2050 Paris Smart City: Projekt, ktorý zmení pohľad na mesto

O ekológii sa v súčasnosti vedie množstvo diskusií. Skutky však často „utekajú“. Našli sme projekt, ktorý má reálnu ambíciu zmeniť jednu zo svetových metropol.   Znečistenie životného prostredia, smog, málo zelene, priveľa výfukových plynov. Týka sa to každého z nás. Osobitne vtedy, ak žijeme vo veľkom meste. Otázka je, či vôbec máme šancu to zmeniť…. Prečítať celé
Vydané 10. júna 2016 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , ,

O ekológii sa v súčasnosti vedie množstvo diskusií. Skutky však často „utekajú“. Našli sme projekt, ktorý má reálnu ambíciu zmeniť jednu zo svetových metropol.

 

Znečistenie životného prostredia, smog, málo zelene, priveľa výfukových plynov. Týka sa to každého z nás. Osobitne vtedy, ak žijeme vo veľkom meste. Otázka je, či vôbec máme šancu to zmeniť. Paríž v spolupráci so známym architektonickým štúdiom Vincent Callebaut Architectures chce dokázať, že áno. Predstavujeme vám projekt 2050 Paris Smart City. Nech je inšpiráciou aj pre nás a naše mestá!

Podľa klimatického plánu mesta Paríž by sa do roka 2050 mali v tejto metropole znížiť emisie skleníkových plynov až o 75 %. Celkom ambiciózny plán, čo poviete? Projekt 2050 Paris Smart City má za cieľ prispieť k napĺňaniu tejto vízie. Jeho posolstvo je jasné: dostať do popredia energeticky efektívne, takzvané zelené budovy. A to naozaj vo veľkom!

Tu sú detaily: štúdia opisuje, ako môžu budovy a mesto existovať v jednom priestore – bez toho, aby škodili životnému prostrediu. Prezentuje osem prototypov „vežiakov“ či štvrtí, ktoré žijú s mestom, ľuďmi a prírodou zároveň. Ich dizajn spája funkčnosť, používanie obnoviteľných zdrojov energie a bioklimatické systémy.

Motivácia pre podobný projekt bola okrem iného aj tá, že Paríž je mestom, ktoré stále žilo vlastným životom a jeho rozvoj, respektíve výstavba, neboli dostatočne koordinované – aj pre nedostatok politických ambícií. Alebo vízií do budúcnosti. Práve to má tento projekt zmeniť. Dať Parížu dlhodobú a jasnú víziu. Premeniť ho – hoci až v horizonte vyše 30 rokov, ale predsa – na „iné“ mesto.

Ak máme zhrnúť hlavné prvky celého projektu, ide najmä o riadenú kontrolu smogu, reálne vyžívanie obnoviteľných energií, šetrenie vody a viac zelene (a teda aj kyslíka) v meste. Hoci aj v inej, než tradičnej plošnej podobne, ako ju poznáme dnes.

O celý koncept sa postaral spomínaný architekt Vincent Callebaut a jeho architektonické štúdio. A aby sme ukázali, že má naozaj kontúry, pozrite si presné umiestnenie a charakteristiku budov. Vincent ich totiž modelovo vložil priamo do parížskych štvrtí.

 

MOUNTAIN TOWERS 1. okrsok, Historický Paríž, RUE DE RIVOLI Solárne, hydrodynamické veže s bioklimatizáciou.

MOUNTAIN TOWERS
1. okrsok, Historický Paríž, RUE DE RIVOLI
Solárne, hydrodynamické veže s bioklimatizáciou.

ANTISMOG TOWERS 14. okrsok, Historický Paríž 23-kilometrov dlhý ekologický „koridor“ v srdci Paríža.

ANTISMOG TOWERS
14. okrsok, Historický Paríž
23-kilometrov dlhý ekologický „koridor“ v srdci Paríža.

PHOTOSYNTHESIS TOWERS 15. okrsok, Moderný Paríž, MONTPARNASSE TOWER Park v podobe vertikálnych špirál s organickými fasádami z rastlín.

PHOTOSYNTHESIS TOWERS
15. okrsok, Moderný Paríž,
MONTPARNASSE TOWER
Park v podobe vertikálnych špirál s organickými fasádami z rastlín.

BAMBOO NEST TOWERS 13. okrsok, Moderný Paríž, MASSENA Termodynamické záhradné veže, na ktorých sa má pestovať ovocie.

BAMBOO NEST TOWERS
13. okrsok, Moderný Paríž, MASSENA
Termodynamické záhradné veže, na ktorých sa má pestovať ovocie.

HONEYCOMB TOWERS 20. okrsok, Okrajový Paríž, PORTE DES LILAS Energeticky prepojené domy v tvare včelieho úľa.

HONEYCOMB TOWERS
20. okrsok, Okrajový Paríž, PORTE DES
LILAS
Energeticky prepojené domy v tvare včelieho úľa.

FARMSCRAPERS TOWERS 19. okrsok, Okrajový Paríž, PORTE D’AUBERVILLIERS Vertikálna farma – jednoducho vidiek v meste.

FARMSCRAPERS TOWERS
19. okrsok, Okrajový Paríž, PORTE
D’AUBERVILLIERS
Vertikálna farma – jednoducho vidiek v meste.

MANGROVE TOWERS 10. okrsok, Moderný Paríž, GARE DU NORD Fotosenzitívne veže.

MANGROVE TOWERS
10. okrsok, Moderný Paríž, GARE DU
NORD
Fotosenzitívne veže.

BRIDGE TOWERS 16. okrsok, Moderný Paríž, PONT AVAL.

BRIDGE TOWERS
16. okrsok, Moderný Paríž, PONT AVAL.

 

 

Pokračujte na ďalší príspevok »



Cestovanie autom

Kam na dovolenku autom

  • Plánujete letnú dovolenku, ale radi by ste sa vyhli preplneným a stresujúcim letiskám?
  • Cestovanie autom vám dáva slobodu ísť kamkoľvek chcete, kedykoľvek chcete. Nemusíte sa riadiť cestovnými poriadkami autobusov ani lietadiel a môžete sa zastaviť na miestach, ktoré vás po ceste zaujmú.