vo forme moču. Slaná teplá voda, čiže polievka alebo vývar, putuje aj cez tenké, aj cez hrubé črevo.

A teraz znovu objavíme Ameriku: polievka nie je vývar a vývar nie je polievka. Okrem toho, nie je vývar ako vývar.

Klasické polievky varíme zhruba hodinu, aj so zeleninou alebo mäskom a s pomocou kamaráta všetkých novodobých ženičiek s vareškami vrátane mňa – bujónu. Všetko fajn, no dá sa aj inak, a možno aj lepšie. Posvieťme si preto na taje vývaru a začnime jazykovým okienkom. V slovenčine slovo vývar označuje aj polievku, aj hustú koncentrovanú zmes získanú dlhým a pomalým vyváraním, ktorá sa potom do polievok pridáva a tvorí ich chuťový základ. Vývary sa od polievky líšia spôsobom a dĺžkou prípravy, ktoré, ako správne tušíte, sa odzrkadlia v ich nutričnej hodnote.

Keď som po štúdiu odbornej a laickej literatúry a rozhovoroch s tradičnými gazdinkami a zhovorčivými babinami pochopila, že onen slávny, v obchode kupovaný bujón je vlastne lacnou, menej zdravou náhradou vývaru – a že husté vývary už takmer nik, vrátane tých posledných babín – mohykánov, nevarí – bolo mi jasné, čo prinesiem mojim čitateľom s pompou hodnou minimálne svätého grálu. A bolo mi jasné, čo mi od októbra až do jari bude bublať na sporáku.

 

Ako na to

V prípade zeleniny v prvej fáze s pokojom Škóta používame koreňovú zeleninu aj s vňaťkou, šupkami či odrezkami – inokedy kuchynský odpad. Gurmáni vedia, že vňať a šupka koreňovej (aj inej) zeleniny obsahuje najviac výživných látok. Varíme v neosolenej vode a opäť pritom myslíme na osmózu. Keďže nesolená voda je taká tabula rasa, radostne a aktívne vyťahuje vitamíny, minerály a chute z týchto odrezkov. Po vyvarení odrezky vyhodíme, nakoľko všetko, čo mali, odovzdali vode. Ak chceme mať nejakú zeleninu aj na tanieri, pridáme novú, určenú na konzumáciu, a varíme, kým nezmäkne.

V prípade vývaru z kostí (kuracie, hovädzie, poprípade iný úlovok dňa) ponechajte aj odrezky, pridajte kosti a pripravte si dobrú knižku alebo inú bohumilú zábavku na niekoľko hodín, poprípade na celý deň. Výživnosť vývaru sa líši podľa doby varenia. Varíme na najnižšom ohni, pomaly, a dlho.

 

Ilustračná fotografia (zdroj: Instagram)

Ilustračná fotografia (zdroj: Instagram)

Doba varenia

Ak varíte 2 hodiny, získate zmes jemnej chute, bohatú na proteíny. Ideálna doba varenia na zeleninový vývar a menšie kosti alebo kosti s mäsom (kura).

Pridáte 2-3 hodiny navyše, a váš vývar bude okrem iného hojne obsahovať želatínu z chrupaviek plných kolagénu. Vaše kĺby sa tešia.

Z kĺbových chrupaviek a kostí vyváraných 12-24 hodín (podľa druhu kostí) získate okrem želatíny aj cenné minerály, ktoré sa z kostí uvoľňujú až po dlhšej dobe varenia. V ideálnom prípade sa po varení dá kosť rozdrobiť medzi prstami.

Hotový vývar použite ako základ polievky, ako dochucovadlo pri výrobe omáčok alebo užívajte preventívne ako domáci liek – lyžičku každé ráno. Vo vzduchotesných zaváraninových pohároch vám v chladničke vydrží približne 5-7 dní. Môžete ho skladovať aj v mrazničke.

Pokiaľ máte histamínovú intoleranciu, varte iba z mäsa, nie z kostí, a to maximálne dve hodiny.

 

Čo všetko taký vývar dokáže?

Kvalitný vývar obsahuje aminokyseliny, kolagén a minerály ako vápnik, horčík, fosfor, kremík alebo síru, a to vo forme, ktorú naše telo môže jednoducho absorbovať.

Dá sa s ním vystavať imunita, zmierniť osteoporóza a prospieva kĺbom. Je známy protizápalovými účinkami. Dojčiacim mamičkám doplní potrebné živiny. Pôsobí ako prostriedok úľavy pri akýchkoľvek žalúdočných ťažkostiach, nakoľko podporuje zdravie čriev a pomáha pri ich zvýšenej priepustnosti. Redukuje potravinové intolerancie a alergie.

 

 

REKLAMA » PREJSŤ NA STRÁNKU INZERENTA


Naše tipy

Do Petrohradu bez víz! Letenky, doprava, ubytovanie a všetko, čo treba vedieť pred touto cestou

Výlet do Petrohradu nebol nikdy jednoduchší, a to vďaka zrušeniu vízovej povinnosti, ktorú nahradil bezplatný elektronický dokument. Inšpirujte sa sprievodcom, ktorý vám výlet uľahčí. Petrohrad je metropola Ruska, ktorá je považovaná za lepší turistickejší zážitok ako samotná Moskva.

23. januára 2020

Nečakané správy

Čína práve vyhlásila vojnu jednorazovým plastom. Bude vzorom aj pre Európu.

Rozsah opatrení proti jednorazovým plastom je bezprecendentný.

21. januára 2020

Tip na výlet

Francúzska riviéra – kombinácia hôr, pláži a príjemnej atmosféry za 3 dni

Krásne pláže, chutné jedlo, bohatá história a ešte krajšia príroda. To všetko sa dá stihnúť počas troch dní na Francúzskej riviére.

21. januára 2020

„Dobrosrdečnosť je zadarmo“

Prečo podnikáme dlhé cesty za sebapoznaním do Ázie?

Ocitli ste sa už niekedy v situácii, kedy ste nevedeli, či sa váš život uberá tým správnym smerom alebo ste dokonca nevedeli, čo vlastne od života chcete? V súčasnosti to veľa mladých ľudí rieši tak trochu radikálne. Vyberú sa niekde, kde toho nemajú veľa, no predsa majú čo ponúknuť.

20. januára 2020

New York Harbour Storm-Surge Barrier

Má hrádza okolo New Yorku za 200 miliárd dolárov zmysel? Prekvapivo sa zhodujú vedci i Trump

Podľa Trumpa sú to vyhodené peniaze a ani odborníci sa nezhodujú na tom, že bude hrádza fungovať.

20. januára 2020

VIDEO | Supercar Blondie

Najvzácnejšie autá sveta v jednej garáži

Navštívime spolu so Supercar Blondie Petersen Automotive Museum, kde môžete vidieť zbierku tých najhodnotnejších vozidiel na svete. Nie všetky sa vám však budú páčiť.

20. januára 2020

USA vs. Čína

Obchodná vojna medzi USA a Čínou – čo je jej pôvodca a prečo podpísanie dohody neznamená jej koniec?

Prečo sa nevedia Spojené štáty a Čína dohodnúť? USA je značne zadlžená a Čína je jej druhý najväčší veriteľ. Tento stav vytvára medzi nim napätie.

18. januára 2020

Kybernetická bezpečnosť

Zverejnili 20 najpoužívanejších hesiel sveta, pravdepodobne ich máte aj vy

Ak niekde používate jedno z uvedených hesiel, radšej si ho hneď zmeňte.

17. januára 2020

Neprehliadnite

3D tlač je príležitosť spraviť svet lepším miestom

Neuveriteľný technologický pokrok, ktorého sme všetci práve teraz svedkami, je záväzkom pre nás i ďalšie generácie.

16. januára 2020

Cenzurovaný antihrdina

Joker bol omyl. Predstaviteľ Jokera prechádza do Marvelu a hrá úplne novú postavu

Herecká povesť Jareda Leta podľa mnohých utrpela, keď vyšiel film Suicide Squad, v ktorom zahral avantgardného Jokera. Leto teraz prešiel z DC do Marvelu, kde stvárni postavu Morbiusa.

15. januára 2020

Doba živých robotov sa blíži

Prvý robot vyrobený zo živých buniek je na svete: ani živý, ani umelý, niečo medzitým

Vermontská univerzita si na svoje konto pripísala svetové prvenstvo – výrobu „robota“ vyrobeného zo živých buniek. Budúcnosť tohto vynálezu povzbudzuje divoké špekulácie.

14. januára 2020

Verejný záväzok zodpovednosti

Hrozby, ktoré nás dnes ovplyvňujú, sú vážne. Emisie CO2 neberieme na ľahkú váhu

Emisie CO2 by sme nemali brať na ľahkú váhu. Podieľajú sa na množstve problémov, ktoré okolo seba máme.

13. januára 2020

Stále máte chuť na kávu?

Prečo by mala šálka kávy stáť 22,50 eur

Ceny kávy sú neudržateľne nízke a ani si to neuvedomujeme.

9. januára 2020

Hviezdy dostupné pre každého

Celebrita najvyššieho rangu zagratuluje vášmu kamarátovi či manželke. Služba Cameo je unikátom.

Známe osobnosti ponúkajú za niekoľko desiatok či stoviek dolárov videá vytvorené špeciálne pre konkrétnu osobu.

8. januára 2020

Vplyv človeka je pozitívny i negatívny

Austrália čelí masovému vymieraniu druhov. Dialo sa aj v minulosti, no teraz je to iné

Katastrofické požiare v Austrálii budú mať dopad nielen na ekonomiku, ale aj biodiverzitu a funkcie ekosystému. 

7. januára 2020

Ničíme si vlastný svet

Čo robí vzduch v Dillí tak smrteľným? Prekvapivo to nie je len o doprave

V dobe populizmu sa hovorí najmä o nezdravej doprave, ale oveľa väčší vplyv na znečistenie majú tradície.

3. januára 2020

Už je to tu opäť

Najčastejšie novoročné predsavzatia: tretie je najväčším prekvapením

Obmedziť alkohol už nie je tak atraktívne predsavzatie ako v minulosti, ale chudnúť by chceli všetci.

2. januára 2020

PF2020

Oslavy Nového roka 2020 naživo: Ohňostroje končia, užite si možno tie posledné

Ochrana životného prostredia a zvierat, zvyšovanie bezpečnosti a pokrok. To sú dôvody, pre ktoré sa z ohňostrojov pomaly stáva prežitok.

31. decembra 2019

Autopedy mohli zmeniť svet

História motorizovaných kolobežiek má vyše sto rokov, kedysi ich jazdili poštári aj dámy

Vynález motorizovanej kolobežky prišiel v nesprávny čas, ale do histórie dopravy sa zapísal veľkými písmenami.

29. decembra 2019

Vlajková loď značky Genesis chce s veľkými motormi konkurovať najmä nemeckej prémii

G90-ka má za sebou ďalšiu modernizáciu. 

23. decembra 2019

Hudobná diaľnica v Maďarsku (video)

Tento zaujímavý počin by sa zišiel aplikovať aj u nás v úseku medzi Bratislavou a Trnavou a možno by sa vodiči jazdiaci v strednom pruhu naučili jazdiť podľa predpisov 🙂

23. decembra 2019